Raser mot Greta Thunberg-statue

Mener det er offentlig misbruk av penger.

RASER: Studentene ved University Of Winchester raser mot ledelsens prioriteringer. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En statue av den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg vekker harme i studentorganisasjonen ved universitetet i Winchester i England. Det melder BBC.

Lederen av organisasjonen sier til kanalen at «Thunberg er en fantastisk rollemodell for alle», men mener det er misbruk av penger.

Det er nemlig prislappen på 24 000 pund, som tilsvarer drøyt 280 000 kroner per dagens valutakurs, som får studentene til å se rødt. De kaller statuen et «forfengelighetsprosjekt».

- Studentene sliter

Det offentlige eide universitetet bedyrer at ingen penger som skulle gått til studentene eller å lønne ansatte har gått med til prosjektet. Studentene mener imidlertid at pengene kunne vært brukt på helt andre ting.

- Vi er inne i et coronaår, massevis av studenter har ikke tilgang til campus, mange av dem prøver å gjøre studiene over nett, og de har et sårt behov for støtte, sier Megan Ball, som leder studentorganisasjonen ved universitetet til den britiske kringkasteren.

Nå oppfordrer de universitetet til å gi en tilsvarende sum for å finansiere ulike tiltak for å støtte studentmassen.

VEKKER DEBATT: Studentorganisasjonen ved universitetet i Winchester mener prislappen på statuen er altfor høy, og sier pengene hadde kommet bedre til nytte som støtte til studentene. Foto: AP / NTB.
VEKKER DEBATT: Studentorganisasjonen ved universitetet i Winchester mener prislappen på statuen er altfor høy, og sier pengene hadde kommet bedre til nytte som støtte til studentene. Foto: AP / NTB. Vis mer

- Vi oppfordrer dem til å offentlig ta stilling til de kritiske problemstillingene som studenter har fortalt om, sier hun, og ber universitetet vise åpenhet om hva slags økonomisk støtte de faktisk tilbyr studentmassen.

Professor Joy Carter i universitetsledelsen sier på sin side at universitetet har brukt nærmere 60 millioner kroner på «støtte til studentene», uten å utdype hva pengene har gått til overfor BBC.

- En kontroversiell figur

Statuen ble bestilt tilbake i 2019, og budsjettert gjennom et nybygg ved universitetets campus.

FALSK: Canadas Statsminister, Justin Trudeau, trodde han snakket med Greta Thunberg. Video: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Ifølge BBC skriver universitetet i en e-post til studentmassen at meningen var at statuen skulle være «et symbol på vårt engasjement med å bekjempe klimakrisen».

«Vi er klar over at mange ser på henne som en kontroversiell figur. Som universitet ønsker vi debatt og kritiske samtaler velkommen», skriver de, og fortsetter:

«Vi håper at statuen vil være med på inspirere miljøene våre, og påminne oss om at uansett hva som skjer i livene våre, kan vi fortsatt forandre verden til det bedre. Det er en beskjed vi vil at både våre studenter og alle unge mennesker skal få med seg.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer