«Game of Thrones»

Raser mot HBO etter «tidenes slag»

- Må føles som et nederlag for serieskaperne, sier ekspert.

TRONETID: Den tredje episoden av «Game of Thrones» fikk flere til å reagere. Følg Tronetid på Facebook! Vis mer

Strømmetjenesten HBO får krass kritikk for bildekvalitet og mørke bilder under mandagens enorme «Game of Thrones»-episode, «The Long Night».

Det siste slaget mellom levende og døde fant i avsnittet sted på natta, og ekstra mørke bilder var også et kunstnerisk og kreativt valg fra skapernes side, men mange fikk problemer med å få med seg handlingen på tv-apparater og skjermer som sleit med å nyansere svartnivået i bildene.

Ventet på tidenes slag

Det til tross for at sesong 8 av «Game of Thrones» har en prislapp på over 750 millioner kroner, og at det episke slaget om Winterfell i «The Long Night», ifølge Entertainment Weekly, er av en størrelse som aldri tidligere er sett i film og tv-produksjon. 750 mennesker jobbet nattskift i gjørme og kulde i 11 uker i strekk for å ferdigstille scenene. Mange ventet dermed på det som fortonet seg som «årets tv-øyeblikk».

MØRKT: Gårsdagens episode av Game of Thrones var i mørkeste laget, mener ekspert og HBO-seere. Foto: HBO
MØRKT: Gårsdagens episode av Game of Thrones var i mørkeste laget, mener ekspert og HBO-seere. Foto: HBO Vis mer

- At HBO ikke klarer å tilby det som unektelig er verdens største TV-serie i en kvalitet som gjør det mulig å se hva som skjer på skjermen må føles som et nederlag for serieskaperne. Vi får inderlig håpe at de siste tre episodene i større grad foregår i dagslys, sier testansvarlig for Tek.no, Stein Jarle Olsen, til Dagbladet.

Verdifullt flammesverd

- Dette var en lang og frustrerende lekse i hvordan produsentenes kreative valg og dagens strømmehverdag ikke er noen spesielt god match. I store deler av episoden var det i praksis helt umulig å forstå hva som foregikk på skjermen, fortsetter Olsen, og legger til:

NB! SPOILERE: Finalesesongen av «Game of Thrones» er halvveis, og slaget om Winterfell tok, for noen, en uventet vending. Tronetid-panelet forklarer alt som tydet på at det måtte ende slik det endte. Bli med i diskusjonen i Facebook-gruppa «Tronetid: Dagbladets Game of Thrones-program» Vis mer

- Sånn sett var Beric Dondarrion den mest verdifulle karakteren i gårsdagens episode, siden han konstant gikk rundt med et brennende sverd som lyste opp hele skjermen.

At tv-serier blir mørkere og mørkere er en trend, mener eksperten.

- Vi ser det også hos konkurrenten Netflix, men «Game of Thrones» tar sannsynligvis kaka. Det er spesielt at det som sannsynligvis er et av TV-historiens største slag utspiller seg som en svart smørje på skjermene våre. Raske bevegelser, som det var mange av i episoden, smøres utover og det hele fremsto bokstavelig talt tåkete.

NB! SPOILERE: «The Long Night» er storslått og episk, men noe skuffer likevel under «The Battle of Winterfell». Med: Marie Kleve Inger Merete Hobbelstad Marie Røssland Vis mer Vis mer

- Grusomt

Facebook-veggen til HBO Nordic er kunder flatt ut forbanna over de mørke bildene og strømmekvaliteten: «De burde skamme seg», skriver en. «En gedigen skuffelse», skriver en annen. «Mørkt og kornete», mener en tredje. En annen legger til: «90 minutter med mørke og skygger. Hva med å strømme med høy nok kvalitet så det er mulig å se hva som skjer.».

- Som å se VHS på en kasse-tv i 1990. Grusomt, skriver HBO-kunde Eirik Dalheim.

Overfor Dagbladet sier Dalheim at han vurderer å avslutte kundeforholdet.

- Jeg synes ikke kvaliteten er holdbar i dag, men man vil jo gjerne få med seg «Game of Thrones» fort som mulig.

- Netflix har bedre kvalitet

Teknologiredaktør for Dinside.no, Pål Joakim Pollen, tester blant annet tv-apparater for nettstedet og har god peiling på bildekvalitet. Selv sier eksperten at han irriterte seg over hvor mye episoden «The Long Night» var komprimert av HBO.

- Det var vanskelig å se handlingen, og det pleier ikke å se så ille ut hos konkurrenten Netflix. Jeg tror nok de har mer økonomiske muskler og har satset mer på leveranse og serverkapasitet. Serverne deres kan levere en høyere bitrate. Generelt leverer Netflix betraktelig bedre kvalitet enn HBO som bare har full HD. Når det er sagt, dersom du kjøper Game of Thrones som Blu-ray på et seinere tidspunkt, vil avsnittet se vesentlig bedre ut.

 
Tronetid - Dagbladets «Game of Thrones»-program
Offentlig gruppe · 295 medlemmer
Bli medlem av gruppen
Endelig kommer avslutningen på en av tidenes største tv-suksesser. Følg avslutningen av «Game of Thrones» med oss i Dagbladet. Vi lover analyser, for...
 

Han legger til at OLED-modeller (alle pikslene lyser hver for seg) er mye bedre på svartgjengivelse enn LED/LCD-skjermer (en lysskilde). Pollen forteller at det også finnes andre tiltak man kan forsøke:

- Skru av lyset i rommet. Pause bildet tidlig i episoden og juster lysstyrke, bakbelysning og gamma. Prøv deg også fram med de ulike innstillingene, som å sette den i filmmodus, sier Pollen.

- Skru av funksjoner som glatter ut bevegelser på tven, legger han til.

Ifølge Dinside «er dette noe du typisk finner i bildeinnstillingene på TV-en, gjerne under menyvalg som MotionFlow (Sony), TruMotion (LG), Clear Motion (Philips), Motion Plus (Samsung), Image Motion (Panasonic) eller lignende.».

- Var ikke forberedt

Det er på det rene at HBO ikke tilbyr Ultra HD eller 4K-kvalitet slik Netflix gjør. Pollens poeng om serverkapasitet støttes av Tek.nos Olsen.

- HBO Nordic tilbyr sine kunder omtrent halvparten av den båndbredden som for eksempel Amazon Prime Video i USA gjør, og det gjør at vi får enda færre sortnyanser på skjermen, nyanser som til dels kunne hjulpet oss med å skille karakterene fra hverandre, sier han.

Vis mer

Ifølge det kjente teknologinettstedet Tech Chrunch er det HBOs infastruktur som har skylden.

- Den var ikke forberedt på et tv-program som tar risiko i presentasjonen, skriver kommentator Devin Coldewey, og henviser til serieskaperenes ekstra mørke bilder.

HBO Nordic sier til Dagbladet at de kontinuerlig jobber med å utvikle og forbedre tjenesten, herunder bildekvaliteten.

- Vi kan ikke gå nærmere inn på spesifikke utviklingsprosjekter, som når eller hva slags nye funksjoner som vil bli implementert i fremtiden. Men kan forsikre om at vi implementerer forbedringer gradvis og så raskt vi kan, sier Celine Ryel, PR-sjef i HBO Nordic.

- Har HBO justert ned kvaliteten på GoT mer enn andre programmer for å møte pågangen?

- Nei. Det har ingen sammenheng med den store pågangen.