Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Sunn skjoldkjertel»

Raser mot «helsebok»: - Kynisk og kvalmt

- Å kalle dette en faktabok er i beste fall villedende markedsføring, og i verste fall grovt uansvarlig og helsefarlig.

OMSTRIDT: Anthony Williams nye bok «Sunn skjoldkjertel» vekker sterke reaksjoner hos blant annet Wasim Zahid, Kristian Gundersen og Gunnar Tjomlid. Foto: Cappelen Damm
OMSTRIDT: Anthony Williams nye bok «Sunn skjoldkjertel» vekker sterke reaksjoner hos blant annet Wasim Zahid, Kristian Gundersen og Gunnar Tjomlid. Foto: Cappelen Damm Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Sunn skjoldkjertel» er den siste boka til amerikaneren Anthony William, bedre kjent under tilnavnet «Medical Medium». Boka ble i år oversatt til norsk og utgitt på Cappelen Damm, som også tidligere har gitt ut Williams bøker «Medisinsk klarsynt» og «Livsforvandlende mat».

William omtales på sin egen nettside som en person med en medfødt evne til å kommunisere med «medfølelsens ånd», som gir ham «ekstraordinært nøyaktig informasjon om kropp og helse, som ofte er langt forut for sin tid».

Det heter videre at han i en alder av fire år diagnostiserte sin symptomfrie bestemor med lungekreft, noe tester seinere skal ha bekreftet.

Williams siste bok hevder å tilby «sannheten bak Hashimotos sykdom, Graves' sykdom, søvnløshet, hypotyreose, knutedannelser i skjoldkjertelen og Epstein-Barr-viruset», dette til tross for at William ikke har noen form for medisinsk utdannelse. Dette får flere til å reagere.

- På grensen til absurd

Lege Wasim Zahid reagerer på forlagets markedsføring og det han har lest av boka. Han går blant annet hardt ut mot boka i et innlegg på Facebook, under overskriften «Tull om skjoldbruskkjertelen». Det var Aftenposten som først skrev om Zahids reaksjoner.

«Dersom innholdet skal diskuteres, mener vi at forfatteren selv må delta.» Elisabeth Steen, direktør i sakprosaredaksjonen, Cappelen Damm

- Han er definitivt helt alternativ, på grensen til det absurde. Han blir blant annet omtalt som klarsynt med kontakt med høyere makter. Her bidrar forlaget til å spre farlige helseråd til sårbare pasientgrupper, sier Zahid til Dagbladet.

Han viser blant annet til avsnittet «Teknikker som helbreder skjoldbruskkjertelen». Der anbefaler blant annet forfatteren å helle et glass vann, og viualisere at vannet fylles med hvitt lys. «Englene rundt deg vil forstå hva du gjør, og hjelpe deg med å samle inn lyset» heter det videre i avsnittet.

Zahid presiserer at han ikke har lest boka, og baserer sine uttalelser på utdrag han er blitt presentert for, samt hva William tidligere har skrevet om skjoldbruskkjertelen.

Zahid, best kjent offentlig som «Twitter-legen», og er hjertespesialist og overlege ved Drammen sykehus. Han og fagmiljøet kjenner Anthony William og hans helserådbøker fra før. Temaet i boka, og det markedsføringen dreier seg om, er skjoldbruskkjertelen. Det er et sentralt organ som styrer kroppens forbrenning og andre funksjoner.

- For det første: skjoldbruskkjertelen er en del av pensum i legeutdanningen, og det er fastlegene som behandler uregelmessigheter med dette organet innenfor det tradisjonelle helsetilbudet her hjemme, sier legen.

- For det andre: skjoldbruskkjertelen blir framstilt som noe mystisk i denne boka. Det er den ikke. I boka blir en virusinfeksjon forårsaket av Epstein-Barr-viruset framstilt som hele problemet når skjoldbruskkjertelen slår seg vrang.

Ifølge Zahid er dette verken vitenskapelig forklart eller bevist, og dette gjelder ifølge ham flere av utsagnene i Williams bøker.

- Dette ligger helt på grensen til å spille på folks lidelse for å selge bøker og kosttilskudd av eget lager, sier han.

Cappelen Damm sier i en kommentar at de ikke ønsker å diskutere enkelttitler offentlig. Etter å ha blitt forelagt kritikken vil de imidlertid vurdere å flytte «Sunn skjoldkjertel» ut av forlagets «Fakta»-kategori. Les hele uttalelsen nederst i saken.

SAKPROSA: Elisabeth Steen, direktør i Cappelen Damms sakprosaredaksjon, er enig i at «Sunn skjoldkjertel» ikke kan kategorieres som «fakta». Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix.
SAKPROSA: Elisabeth Steen, direktør i Cappelen Damms sakprosaredaksjon, er enig i at «Sunn skjoldkjertel» ikke kan kategorieres som «fakta». Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix. Vis mer

- Vrøvl

Professor i fysiologi Kristian Gundersen ved Universitetet i Oslo er også kritisk til Williams bok.

VRØVL: - Vi må akseptere at også vrøvl er en del av ytringsfriheten, mener professor Kristian Gundersen. Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VRØVL: - Vi må akseptere at også vrøvl er en del av ytringsfriheten, mener professor Kristian Gundersen. Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Det gis ut så mye vrøvl på forlag, sier han til Dagbladet.

- Vi må akseptere at også vrøvl er en del av ytringsfriheten. Men forlagene må kunne stå for det de utgir. Ytringsfriheten deres må balanseres med at de deltar i en offentlig diskusjon.

Han mener det er problematisk hvis forlagene velger å ikke delta i offentlig debatt.

- Selv om ting ikke er kodifisert, må det gå an for forlag å oppføre seg anstendig og ansvarlig.

Gundersen viser til kvakksalverloven, som ble opphevet av Bondeviks andre regjering i 2004.

- Den gang hadde de et uttalt mål å øke forståelsen for og anerkjennelse av alternativ medisin. Jeg synes ikke dette er et aktverdig mål, det er heller noe vi burde gå bort ifra. Siden den gang har det etter mitt syn vært altfor høy toleranse fra politisk hold for alternativ medisin, sier han.

Han mener dette også reflekteres i regelverket, og at alternativ behandling ofte skader mer enn det hjelper.

- Det er bevis for at kreftpasienter som benytter seg av alternativ medisin, har dårligere overlevelse enn de som ikke gjør det.

- Uansvarlig

Forfatter og foredragsholder Gunnar Tjomlid mener ideen om enkle løsninger på alvorlige helseproblemer er farlig.

- Det er kynisk og kvalmt at forlagene tenker profitt over innhold på denne måten, sier han til Dagbladet.

- Boka er kategorisert under «faktabøker» hos Cappelen Damm, sammen med en rekke andre bøker om healing, mystisisme og annen uvitenskapelig svada. Slike bøker er kanskje sakprosa, i mangel på en mer nyansert klassifisering av litteratur, men definitivt ikke fakta. Å kalle dette ei faktabok er i beste fall villedende markedsføring, i verste fall grovt uansvarlig og helsefarlig.

Tjomlid mener boka føyer seg inn i samme trend som «It’s All Good»-bøkene til Gwyneth Paltrow, som Dagbladet tidligere har skrevet om.

- Det virker tiltalende for mange, og framstår som enkelt og «naturlig». Helserådene er ikke vitenskapelig fundert, og forlagene fraskriver seg ansvaret for innholdet i bøkene de publiserer ved å si at det er forfatteren som står for innholdet, eller at det er opp til leseren å vurdere, sier han.

Han understreker at han synes det er bra at forlag presenterer et bredt utvalg av meninger og synspunkter gjennom sine utgivelser.

- Men når det gjelder helseinformasjon som snakker direkte til folk med potensielt livstruende sykdommer, og forteller dem at vår beste medisinske kunnskap er lureri, bør forlagene være mer restriktive.

- Framstår som kunnskapsløse

Tjomlid mener forlagene må kunne uttale seg offentlig når de møtes med kritikk.

- Samtidig er det et tveegget sverd - vi ser gang på gang at kritikk mot slike bøker bare øker salgstallene. For mange er alternativ behandling en del av en generell motstand mot det etablerte, og når de får kritikk fra for eksempel leger, virker det bare bekreftende i manges øyne.

Han mener dette kan sammenliknes med måten konspirasjonsteoretikere møter kritikk på.

Ifølge Tjomlid skriver Cappelen Damm i sin omtale av boka: «Anthony William [...] ble født med evnen til å kommunisere med en åndelig kunnskapskilde som gir ham nøyaktig informasjon om sykdom og helse.»

- Å fremme en slik påstand som fakta får forlaget til å framstå som useriøse og kunnskapsløse. Alle aktører har et samfunnsansvar som strekker seg ut over profitt. Her må forlaget rydde opp, mener han.

- Forfatteren må delta

- Forlaget antar bøker for oversettelse og utgivelse. Dersom innholdet skal diskuteres, mener vi at forfatteren selv må delta, sier direktør Elisabeth Steen i sakprosaavdelingen i Cappelen Damm til Dagbladet.

Hun ønsker ikke å kommentere uttalelsene til Zahid og Gundersen, eller hvorfor forlaget ikke vil delta i offentlig diskusjon om enkelttitler. Hun understreker derimot at dette gjelder prinsipielt, og ikke bare for«Sunn skjoldkjertel».

- Denne boka, i likhet med andre titler Tjomlid viser til, tilbys medlemmene i Energica bokklubb, men den er også å få kjøpt i bokhandel. Dersom bøkene er kategorisert under «Fakta», er jeg enig i at vi må endre på det.

Hun er enig i at forlagets omtale av boka kan være problematisk.

- Her er jeg enig i at det burde stått at «Anthony William hevder å være født med evnen til å kommunisere med en åndelig kunnskapskilde», og så videre, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!