Raser mot Hollywood

HAUGESUND (Dagbladet): Mannen som skapte en av Hollywoods største suksesser noensinne, «Saturday Night Fever», er i Haugesund med sin nye videofilm - og med et velbegrunnet raseri mot Hollywood: Produsentene er feige, og stjernene er grådige.

Da John Badham gikk til filmbyens store studioer med sitt nye prosjekt «The Jack Bull», fikk han til svar at han ikke fikk lage en film med en slik slutt.

- Ingen vil se den, sa de. Men det er jo hele meningen med filmen at den skal ende slik, svarte jeg. Og vet du hva de sa til det? At de ikke brydde seg om meningen med filmen.

Derfor ble det til at «The Jack Bull» ble en TV-film for selskapet HBO, som aksepterte at filmens helt henges i siste scene. På kino kommer den aldri, også i Norge går «The Jack Bull» rett på video.

Synger ut

Må det være slik? Kan ikke en mann som Badham få lage en trist kinofilm hvis han absolutt vil det?

- Det er bare et dusin regissører i Hollywood som får lage det de vil. Akkurat nå kan sikkert regissøren av «The Blair Witch Project» få filme telefonkatalogen hvis han vil. Vi andre er ikke bedre enn vår siste film.

Og siden det er noen filmer siden Badham var på toppen av salgslistene, så må han altså stå i kø med andre håpefulle foran produsentkontorene i Hollywood. Men Badham er for gammel i gamet til å stå med lua i hånda, han synger ut.

Galskap

- Siden kinofilmene har blitt så ekstremt dyre, er de blitt feige og altfor strikse i Hollywood. Og det er skuespillernes feil. Med sine lønnskrav er de blitt en slags moderne pirater, de stjeler pengene vi skulle ha laget filmer for. Der er mange av oss som ønsker vi hadde skutt mannen som startet galskapen, ved å gi Jim Carrey 20 millioner dollar for én film, sier John Badham.

Da han selv gjorde John Travolta til stjerne i «Saturday Night Fever», var det for et honorar på 250000 dollar. Travolta fikk for øvrig ikke mer da han gjorde sitt seriøse comeback med «Pulp Fiction». Så startet galskapen.

Kamp for rettferdighet

- Jeg skjønte da at John var klar for en ny karriere og ville ha ham med i min film «Nick of Time». Paramount nektet, han var ikke stor nok for en hovedrolle. Hva med Nicholas Cage, da, spurte jeg. Han er enda verre, sa studioet. Et år seinere engasjerte de Travolta og Cage i «Face Off» for henholdsvis 20 og 12 millioner dollar, sier Badham.

For slike beløp kunne han ha laget flere filmer som «The Jack Bull», selv med halvstjerner som John Cusack og John Goodman på rollelista. Filmen handler om hesteoppdretteren Myrl Redding (Cusack) som ofrer alt han har i en kamp for rettferdighet og hevn over den rike landeieren som mishandlet to av hestene hans.

HOLLYWOOD-VIDEO: John Badham fikk ikke laget sin nye film «The Jack Bull» i Hollywood, fordi historien endte trist. Regissørveteranen synes det er trist.