Raser mot homofordommer

Skuespiller Rolf Kristian Larsen er mektig irritert på fordommene mot homofile, enten de kommer fra kirken, RBK eller folk flest.

I et harmdirrende innlegg i dagens avis retter han tungt skyts mot Rosenborg, navngitte idrettspersoner, biskop Ole Christian Kvarme og Fretex for deres uttalelser og intoleranse overfor homofile.

- Da vi spilte inn filmen «Mannen som elsket Yngve», ble vi nektet å låne klær fra Fretex på grunn av tittelen, sier Rolf Kristian Larsen som spilte hovedrollen.

Folk som mislikte Yngve

- Frelsesarmeen, som eier Fretex, har jo vært i hardt vær før på grunn av sitt homosyn. Jeg fatter ikke hvor motstanden mot homofili kommer fra. Bibelen sier at det er synd, men det hele er basert på føleri, seksualitet og skam.

Rolf Kristian Larsen er også temmelig fortørnet over deler av kirkens holdning til homofili. Han hevder at det ikke fins logikk i det å ha noe imot homofile.

- Biskop Ole Christian Kvarme får lønn av Staten og bruker sine krefter på å fordømme mennesker som ønsker å leve sammen som homofile par.

- Kirken er en bremsekloss, bare se på alle kirkens tapte saker, sier Larsen, som ikke mener det er Jesus det er noe galt med, men bibelforståelsen.

Larsen, som kaller seg agnostiker, mener det hele er basert på følelser.

Raser mot homofordommer

- Å si at det er ekkelt å se to menn kline, som Iver Horrem gjorde det, har ikke nødvendigvis noe med ytringsfrihet å gjøre. Hadde man ikke kalt det hets om det hadde handlet om hudfarge?

Homo - svarting

Det var i forbindelse med Rosenborgs kamp mot Valencia i UEFA-cupen, da en av lagets spillere sa at han ville stanse Valencias «homsete» angriper, at det toppet seg for den engasjerte skuespilleren. Han var heller ikke videre imponert over hvordan RBK forsøkte å ro det hele i land.

- Jeg har lenge vært provosert over behandlingen av - og synet på - homofili i Norge. Erstatt ordet homo med svarting, og se hva som skjer.

En av Larsens nærmeste venner er homofil. Skuespilleren jobber også i et miljø der han omgås mange homofile.

- Det handler om uvitenhet. Da jeg var i tenåra, bruke jeg skjellsordet jævla homo selv, fordi jeg ikke forsto bedre.

Fretex beklager

Fretex-ledelsen kjenner ikke til at de har nektet «Mannen som elsket Yngve»-teamet klær, men beklager dette.

TAR OPPGJØR MED FORDOMMENE: «Mannen som elsket Yngve»-skuespiller Rolf Kristian Larsen. Foto: FILMWEB
TAR OPPGJØR MED FORDOMMENE: «Mannen som elsket Yngve»-skuespiller Rolf Kristian Larsen. Foto: FILMWEB Vis mer

- Dette har jeg ikke hørt om, og dette skal ikke skje. Vi låner bort klær til grupper som skal lage videoer, filmteam og andre som trenger hjelp fra oss. Hvis det har skjedd, så beklager jeg, sier kommunikasjonsdirektør i Fretex, Trine Gjermundbo.

Selv om Fretex er eid av Frelsesarmeen, presiserer hun at brukttøykjeden er en profesjonell attføringsbedrift - ikke en religiøs orginisasjon.

- Vi har ingen slik policy. Dette høres helt uvirkelig ut, men jeg skal ikke påstå at det ikke kan ha skjedd. Vi ledes av mange enkeltindivider, sier Gjermundbo.

• Les kronikken her: Ikke kall meg Rosenborg