Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«When They See Us»

Raser mot hyllet Netflix-serie

Aktor fra den opprinnelige Central Park Five-saken mener Netflix-serien er «ren fabrikasjon».

CENTRAL PARK FIVE: De fem unge guttene ble mistenkt og etter hvert dømt for voldtekten som fant sted under et opprør i Central Park. Deres kamp for å renvaske navnene sine er nå blitt en TV-serie. Video: Netflix Vis mer

Netflix-serien «When They See Us» har vakt sterke følelser i USA. Serien er basert på en sann historie om fem svarte tenåringer som fikk kallenavnet «Central Park Five».

«Ren fabrikasjon»

De fem ungdommene fra Harlem - Antron McCray, Kevin Richardson, Yusef Salaam, Raymond Santana og Korey Wise - ble i begynnelsen av 1989 mistenkt og avhørt i en voldtektssak som fant sted under et opprør i Central Park.

- LØGN: Aktor i den opprinnelige saken, Linda Fairstein, mener Netflix farer med løgn i sin nye serie om «The Central Park 5». Foto: NTB Scanpix
- LØGN: Aktor i den opprinnelige saken, Linda Fairstein, mener Netflix farer med løgn i sin nye serie om «The Central Park 5». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nå reagerer en av personene som var sentral i den opprinnelige saken, nemlig Linda Fairstein, kvinnen som hadde ansvar for påtalemyndighetens avhør.

Fairstein er sentral i miniserien, der hun blir framstilt som om hun umiddelbart var overbevist om guttenes skyld. Det til tross for at det ikke fantes noen bevis som knyttet guttene til voldtekten.

I et åpent brev publisert hos Wall Street Journal denne uka, går Linda Fairstein hardt ut mot Netflix og kaller serien en «ren fabrikasjon».

- Ekstrem løgn

Fairstein er i dag krimforfatter, men etter premieren av «When They See Us» begynte folk på Twitter å oppfordre til boikott av bøkene hennes, skriver Esquire.

Fredag uttalte hennes forlegger til Associated Press at de hadde «avsluttet samarbeidet», uten å utdype forholdet nærmere.

I det åpne brevet skriver den tidligere aktoren at hun mener Netflix framstiller de fem ungdommene feilaktig som uskyldige, og at strømmetjenesten i den samme prosessen også sverter henne. Hun har benektet påstander om at tenåringene ble presset til å tilstå, skriver CBS News.

Hun hevder miniserien framstiller henne som en «hykler» og en «ond mesterhjerne» som «iscenesatte politietterforskningen på uetisk vis». Fairstein hevder at filmens «mest ekstreme løgn» er at tenåringene ble holdt uten tilgang på mat, toalett eller kontakt med sine foreldre.

RETTSSAK: Når de ser ut som svarte og brune folk, har vi allerede blitt dømt fra fargen på huden vår, sier Kevin Richardson til NY Times. Bildet er fra rettssaken i Netflix-serien. Foto: Netflix
RETTSSAK: Når de ser ut som svarte og brune folk, har vi allerede blitt dømt fra fargen på huden vår, sier Kevin Richardson til NY Times. Bildet er fra rettssaken i Netflix-serien. Foto: Netflix Vis mer

13 år i fengsel

De fem guttene ble dømt, og tilbrakte de neste 13 åra i fengsel. Serien følger dem hele veien fra rettssaken til de ble frifunnet på bakgrunn av DNA-bevis i 2002, og seinere gjorde et forlik med New York City i 2014.

De fem guttene har tatt eierskap til sin egen historie, og kaller seg nå de «Frikjente fem». I forbindelse med premieren sto de fram i New York Times sammen med skuespillerne som spiller dem i serien.

- Jeg visste hvor stor denne serien kom til å bli. Og jeg visste hvor liten vår historie hadde blitt. Jeg sier det fordi da vi ble kjent uskyldige, var det ingen tsunami av media som fulgte på den samme måten som de første ukene etter at de trodde vi var skyldige. Rettssystemet sier at du er uskyldig helt til du er bevist skyldig. Men hvis du er svart eller brun, er du skyldig og må bevise at du er uskyldig. Jeg tror det er forskjellen, de to Amerika'ene som en ofte snakker om. Det er så mange komponenter som skuffer deg, sier Yusef Salaam til NY Times.

- Det er derfor jeg elsker tittelen «When They See Us». Når de ser ut som svarte og brune folk, har vi allerede blitt dømt fra fargen på huden vår. Jeg vil at alle skal vite at vi overlevde dette, og at vi ikke vil se flere «Central Park Five», sier Kevin Richardson.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!