Eurovision 2019:

Raser mot Israel-boikott: - Skammelig. Vi hadde den beste sangen

Over 20 norske artister protesterer mot Eurovision-finalen i Israel.

VANT: Israelske Netta stakk av med seieren i Eurovision 2018 med låta «Toy». Nå har en lang rekke europeiske artister startet en boikott av neste års finale. Foto: NTB Scanpix
VANT: Israelske Netta stakk av med seieren i Eurovision 2018 med låta «Toy». Nå har en lang rekke europeiske artister startet en boikott av neste års finale. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av helga ble kampanjen «Boikott Eurovision 2019 i Israel» for alvor sjøsatt ved hjelp av leserbrevet publisert i The Guardian fredag, hvor europeiske kunstnere og kulturfolk gikk offentlig ut og viste sin støtte til de palestinske kulturorganisasjonene og journalistene som startet boikotten tilbake i juni.

Originalkampanjens hovedpåstand er at Israel bruker Eurovision til å «kunstvaske apartheid».

- Eurovision er politisk

I Norge har hittil 24 musikere meldt sin støtte, ifølge hjemmesidene til protesten som ble lansert i natt. Blant annet Moddi, Marthe Valle, Mari Boine, Aslak Heika Hætta Bjørn, Jørn Simen Øverli, Nosizwe, Bugge Wesseltoft og Nils Petter Molvær.

- Konflikten virker å bli mer og mer brutal. Etter mitt syn er Israel en okkupasjonsmakt og de bruker Eurovision til å normalisere seg overfor Vesten og resten av verden. Slik situasjonen er for palestinerne nå, er det viktig å bruke enhver anledning til å vise motstand, sier jazzmusiker og trompetist Nils Petter Molvær til Dagbladet.

Ber NRK boikotte

Han viser til hvordan Israels statsminister Benjamin Netanyahu hyllet Eurovision-vinner Netta Barzilai etter seieren i Portugal med låta «Toy».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer