I løpet av helga ble kampanjen «Boikott Eurovision 2019 i Israel» for alvor sjøsatt ved hjelp av leserbrevet publisert i The Guardian fredag, hvor europeiske kunstnere og kulturfolk gikk offentlig ut og viste sin støtte til de palestinske kulturorganisasjonene og journalistene som startet boikotten tilbake i juni.

Originalkampanjens hovedpåstand er at Israel bruker Eurovision til å «kunstvaske apartheid».

- Eurovision er politisk

I Norge har hittil 24 musikere meldt sin støtte, ifølge hjemmesidene til protesten som ble lansert i natt. Blant annet Moddi, Marthe Valle, Mari Boine, Aslak Heika Hætta Bjørn, Jørn Simen Øverli, Nosizwe, Bugge Wesseltoft og Nils Petter Molvær.

ER MED: Artist Mari Boine. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet

- Konflikten virker å bli mer og mer brutal. Etter mitt syn er Israel en okkupasjonsmakt og de bruker Eurovision til å normalisere seg overfor Vesten og resten av verden. Slik situasjonen er for palestinerne nå, er det viktig å bruke enhver anledning til å vise motstand, sier jazzmusiker og trompetist Nils Petter Molvær til Dagbladet.

Ber NRK boikotte

Han viser til hvordan Israels statsminister Benjamin Netanyahu hyllet Eurovision-vinner Netta Barzilai etter seieren i Portugal med låta «Toy».

Ifølge Reuters inviterte Netanyahu artisten og presse på offisielt hjemmebesøk til ham og kona i Jerusalem, og uttalte blant annet at «du bringer stor ære til landet vårt».

- Det viser hvor politisk Eurovision er, mener Molvær.

ER MED: Jazzmusiker Nils Petter Molvær. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet

- Ønsker du at NRK og Melodi Grand Prix boikotter Eurovision 2019?

- Ja. Det ville hatt en effekt. En boikott fungerer bare hvis alle er med, og jeg håper folk støtter oppropet.

- Tåkelegger med kultur

Kravet er at Eurovision-arrangøren, Den europeiske kringkastingsunion (EBU), kansellerer Israels vertskap og flytter konkurransen til et annet land «med et bedre rulleblad når det gjelder menneskerettigheter».

- Israel bruker kultur og idrett til å tåkelegge overgrepene mot palestinerne. Boikott er det eneste våpenet de har, og på grunn av okkupasjonen og hvordan israelerne behandler palestinerne, støtter vi det europeiske oppropet, sier koordinator for den norske greina av aksjonen, Kjersti Aarseth til Dagbladet.

Den israelske ambassaden i Norge mener på sin side at boikotten er skammelig, og kaller det en «kollektiv avstraffelse av ni millioner israelere».

- Besøk Israel så ser du at apartheid-påstanden er løgn. Vi har en arabisk minoritet på 20 prosent som nyter de samme rettighetene som alle andre. Det er skammelig å boikotte Israel over en ikke-politisk sangkonkurranse, sier ambassaderåd Dan Poraz til Dagbladet.

- Vi vant

Poraz nekter for påstandene om at Israel bruker Eurovision til politisk vinning.

- Hadde Erna Solberg hyllet en norsk vinner, hadde det blitt tolket i samme politiske kontekst? Nei. Det er så mye hat mot Israel at man blir blind overfor fornuft, sier Poraz og fortsetter:

- Vi vant Eurovision fordi seerne mente at vi hadde den beste sangen og vi er dermed verter neste år. Boikotten bunner i stemmer fra det radikale venstre som vil dehumanisere Israel, dem må vi kjempe mot.

NRK: Ikke-politisk

Sjef for Melodi Grand Prix i Norge, Stig Karlsen, forteller at NRK har besluttet at Norge skal være med neste år.

Vårt oppdrag er å lage en flott musikalsk MGP, og ta med den norske vinneren til Eurovision. Uavhengig av hvilket land som arrangerer, sier Karlsen til Dagbladet.

- Eurovision skal samle mennesker rundt en ikke-politisk arena, og står for fellesskap og mangfold, noe NRK stiller seg bak. Konflikten mellom Israel og Palestina er betent og vanskelig, og vi har forståelse for at det kommer aksjoner og reaksjoner.

MGP-SJEF: Stig Karlsen leder Melodi Grand Prix. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

- Ingen har trukket seg

Han har ikke mottatt signaler som tilsier at Melodi Grand Prix vil slite med å rekruttere artister til neste års konkurranse.

- Jeg har vært i dialog med musikkbransjen og ingen har nevnt dette som et problem. Vi har fått inn over 1000 bidrag. Ingen av dem har trukket seg, boikotter eller har et problem med at dette arrangeres, sier Karlsen.

- Men protesten er bare noen dager gammel?

- Vi jobber som normalt, med å lage et fantastisk Melodi Grand Prix, og med å ta med vinneren til Israel.

- Gir en slik protest en bismak til musikken og festen?

- Dette er ikke første gang politikk preger Eurovision og blir et tema under noe som egentlig bare skal være upolitisk, hyggelig og fint. Sånn er det. Vi får jobbe med å dyrke det positive fellesskapet, så får storpolitikk og debatt gå sin gang på andre arenaer.

EBU: - Ikke diskutert

Dagbladet kontaktet EBU og spurte om deres syn på boikotten, om de ser på alternative lokasjoner for finalen, og om hva slags grep de tar for å vise at de tar menneskerettighetsspørsmål seriøst.

Pressekontoret svarte ikke på spørsmålene, men sendte følgende uttalelse:

«Eurovision er et ikke-politisk underholdningsarrangement som er laget for å bringe folk og land sammen. Det har ikke vært noen diskusjoner med noen av medlemmene i EBU om en boikott av 2019-finalen i Israel. Alle EBU-medlemmene kan konkurrere i Eurovision, og har fram til Oktober med å bekrefte om de deltar eller ikke.»