Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Raser mot kinoregel: - Fullstendig absurd

Kinoene kan like gjerne stenge igjen, mener bransjetopp.

KINOENE FORTVILER: Kulturminister Abid Raja har mottatt et brev fra kinobransjen hvor han oppfordres til endre avstandsregelen som gjelder for offentlige filmvisninger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KINOENE FORTVILER: Kulturminister Abid Raja har mottatt et brev fra kinobransjen hvor han oppfordres til endre avstandsregelen som gjelder for offentlige filmvisninger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

De siste månedene er setekapasiteten ved norske kinoer redusert fra 82 000 til 10 000, en nedgang på 88 prosent, ifølge tall fra bransjeorganisasjonen Film & Kino.

Da reglene for hvor mange som kan være samlet på offentlige arrangementer ble lempet på 15. juni, så kinoene et vagt lys i tunnelen, men en eventuell redning er uløselig knyttet til hvordan helsebyråkratene tolker avstandsregelen.

- Kan like gjerne stenge

En «ny» tolkning av enmetersregelen for norske kinoer, hvor det tas utgangspunkt i avstanden mellom skuldrene til publikum, ikke hodet, kan bli drepen for kinonorge, mener bransjeorganisasjonen Film & Kino.

- Kinoene kan like gjerne stenge igjen, skriver administrerende direktør Guttorm Petterson i et varselbrev til kulturminister Abid Raja.

Sammen med lederne for Virke og Foreningen norske filmdistributører ber han i brevet om at statsråden snarest «tar grep og bruker sin politiske makt og innflytelse» til å endre instruksen.

- Fullstendig absurd

Overfor Dagbladet trekker Petterson fram paradokset i at folk kan reise tett i tett på fly, men ikke sitte i annethvert sete i en kinosal, som svært urettferdig.

- Denne «worst case»-tankegangen myndighetene legger på kinoene blir fullstendig absurd, skriver Petterson til kulturministeren.

Helsemyndighetenes generelle anbefaling om minst en meters avstand mellom personer, «kan fravikes under selve flyreisen», skriver FHI i sin luftfartsveileder. Det betyr i praksis at flyselskapene kan fylle hvert sete i flyet.

- Måten det vingles på er useriøst. Kapasiteten på en sal med plass til 200, kunne selge halvparten av billettene dersom meteren måles fra ansikt til ansikt. Med den nye instruksen kan det selges rundt 70 billetter, og dette er vanskelig å satse på for filmprodusentene. Dermed utsettes premierene og kinoene lider, sier Petterson til Dagbladet.

Tar ansvar for smittevern

15. juni ble det åpnet for arrangementer for opptil 200 personer. Kinobransjen gikk da for en bransjestandard i likhet med Danmark hvor det holder med ett tomt sete mellom hver gjest, får Dagbladet opplyst.

Det førte blant annet til at produsentene bak barnefilmen «Knerten og sjøormen» likevel valgte å satse på filmpremiere 3. juli.

18. juni kom beskjeden, ifølge Petterson, hvor «kulturdepartementet, på vegne av Folkehelseinstituttet som igjen baserte seg på en beskjed fra Helse- og omsorgsdirektoratet», instruerte om at meteren måles fra skulder til skulder.

To tomme seter

Folkehelseinstituttet har følgende instruks for kulturarrangementer:

«De som er tilstede skal kunne holde minst 1 meters avstand til andre som ikke er i samme husstand eller tilsvarende nære, og avstanden må kunne holdes under hele arrangementet. Avstanden fra ansikt til ansikt er aller viktigst. Hvis man står rygg til rygg, eller etter hverandre som i kø, er det mindre risiko for smitte, men avstand skal likevel tilstrebes. Der man sitter ved siden av hverandre må det være en meter fra skulder til skulder.»

For norske kinoer betyr det to tomme seter mellom gjester som ikke er i samme husstand, som igjen betyr minimale inntektsmuligheter.

Fram og tilbake

Politiske synspunkter på kinobransjens umiddelbare framtid skal vise seg å bli vanskelig.

Når Dagbladet kontakter Kulturdepartementet (KUD) for en kommentar, henviser de oss videre til Helse- og omsorgsdepartementet, som igjen ber oss ringe tilbake til Kulturdepartementet.

Rådgiverapparatet til statsråd Abid Raja (V) sier til Dagbladet at de jobber med en uttalelse.

Artikkel oppdatert 26. juni med følgende kommentarer fra kulturminister Abid Raja:

- Kinoene kommer inn under billettbortfallsordningen som vi raskt fikk på plass for kultursektoren. Den gjelder også når arrangementer blir delvis avholdt. Ordningen er på over 1,2 milliarder kroner, med varighet i første omgang frem til 1. september, skriver Raja i en e-post til Dagbladet.

- Jeg har forståelse for at det ikke er lønnsomt med mange tomme seter, men det er nettopp derfor vi har opprettet, justert og forlenget denne ordningen, fortsetter han.

Raja sier at han har forståelse for at kinoene sliter, men at avstandsregelen er det viktigste kravet i kampen mot smittespredning.

- Vi har ikke vaksine, og viruset er fortsatt i samfunnet. Derfor må vi ha tillit og tiltro til helsemyndighetene som på det sterkeste har anbefalt regjeringen å holde på 1-metersregelen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!