Raser mot konsert-krav

Norske Konsertarrangører reagerer kraftig på at det fortsatt er krav om kohorter på kulturarrangementer. De mener Norge bør gjøre som Danmark.

REAGERER KRAFTIG: Norske Konsertarrangører er kritiske til at kravet om kohorter på kulturarrangement fortsatt eksisterer. Foto: Heiko Junge / NTB
REAGERER KRAFTIG: Norske Konsertarrangører er kritiske til at kravet om kohorter på kulturarrangement fortsatt eksisterer. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 67.42% Første dose: 77.10%

Til tross for at store deler av samfunnet er gjenåpnet etter pandemien, er det fortsatt flere regler konsert- og festivalarrangører må forholde seg til.

En av disse er at det fortsatt må være kohortinndeling på kulturarrangement.

- Urimelig byrde

Tone Østerdal er leder i Norske Konsertarrangører, interesseorganisasjonen for konsertarrangørene. Hun mener dagens kohortkrav bør droppes, fordi det ifølge hun har vært problematisk og at kohortinndelingen handler om smittesporing, ikke smitteverntiltak i seg selv.

- Det har vært en urimelig byrde fordi det kompliserer gjennomføring i veldig stor grad, sier Østerdal til Dagbladet.

Hun hevder kravet fører til flere utgifter for konsertarrangørene.

- Det aller siste kulturarrangører trenger nå er ekstra jobb og utgifter, sier Østerdal.

Les svar fra Helse- og omsorgsdepartementet, Folkehelseinstituttet, og Helsedirektoratet nederst i saken.

NRK omtalte saken først.

- Trøblete

Nylig var Østerdal på festival i Bergen. Hun sier at det var krevende å gjennomføre festivalen for arrangørene, med reglene de må forholde seg til. Hun mener også reglene går ut over publikum.

- Vi ser smitteoppblomstring i samfunnet, og skjønner det kan være krevende å åpne nå, men det er bare på servering og arrangementer det henger igjen restriksjoner. Det begynner å tære ordentlig på.

Østerdal fortsetter:

- Vi synes det er trøblete at vi skal være rammet av så strenge smittevernrestriksjoner som vi er.

Annerledes i Danmark

I vårt naboland Danmark, regnes ikke covid-19 lenger som en «samfunnskritisk sykdom». Det innebærer at det ikke lenger blir krav om coronasertifikat og det blir ingen lokale nedstengninger ved smitteutbrudd.

Østerdal mener Norge bør følge etter, og at alle smittevernregler på kulturarrangement bør slippes opp.

- Det ideelle er selvfølgelig at vi slipper opp her som i alle andre deler av samfunnet. Arrangører og publikum må selvsagt forholde seg til de grunnleggende smittevernrådene – vi skjønner at vi ikke er ferdig med corona, sier Østerdal.

KRITISK: Daglig leder i Norske Konsertarrangører, Tone Østerdal, mener kohort-kravet på arrangementer bør fjernes. Foto: Ellen Lorenzen, NKA
KRITISK: Daglig leder i Norske Konsertarrangører, Tone Østerdal, mener kohort-kravet på arrangementer bør fjernes. Foto: Ellen Lorenzen, NKA Vis mer

- Forstår ikke logikken

Mange festivaler og konserter har måttet avlyse det siste året. Tromsøfestivalen Rakettnatt er en av dem. Leder for Rakettnatt, Stian Johansen, er kritisk til kravet om kohortinndeling.

- Jeg klarer ikke å forstå logikken i det. Jeg klarer ikke å se det opp mot andre ting som er åpnet opp. Det samsvarer ikke med lettelsene i andre deler av samfunnet, sier Johansen til Dagbladet.

Han sikter da til at vi kan reise i verden og gå på fotballkamp, men at det fortsatt må være kohortinndeling, og krav om bordservering.

- Så lenge du får alkoholen servert ved et bord, så kan du ta den med deg og stå en annen plass så lenge du har avstand, sier Johansen til Dagbladet.

Han mener kulturfeltet er «offer for politiske prioriteringer, og ikke helsefaglige råd».

- Det er noe som skurrer ved at fullvaksinerte på konsert ikke har samme privilegiet som fullvaksinerte på valgkamparrangement for eksempel. Jeg kan ikke tro at det er farligere å gå på konsert i Norge enn i andre land.

Svar fra Helse- og omsorgsdepartementet

Etter Norge begynte gjenåpningen ble det mulig å reise til flere land i Europa, uten karanteneplikt. I tillegg har Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet, og Helse- og omsorgsdepartementet sagt at på grunn av vaksinasjonsgraden i Norge, er ikke smittetallene det viktigste de fokuserer på nå.

Helse- og omsorgsdepartementet har blitt forelagt kritikken i saken.

- Hvordan henger reglene om kohorter sammen med øvrige smitteverntiltak, og deres uttalelser om at dere kan tillate høyere smittetall nå enn tidligere?

- Vi tåler mer smitte nå fordi de fleste eldre og personer i risikogrupper er fullvaksinert, og sykehusinnleggelser ligger forholdsvis lavt. Samtidig må vi passe på at smitten ikke blir for høy fordi det da kan bli flere innleggelser og økt press på sykehusene, sier departementets statssekretær, Saliba Andreas Korkunc til Dagbladet.

Korkunc sier bruk av kohorter på arrangement er et kontaktreduserende tiltak for å minske risiko for smitte fra personer som enda ikke har utviklet symptomer, eller vet de er smittsomme.

- Dette tiltaket er basert på faglige anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

Som svar på beskyldningene fra Stian Johansen i Rakettnatt om at kulturfeltet er offer for politiske prioriteringer, og ikke helsefaglige råd, svarer Korkunc:

- Trinnene i gjenåpningsplanen, som annen håndtering av pandemien, er basert på faglige vurderinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

Nakstad: - Lettere å kartlegge smittespredning

Helsedirektoratet anbefaler fortsatt kohortinndeling, og begrunnelsen er at corona smitter lettest der mange er samlet.

- Det er et viktig kontaktreduserende tiltak og gjør det lettere for kommunene å kartlegge smittespredning i ettertid hvis det viser seg at smitteførende personer har vært til stede, sier assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

Nakstad legger også til at vaksinasjonsprogrammet ennå ikke er sluttført, og derfor anbefaler de fortsatt krav om kohorter.

- Hvordan bør konsert- og festivalarrangører planlegge for tida videre?

- Etter trinn tre i gjenåpningen, det vil si i den normale hverdagen med økt beredskap som vi etter hvert kommer til, vil de aller fleste voksne i Norge være tilbudt vaksine, sier Nakstad, og fortsetter:

- Da er det også forbundet med mindre risiko å samle deltakere på større arrangementer uten bruk av kohorter. Tidspunktet for når vi kommer dit vil regjeringen beslutte.

UVISST: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på hvordan han vurderer risiko for spredning av influensa og RS-virus utover vinteren. Video: Dagbladet TV Vis mer

FHI: - Redusere risiko

Avdelingsleder Line Vold ved Folkehelseinstituttet sier til Dagbladet at kohortkravet opprettholdes for å redusere risiko for at mange skal smittes samtidig, dersom en person på et arrangement er smittsom.

Hun forteller videre at etter hvert som samfunnet åpnes mer opp, vil også kohortkravet bortfalle.

- Danmark åpner nå opp hele samfunnet, og regner ikke covid-19 lenger som en «samfunnskritisk sykdom». Hvorfor gjør ikke vi det samme?

- I Norge finnes ikke definisjonen «samfunnskritisk sykdom». I Danmark bruker de tre kategorier som hjemmelsgrunnlag for restriksjoner: «Samfunnskritisk», «allment farlig», og «smittsom sykdom».

Hun påpeker at Norge praktiserer to kategorier: «Allmennfarlig smittsom sykdom» og «smittsom sykdom». Inn under sistnevnte kategori kommer corona, i tillegg til gonoré, meslinger, hiv, røde hunder og tuberkulose.

- Det vil gjøres en vurdering, etter gitte kriterier, av om covid-19 skal fortsette å være en allmennfarlig smittsom sykdom også når samfunnet åpner opp og det ikke lenger er nødvendig med inngripende tiltak og restriksjoner, sier Vold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer