Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Raser mot kristen-TV: - Forkastelig

Geir Jørgen Bekkevold (KrF) går hardt ut mot TV-kanalen Visjon Norge.

SJOKKERER: Den konservative kristne TV-kanalen Visjon Norge sjokkerer med en innsamlingssending hvor de forteller seerne at de kan donere penger for å beskytte seg mot coronaviruset. Vis mer

Fredag ble det kjent at den konservative kristne TV-kanalen Visjon Norge har kringkastet en innsamlingssending hvor de forteller seerne at de bør donere penger for å beskytte seg mot coronaviruset.

Videre går de langt i insinuere at foreldre kan beskytte barna sine mot coronasmitte dersom de donerer 2020 kroner til Visjon Norge.

Sendingen til kanalen vekker nå harme på blant flere politikere. Leder av Stortingets helse- og omsorgskomité, Geir Jørgen Bekkevold (KrF), reagerer sterkt.

- Å utnytte mennesker på denne måten er helt forkastelig! Som kristen blir jeg utrolig skuffet når medtroende opererer på denne måten. Behandling av allmennfarlige smittsomme sykdommer skal kun utøves av helsepersonell, ikke TV-kanaler, skriver Bekkevold i en e-post til Dagbladet.

- Kan sette liv i fare

Han mener at dersom en TV-kanal tilbyr behandling, må jurister vurdere om de faktisk bryter loven om alternativ behandling av sykdom

- Visjon Norge kan sette liv i fare, noen kan tro at de får beskyttelse ved å gi penger og dermed unnlate å søke kyndig hjelp. Det er svært alvorlig.

- Folk må til legen

Overfor Dagbladet nekter ansvarlig redaktør og styreleder for Visjon Norge, Jan Hanvold, for at de har uttalt at man kan donere seg til beskyttelse. Han mener media har tatt budskapet ut av kontekst og vridd på hva som ble sagt. Hanvold stiller seg også uforstående til at sendingen kan rammes av «kvakksalverloven».

- Vi sier ikke at man kan kjøpe beskyttelse. Det går ikke an. Folk må gå til legen for coronavirus, sier han til Dagbladet.

- Det oppfattes ikke slik, basert på hva som ble sagt?

- Pastoren fra Venezuela, Dionny Baez, som ledet sendingen, har en annen framgangsmåte å gjøre ting på enn det vi som nordmenn har.

- Men det er du som står som ansvarlig redaktør?

- Ja, det stemmer. Tar man gud ut av sammenheng, kan man vri å vende på ting. Det kan gi et galt inntrykk. Baez brukte to kvelder, fredag og lørdag, på Visjon Norge til å oppklare dette.

- Over streken

Stortingsrepresentant og medlem av familie- og kulturkomiteen, Freddy André Øvstegård (SV), mener det Visjon Norge gjør under sendingen «er en grov utnyttelse av folks frykt og sårbårhet».

RASER: Geir Jørgen Bekkevold (Krf). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
RASER: Geir Jørgen Bekkevold (Krf). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Gang på gang har Visjon Norge gått over streken og utnyttet folk i vanskelige situasjoner, dette er ikke nytt. Nå er det nødvendig å se på lovverket, som den gamle kvakksalverloven, for å slå ned på slik farlig desinformasjon, sier Øvstegård.

At Folkehelseinstituttet ikke ønsket å kommentere saken overfor Dagbladet får politikeren til å steile.

- Jeg forventer et langt tydeligere svar fra Folkehelseinstituttet, de må kalle dette hva det er: farlig sprøyt.

- Grovt

Det var pastor i Oslo misjonskirke, Erik Andreassen, som først gikk hardt ut mot Visjon Norge. Han publiserte opptak av sendingen og fordømte pengeinnsamlingen.

KRITISK: Freddy André Øvstegård (SV). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KRITISK: Freddy André Øvstegård (SV). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jeg kom over sendingen ved en tilfeldighet. Dette er såpass grovt at det er riktig å dele kritikken. Det er et slags hjertesukk, sa han til Dagbladet fredag.

Lege Wasim Zahi, også kalt «Twitterlegen», uttalte forrige uke overfor Dagbladet at Visjon Norge kommer med løfter de ikke kan holde.

- Man kan ikke kjøpe beskyttelse. De fleste forstår nok at coronasmitte er en medisinsk tilstand som krever medisinsk behandling, fortalte han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!