STÅR FRAM: I forrige uke sto Martina Montelius som en av de anonym varslerne mot Jean-Claude Arnault. Nå tar hun et oppgjør med det hun kaller en «underlig, stille overensstemmelse» om å ikke snakke høyt om overgrep. Foto: Foto Bertil Ericson / NTB Scanpix.
STÅR FRAM: I forrige uke sto Martina Montelius som en av de anonym varslerne mot Jean-Claude Arnault. Nå tar hun et oppgjør med det hun kaller en «underlig, stille overensstemmelse» om å ikke snakke høyt om overgrep. Foto: Foto Bertil Ericson / NTB Scanpix.Vis mer

Metoo

Raser mot kultur-Sverige: - Behandler unge kvinner som smågodt i butikken

Forfatter og regissør Martina Montelius mener verden har forandret seg mye siden 2017.

Høsten 2017 sto 18 kvinner - noen anonyme, noen med fullt navn - fram i en reportasje i Dagens Nyheter, og rettet anklager om trakassering og seksuelle overgrep mot Jean-Claude Arnault - ofte omtalt i media som «Kulturprofilen». Arnault ble også anklaget for å ha lekket navnet på sju nobelprisvinnere til pressen.

Anklagene førte til at 8 av 18 medlemmer trakk seg eller måtte gå, og til at Nobelprisen i litteratur for 2018 ble utsatt til året etter.

Forrige uke sto forfatter og regissør Martina Montelius fram som en av de 18 varslerne på det svenske radioprogrammet P4 Ekstra. Det var Aftonbladet som først omtalte P4-avsløringene. I dag skriver hun om sin opplevelse i den svenske avisa Expressen.

Montelius skriver at Arnault utsatte henne for «uønsket intimitet» i restaurant East på Stureplan i Stockholm i 1995, og at hun i 2017 fortalte om episoden til Matilda Gustavsson, journalist i Dagens Nyheter.

Montelius avslørte så hendelsen foran et publikum på cirka hundre personer under et intervju med den svensk-greske forfatteren Alexandra Pascalido på Borås kulturhus. Kort tid etter ble hun spurt om hendelsen på P4 Extra.

- Jeg svarte uten å blunke, skriver Montelius i Expressen.

Konsekvenser for varsleren

Montelius skriver at hun deretter mottak flere støtteerklæringer fra venner og bekjente.

- Men det var jo i fjor det var sterkt å fortelle sånne ting, skriver hun videre.

Montelius mener det fram til i år var vanskelig å forutse hva slags konsekvenser en slik avsløring kunne få - for varsleren. I dag ser verden annerledes ut, skriver hun. Antakeligvis på grunn av de mange historiene om liknende opplevelser.

- Før i verden, i 2017, var det underforstått at den som stikker hånda ned i en bukse med samme bedagelige selvfølgelighet som om det var en chipspose foran Lottotrekningen, ikke skulle nevnes ved navn. Den som ville fornedre og forgripe seg på kvinner kunne stort sett gjøre det helt risikofritt.

Montelius tror dette mønsteret har vært vanskelig å bryte fordi ofre for overgrep og trakassering har skammet seg.

- Ofre for seksuelle overgrep føler seg skitne, ekle og redde. Slik skildres de også i fiksjonen. Hvor mange filmscener har vi sett der kvinner hulkende skrubber huden ildrød etter en voldtekt? Skammen har vært den adekvate reaksjoner, skriver hun.

Montelius sier til Aftonbladet at det var mange i det svenske kulturlivet som visste om overgrepene, men at det fantes en «underlig, stille overenskomst» om ikke å snakke høyt om det. Stillheten tok slutt da metoo-bevegelsen tok av i fjor høst.

- Smågodt i butikken

Hendelsen i 1995 var dessverre ikke første gangen Montelius opplevde seksuell trakassering. I Expressen skisserer hun et kultur-Sverige der trakassering forekommer ofte, og skriver at hun i en alder av 20 allerede var «proff på å bli trakassert.»

- For en bestemt kategori herrer med klissete fingre var vi unge kvinner bare smågodt i butikken, og ingenting mer, skriver hun.

Montelius begynte i teaterbransjen som 17-åring. Hun skriver at selv om de fleste menn hun har lært å kjenne er anstendige, har hun opplevd flere grove eksempler på det motsatte.

Hun forteller blant annet om en hendelse tidlig på 2000-tallet. Da hun takket en kollega for en forestilling hun hadde sett ham i kvelden før, skal mannen ha svart:

- Jeg ser på deg at du vil knulle.

Hendelsen endte med at Montelius ønsket ham en god kveld og gikk.

Jean-Claude Arnault benekter alle anklager.