STØTTE: Michael Jackson-fans satt opp skilt til støtte for den avdøde artisten utenfor «Leaving Neverland»-premieren på årets Sundance-festival. Foto: NTB Scanpix
STØTTE: Michael Jackson-fans satt opp skilt til støtte for den avdøde artisten utenfor «Leaving Neverland»-premieren på årets Sundance-festival. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Leaving Neverland»

Raser mot Michael Jackson-dokumentar: - En offentlig lynsjing

Overgrepsdokumentar vekker sterke reaksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I 2004 måtte Michael Jackson møte i retten etter anklager om seksuelle overgrep mot barn. Han ble frikjent, men ryktene omspant den folkekjære popgiganten helt til hans død i 2009.

HBOs fire timer lange dokumentar «Leaving Neverland», som hadde premiere på Sundance-festivalen i år, gjenoppliver anklagene.

Nå raser familien mot dokumentaren. Dette melder CNN.

«Leaving Neverland» fokuserer på de angivelige ofrene Wade Robson (36) og James Safechuck (40), som begge hevder at Jackson utsatte dem for seksuelle overgrep over flere år. Overgrepene skal ha startet da de var henholdsvis sju og elleve år gamle.

- Tabloid karakterdrap
Mandag offentliggjorde Jacksons familie, representert ved forvalterne av Jacksons arv, den siste i en rekke uttalelser hvor de fordømmer dokumentaren. Ifølge Variety har de tidligere omtalt filmen som «et tabloid karakterdrap».

- Michael vendte alltid det andre kinnet til, og det er det vi har pleid å gjøre. Men vi kan ikke bare stå og se på mens denne offentlige lynsjingen pågår, og Michael blir angrepet av gribber på Twitter og andre som aldri har møtt ham, står det i uttalelsen.

Under en rettssak i 2005 nektet både Robson og Safechuck for å ha blitt utsatt for overgrep . I 2013 gikk Robson til søksmål mot Jackson-familien, og året etter fulgte Safechuck.

- Jeg glemmer aldri det Michael gjorde mot meg, men jeg var følelsesmessig og psykologisk ute av stand til å ta innover meg at det var seksuelle overgrep, sa Robson til «The Today Show» dagen han leverte søksmålet.

Begge sakene ble først henlagt, men ifølge Time ligger Robson og Safechucks ankesaker fortsatt inne til behandling.

- Har åpenbart ikke sett den

Robson forteller at han først møtte Jackson da han var fem år gammel, i hjemlandet Australia. I tida som fulgte skal han flere ganger ha overnattet på Jacksons Neverland Ranch i California.

Safechuck deltok i en Pepsi-reklame med Jackson som tiåring, og hevder å ha vært en hyppig gjest hjemme hos artisten.

Jacksons familie er ikke intervjuet i «Leaving Neverland». Familien kritiserer avgjørelsen om å ikke inkludere «uavhengige stemmer som kunne utfordret påstandene».

- Regissør Dan Reed unnlater å ettergå fakta, så han kan utforme et narrativ så hårreisende ensidig at seeren aldri får noe i nærheten av et balansert bilde, heter det i en tidligere uttalelse fra Jackson-familien.

I den nye uttalelsen omtaler familien Robson og Safechuck som «løgnere», og sier filmen behandler «enkeltstående anklager om ting som skal ha skjedd for 20 år siden» som fakta.

Reed svarer på anklagene i et intervju med USA Today.

- Hvordan kan man kalle en fire timer lang dokumentar «tabloid»? Det er hinsides min forståelse. Dette er omtrent det man kunne forvente. Uttalelsene inneholder ingenting relevant, og ingen kritikk av filmen det er hold i. De har åpenbart ikke sett den, sier han.

Støtte fra fansen

I 1993 møtte Jackson overgrepsanklager for første gang. 13 år gamle Jordan Chandler sa artisten hadde badet med ham, sovet i samme seng som ham, og utsatt ham for seksuelle overgrep.

Ifølge CNN betalte Jackson 25 millioner dollar (212,5 millioner kroner) til Chandler-familien i et forlik i 2004.

I 2003 ble Jackson tiltalt for seksuelle overgrep mot 13 år gamle Gavin Arvizo. Arvizo var blitt invitert til Jacksons hjem for å komme seg etter langvarig kreftsykdom.

Jackson ble frikjent på alle punkter.

Dokumentaren har også skapt sterke reaksjoner blant Jacksons fans.

- Michael Jackson-fans er ikke uvitende om anklagene, og vi er ikke overgreps-apologister som blindt støtter ham. Vi bestreber oss på å støtte en uskyldig mann som ikke kan forsvare seg selv, i en tid der falske vitneforklaringer ser ut til å anses som ikke-eksisterende, skriver én på Twitter.

«Leaving Neverland» vil bli tilgjengelig på HBOs strømmetjeneste.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer