PROMO: Morrissey får kritikk for t-skjortesalg. Her er han under Nobelkonserten i Oslo Spektrum i 2013.  Foto: Tommy Arnesen /Dagbladet
PROMO: Morrissey får kritikk for t-skjortesalg. Her er han under Nobelkonserten i Oslo Spektrum i 2013.  Foto: Tommy Arnesen /DagbladetVis mer

Raser mot Morrissey på grunn av t-skjorte

- Selv om det er en «hyllest», gir dette ingen jævla mening.

(Dagbladet): Den britiske artisten Morrissey skal ut USA-tuné, og i den anledning har artisten laget nye t-skjorter for å promotere de kommende konsertene.

Designet på en av disse skjortene får hard medfart, og beskyldes får å være rasistisk.

På t-skjortene står verselinja: «I wear black on the outside / 'Cause black is how I feel on the inside», henta fra The Smiths-låta «Unloveable», sammen med et bilde av den amerikanske forfatteren og aktivisten James Baldwin.

Morrissey har ved flere anledninger uttrykt sin beundring for Baldwin, skriver Pitchfork.

Idiotisk

Raser mot Morrissey på grunn av t-skjorte

Sammenblandinga av Baldwins politiske budskap og The Smiths-teksten fått flere kritikere til å reagere. I tillegg til å kritisere artisten i sosiale medier, har flere musikknettsteder påpekt at artistens promo-t-skjorter er beint fram rasistiske.

«Man skulle tro at han gjennom å være fan (av Baldwin) ville skjønne at dette er et idiotisk, fullstendig tonedøvt og rasistisk t-skjortedesign, eller hva?», skriver Claire Lobenfeld for Factmag.

Hun fraråder dessuten Morrisseys fans fra å kjøpe t-skjorta

Mange har tatt til Twitter og uttrykt at det er ikke er rett måte å promotere turneen på. Flere påpeker at t-skjorta må være ment som en hyllest til Baldwin, men mener det er feilslått.

«...selv om det er en «hyllest», gir dette ingen jævla mening: Sangteksten bruker svart som en kjent metafor for sorg, mørke og lidelse, som gir negative konnotasjoner. Å assosiere det å være svart med en som er mørk i huden, er både en veldig dårlig idé og ekstremt tonedøvt, skriver Flavourwire.

Film

James Baldwin (1924-1987) var en amerikansk forfatter som var spesielt populær på 60- tallet. Hans bøker tar for seg svartes identitet i USA og underliggende mekanismer som preger det amerikanske samfunnet.

Dokumentarfilmen om Baldwin, «I Am Not Your Negro», som kommer på norske kinoer i juni, ble nominert til Oscar for beste dokumentarfilm. Filmen er regissert av Raoul Peck, og basert på James Baldwins uferdige manuskript «Remember this house». Fortellerstemmen i filmen er det Samuel L. Jackson som har.

Morrissey har foreløpig ikke kommentert t-skjortene.