Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Raser mot Morrissey på grunn av t-skjorte

- Selv om det er en «hyllest», gir dette ingen jævla mening.

PROMO: Morrissey får kritikk for t-skjortesalg. Her er han under Nobelkonserten i Oslo Spektrum i 2013.  Foto: Tommy Arnesen /Dagbladet
PROMO: Morrissey får kritikk for t-skjortesalg. Her er han under Nobelkonserten i Oslo Spektrum i 2013.  Foto: Tommy Arnesen /Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Den britiske artisten Morrissey skal ut USA-tuné, og i den anledning har artisten laget nye t-skjorter for å promotere de kommende konsertene.

Designet på en av disse skjortene får hard medfart, og beskyldes får å være rasistisk.

På t-skjortene står verselinja: «I wear black on the outside / 'Cause black is how I feel on the inside», henta fra The Smiths-låta «Unloveable», sammen med et bilde av den amerikanske forfatteren og aktivisten James Baldwin.

Morrissey har ved flere anledninger uttrykt sin beundring for Baldwin, skriver Pitchfork.

Idiotisk

image: Raser mot Morrissey på grunn av t-skjorte

Sammenblandinga av Baldwins politiske budskap og The Smiths-teksten fått flere kritikere til å reagere. I tillegg til å kritisere artisten i sosiale medier, har flere musikknettsteder påpekt at artistens promo-t-skjorter er beint fram rasistiske.

«Man skulle tro at han gjennom å være fan (av Baldwin) ville skjønne at dette er et idiotisk, fullstendig tonedøvt og rasistisk t-skjortedesign, eller hva?», skriver Claire Lobenfeld for Factmag.

Hun fraråder dessuten Morrisseys fans fra å kjøpe t-skjorta

Mange har tatt til Twitter og uttrykt at det er ikke er rett måte å promotere turneen på. Flere påpeker at t-skjorta må være ment som en hyllest til Baldwin, men mener det er feilslått.

«...selv om det er en «hyllest», gir dette ingen jævla mening: Sangteksten bruker svart som en kjent metafor for sorg, mørke og lidelse, som gir negative konnotasjoner. Å assosiere det å være svart med en som er mørk i huden, er både en veldig dårlig idé og ekstremt tonedøvt, skriver Flavourwire.

Film

James Baldwin (1924-1987) var en amerikansk forfatter som var spesielt populær på 60- tallet. Hans bøker tar for seg svartes identitet i USA og underliggende mekanismer som preger det amerikanske samfunnet.

Dokumentarfilmen om Baldwin, «I Am Not Your Negro», som kommer på norske kinoer i juni, ble nominert til Oscar for beste dokumentarfilm. Filmen er regissert av Raoul Peck, og basert på James Baldwins uferdige manuskript «Remember this house». Fortellerstemmen i filmen er det Samuel L. Jackson som har.

Morrissey har foreløpig ikke kommentert t-skjortene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media