Munchmuseet:

Raser mot Munchmuseet

Norges Handikapforbund mener utformingen av Munchmuseet er uholdbar, og mener de ikke har vært godt nok innblandet i byggingen. Byggherren mener de har lyktes, og sier de har involvert relevante organisasjoner.

MUNCHMUSEET: Nestleder i Handikapfobundet Magnhild Sørbottn mener Munchmuseet ikke er tilrettelagt for mennesker med bevegelseshemmelser. Video: Signe Elise Morthen Stenersen. Reporter: Ludvig Furu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 22. oktober åpnet det nye Munchmuseet i Oslo. Eksteriøret har vært en het potet i mange år, og innsida har nå også skapt sterke reaksjoner.

Kort tid etter åpningen raser Norges Handikapforbund over tilgjengeligheten i bygget.

- Det er uholdbart at den store heisen er forbeholdt restaurant og bar, mens handikappede må bruke de to små, sier nestleder i Norges Handikapforbund, Magnhild Sørbotten, til Dagbladet.

Handikapforbundet reagerer på flere aspekter ved museumsbygget. De mener heisene er for små, at dørene lukker seg for fort og at sitteplassene i velkomstområdet er for lave og mye lent bakover.

DÅRLIG PLASS: Det er vanskelig for brukere av rullestol å bruke heisen i Munchmuseet. Foto: Henning Lillegård
DÅRLIG PLASS: Det er vanskelig for brukere av rullestol å bruke heisen i Munchmuseet. Foto: Henning Lillegård Vis mer

I tillegg skaper gulvet mye friksjon ved bruk av rullestol, som resulterer i distraherende bråk.

- Bygget med de minste kravene

Jørgen Foss er regionskontorleder for Handikapforbundet i Oslo, og sier de har fått flere henvendelser angående tilgjengeligheten i museet.

- Vi hører at det ikke oppleves som et åpent og inkluderende publikumsbygg, som museet burde være, sier Foss til Dagbladet.

- Alt er bygget med de minste kravene, når dette er et bygg som i stedet burde vært et framtidseksempel på universell utforming, sier Foss.

Liten deltakelse

I et Dagsrevyen-innslag fra 24. oktober sa byggherren, Oslobygg KF, til NRK at de har vært i kontakt med Handikapforbundet under byggeprosessen i «flere faser og omganger».

Handikapforbundet mener dette ikke stemmer.

- Det har de vitterlig ikke gjort. Vi har lett, og ikke klart å finne noen i forbundet som har vært innblandet i byggeprosessen, sier Magnhild Sørbotten til Dagbladet.

Ifølge kommunikasjonssjef for Munchmuseet i Oslobygg, Haakon Berg Jensen, var sitatet på Dagsrevyen en upresis, men ikke uriktig uttalelse fra deres side.

- Vi har dokumentasjon på at de har vært med på møter med oss, sier Berg Jensen til Dagbladet.

- Ansvarsområdet ble oversett

Dagbladet har spurt om innsyn i dokumentene som viser Oslobyggs dialog med organisasjonene.

Det viser seg at Oslobygg har invitert til møter om tilgjengelighet i 2011 og 2014 – sju år før bygget sto klart.

Ved de to anledningene var det Handikapforbundet, Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) og Samarbeidsforumet av Funksjonshemmedes Organisasjoner (SAFO) som var til stede.

Det første møtet handlet om utviklingen som skulle skje i Bjørvika. Munchmuseet var et punkt på programmet.

Det andre møtet fokuserte på tilgjengelighet ute og inne, inngangspartier, forflytning horisontalt og vertikalt i bygget, og generell framkommelighet. Der var FFO til stede.

Magnhild Sørbotten synes det er synd Handikapforbundet ikke ble invitert i 2014, da de har bedre kompetanse på å gjøre bygg tilgjengelige for funksjonshemmede.

På spørsmålet om hvorfor Handikapforbundet ikke selv har tatt initiativ til å være med i byggeprosessen svarer Sørbotten at de normalt sett blir invitert, men at det kan ha gått under radaren deres på grunn av sykdom over lengre tid i administrasjonen, i perioden bygget ble reist.

MISFORNØYD: Magnhild Sørbotten fra Norges Handikapforbund synes det er synd de ikke ble spurt om råd i byggingen av Munchmuseet. Foto: Henning Lillegård
MISFORNØYD: Magnhild Sørbotten fra Norges Handikapforbund synes det er synd de ikke ble spurt om råd i byggingen av Munchmuseet. Foto: Henning Lillegård Vis mer

- Ansvarsområdet ble oversett, men de fleste pleier å være flinke til å be om råd. Det har åpenbart ikke Oslobygg vært. Neste gang må vi kreve å være en del av prosessen.

Mener de har lyktes

Haakon Berg Jensen sier til Dagbladet at museet også har gjennomført en uavhengig tredjepartskontroll om tilgjengeligheten i bygget.

Kontrollen ble utført av konsulentfirmaet Universell Utforming AS, som jobber med å kontrollere at bygg kan brukes av alle. Selskapet ble startet av blant annet Handikapforbundet, som seinere har solgt seg ut.

Berg Jensen mener Oslobygg ikke har feilet i oppgaven om tilgjengelighet.

- Nei, det kan vi ikke gå med på. Det er utført en uavhengig tredjepartskontroll, både på prosjekteringsgrunnlaget, og på det ferdige bygget. Det er viktig for oss at Munchmuseet skal være et museum tilgjengelig for alle, og at krav til universell utforming er på plass, sier Berg Jensen.

- Det er ikke unormalt at vi har en dialog med Handikapforbundet etter et bygg er ferdig, men vi har ikke hatt det nå. Når man ser kritikken kan man selvfølgelig i etterklokskapens lys se at det burde vært gjort en befaring tidligere, sier Berg Jensen.

- Hva med heisene? Burde de vært flere og større?

MANGE FEIL: Sørbotten mener Munchmuseet svikter funksjonshemmede på mange områder. Foto: Henning Lillegård
MANGE FEIL: Sørbotten mener Munchmuseet svikter funksjonshemmede på mange områder. Foto: Henning Lillegård Vis mer

- Handikapforbundet påpekte helt riktig at det var utfordringer med at dørene lukket seg for raskt. Der jobbes det nå med å programmere dørene på nytt. Men innenfor billettområdet er det to heiser forbeholdt bevegelseshemmede. De fungerer i par, noe som gjør at kapasiteten på de to heisene mer enn dobles. Majoriteten av besøkende vil bruke rulletrappene.

- Byggherre står ansvarlig

- Når Oslobygg henvender seg til Universell Utforming AS er det for å forsikre seg om at de ikke gjør noe ulovlig. Det er dermed ikke sagt at bygget egner seg for funksjonshemmede av den grunn, sier Jørgen Foss.

Han mener sluttresultatet taler for seg selv. Han sier han ikke er opptatt av å plassere skyld, men at han fortsatt mener det er åpenbart at mer burde vært gjort.

- Jeg kan ikke svare på hva som skjedde på et møte i 2014, men jeg tenker Oslobygg, som byggherre, står ansvarlig.

- Vi er interesserte i å få tilbakemeldinger

Direktør for Munchmuseet, Stein Olav Henrichsen, sier de har hatt noen travle åpningsdager, og stadig jobber med å gjøre brukeropplevelsen bedre.

- Vi ønsker at huset skal være lett tilgjengelig for alle. Dette er vi opptatte av, og vi er interesserte i å få tilbakemeldinger for å løse de utfordringene som er, sier Henrichsen til Dagbladet.

Henrichsen gjør det klart at det er Oslobygg som har ansvaret for selve bygget, og at det er Munchmuseets oppgave å finne de beste løsningene innenfor den infrastrukturen de har.

- Hvis det er noen som opplever at museet ikke er optimalt for dem, så skal vi finne løsninger for dem, så langt det er mulig, sier Henrichsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer