Anders Danielsen Lie:

Raser mot myndighetene

Skuespiller og lege Anders Danielsen Lie mener myndighetene lar delta-varianten ødelegge barns skolehverdag.

KRASS KRITIKK: Anders Danielsen Lie går hardt ut mot helsemyndighetene i et Facebook-innlegg. Foto: Siv Johanne Seglem /Dagbladet
KRASS KRITIKK: Anders Danielsen Lie går hardt ut mot helsemyndighetene i et Facebook-innlegg. Foto: Siv Johanne Seglem /Dagbladet Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 67.16% Første dose: 76.82%

Skuespiller og assisterende bydelsoverlege i Nordre Aker, Anders Danielsen Lie, går mandag hardt ut mot myndighetene i et innlegg på Facebook.

«Regjeringen, FHI og Helsedirektoratet lar nå en ukontrollert spredning av delta-viruset ødelegge barns skolehverdag. De har løpt fra ansvaret sitt ved å holde samfunnet på grønt nivå, samtidig som de overlater til lokale kommuneoverleger, bydelsoverleger og smitteteam å holde «kontroll» på pandemien i cirka halvannen måned til - uten at vi har reelle virkemidler til å gjøre dette», skriver Lie - kjent fra filmer som «Oslo, 31. august» og «22 July» - på sin facebookside.

Han mener myndighetene driver med dobbeltkommunikasjon.

«Vi som er i dette systemet nå føler at vi har fått ansvaret for å bremse smitten mens nasjonale myndigheter skal holde samfunnet på grønt nivå for enhver pris – fordi det snart er valg? Ikke vet jeg», skriver han videre.

«Vær heller ærlige overfor folk: Nå har dere sluppet pandemien løs, det er kanskje helt greit – men ikke lat som det er noen der ute som har kontroll på den», fortsetter han.

- Sitter langt inne

Dagbladet har, etter gjentatte forsøk, ikke lyktes i å komme i kontakt med Danielsen Lie.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) er ikke enig i at myndighetene har «mistet kontrollen». Overfor Dagbladet påpeker han at de yngste har båret en tung bør under pandemien, men at det er nettopp her man må stramme inn.

RAMMES HARDT: Helseminister Bent Høie (H) mener de yngste rammes hardet, og at det sitter langt inne å stramme inn blant barn og unge. Foto: Ali Zare / NTB
RAMMES HARDT: Helseminister Bent Høie (H) mener de yngste rammes hardet, og at det sitter langt inne å stramme inn blant barn og unge. Foto: Ali Zare / NTB Vis mer

- Det sitter langt inne. Vi vet at de er lite utsatt for alvorlig sykdom ved smitte, men at langvarige tiltak for å begrense smitten rammer dem hardt. Det betyr ikke at vi har sluppet pandemien løs. Vi har hatt en svært gradvis gjenåpning av samfunnet, og har vært på trinn 3 av 4 i gjenåpningsplanen i halvannen måned. Vi har fremdeles en rekke nasjonale tiltak for å hindre smitte, og det er viktig at alle følger de rådene og reglene som gjelder, sier Høie til Dagbladet.

Han understreker at regjeringen har lagt til grunn data og ikke dato for gjenåpning av landet, og tar beslutninger på bakgrunn av grundige vurderinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

Forståelse

Høie har forståelse for at smittesporingsarbeidet er mer krevende enn tidligere, fordi folk har flere nærkontakter enn før.

- Dersom det oppstår kapasitetsutfordringer, anbefaler Helsedirektoratet og FHI at vaksinasjon prioriteres, deretter testing, etterfulgt av smittesporing av husstandsmedlemmer og tilsvarende nære, og til slutt smittesporing av andre nærkontakter, sier han.

- Vi vet at mange kommuner har hatt store kapasitetsutfordringer som følge av smitteøkningen den siste tida, og at TISK-arbeidet (se forklaring under, journ.anm.) har vært vanskelig. Helsedirektoratet og FHI sendte fredag et brev til alle landets kommuner med anbefalinger hva de bør prioritere ved stort press på TISK-kapasiteten, og hvilke tiltak de kan innføre. Kommuner med mye smitte kan for eksempel sette skoler på gult nivå og anbefale bruk av munnbind og hjemmekontor, fortsetter helseministeren.

TISK- tiltakene er testing, isolering, smittesporing og karantene.

ENKELT: Helseminister Bent Høie kom med en klar oppfordring til alle de som enda ikke har tatt vaksine. Video: Regjeringen Vis mer

Fjerde bølge

I forrige uke fastslo assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad overfor Dagbladet at Norge er inne i en fjerde smittebølge.

- Vi er absolutt inne i en fjerde smittebølge nå, men vaksineringen gjør at vi foreløpig ikke har en stor bølge med innleggelser per i dag. Likevel er det viktig å beholde kontrollen, slik at ikke så mange blir smittet at innleggelsestallene også øker mye, sa Nakstad til Dagbladet.

ADVARER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad advarer om en farlig fase, og oppsummerer coronasituasjonen i Norge . Video: Dagbladet TV. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Smittetallene økte med 147,1 prosent i Oslo i forrige uke. Også nasjonalt gikk smitten kraftig opp. Alt i alt ble det registrert 2293 nye tilfeller av covid-19 i Oslo i uke 34, opp 147,1 prosent fra 928 tilfeller i uke 33. Det viser en sammenstilling NTB har gjort av kommunens egne tall.

Nasjonalt økte smitten med 89,2 prosent til 8214 smittede i forrige uke, opp fra 4342 smittede uka i forveien.

På toppen av den tredje smittebølgen, 22. mars, ble det registrert 1107 nye tilfeller i løpet av et døgn.

Mandag morgen fikk Nakstad spørsmål av NRK om samfunnet ble åpnet for tidlig.

- Det er mange måter å forklare de høye tallene. Vi har et veldig smittsomt virus, vi har mer normal kontakt og vi er ikke ferdig med vaksineringen. Det er hovedforklaringene til hvorfor det er som det er svarte, Nakstad.

Rødt nivå

Flere skoler i landet har gått tilbake til rødt nivå på grunn av den økte smitten.

Granstangen skole på Furuset i Oslo har blant annet gått over til hjemmeundervisning for alle elever. Hele skolen, unntatt to klasser, er i karantene, skriver NTB.

På rødt nivå heter det at skolene skal vurdere digital undervisning. Granstangen har altså gått over til digital undervisning for hele skolen. Når elevene eventuelt kommer tilbake, skal kohortene bestå av halve klasser og ha faste klasserom.

Skolen stengte også all fysisk undervisning i november 2020.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer