STØRRELSE TELLER: Norges aller største kinolerret viser filmer i formatet «IMAX», og er Norges eneste i sitt slag. Video: Endre Vellene / DagbladetVis mer Vis mer

Odeon kino

Raser mot Norges største kino i klagebrev: - Ufyselig

Kinosjefen legger seg langflat etter kansellering.

Jon Longva kjørte søndag den timelange turen fra Jessheim-området i Akershus til Odeon kino på Storo i Oslo, sammen med kjæresten og en venninne av henne. Der fikk de ifølge Longva et skuffende møte med Norges største kinosenter, Odeon kino.

SKUFFET: Kinogjenger Jon Longva. Foto: Privat
SKUFFET: Kinogjenger Jon Longva. Foto: Privat Vis mer

Ved åpningen i mars i fjor skrøt Odeon-sjefen av at kinosenteret deres er så moderne og flott, at de håpet å bli en destinasjon også for publikum utenfor Oslo. Longva tok Odeon på ordet og skulle se Transformers-filmen «Bumblebee» i Odeons enorme IMAX-sal. Trioen hadde forhåndskjøpt VIP-billetter, som til vanlig koster 265 kroner per stykk. I tillegg handlet de for rundt 100 kroner hver i kiosken, forteller Longva til Dagbladet.

- Vi viste billetter og satte oss i salen. Etter hvert kom en ansatt inn i storsalen og spurte om vi skulle se «Bumblebee». Ja, svarte vi. Da kom beskjeden om at visningen var avlyst, fordi det var solgt for få billetter. De hadde satt opp en annen film, «Bohemian Rapsody», i stedet, sier Longva.

- Kynisk

Han legger til at de ble forbløffet og svært irritert over det som skjedde.

- Jeg har aldri opplevd liknende, og jeg er en ivrig kinogjenger. Vi har planlagt tur til Oslo, kjørt langt og gledet oss til filmkveld. Jeg synes det er veldig kynisk av Odeon. Her var det ikke nok folk, så de vil tjene mer penger og setter opp ny film, men vi kommer langveis fra og får ikke beskjed før vi sitter der.

Som kompensasjon fikk alle tre to gratisbilletter hver. Deretter returnerte de slukkøret til Jessheim. Hjemme skrev Longva en mail til Odeon-ledelsen hvor han omtaler saken som «ufyselig».

Han fikk etter hvert svar fra kinosjef Ivar Halstvedt. Dagbladet er tilsendt korrespondansen hvor avlysningen bekreftes av Odeon-sjefen, som unnskylder hendelsen.

- Jeg gremmes

Odeon og Halstvedt legger seg langflat.

- Man skal kunne stole på at forestillingen man kjøpt billett til faktisk finner sted. Dette må være forferdelig irriterende og veldig skuffende, og det finnes ingen unnskyldning. Jeg gremmes rett og slett. Vi legger oss helt flate og beklager på det dypeste. Dette skjer aldri igjen, sier Halstvedt til Dagbladet.

Kanselleringer på grunn av tomme saler skjer nesten aldri, ifølge kinosjefen. «Bumblebee» ble avlyst på grunn av svært dårlig billettsalg, og derfor erstattet med «Bohemian Rapsody». Ifølge Halstvedt var det bare solgt fem billetter til «Bumblebee», men IMAX-salen har en kapasitet på 467 personer.

KINOSJEF: Ivar Halstvedt. 


Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KINOSJEF: Ivar Halstvedt. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Vanlig å endre programmet

- Kunden kaller kanselleringen kynisk.

- Gjennom uka ser vi underveis at visse filmer selger bedre enn andre. Da bytter vi filmer og saler løpende, men dette gjelder forestillinger som ikke har solgt en eneste billett. Dette gjør alle kinoer i Norge hver uke. Er det derimot solgt så få billetter at vi ser at den ikke skal vises, informerer vi så tidlig som mulig og kompenserer billetten.

- Endrer dere rutinene nå?

- Ja. Det har gått feil to steder. Man fikk ikke tak i kundenes kontaktinformasjon og dermed ikke gitt dem beskjed på forhånd. I tillegg har de passert billettkontrollen uten å ha blitt fanget opp. Samtidig hadde vi ansatte som lette etter dem. Uansett, at en visning kanselleres uten at alle er informert skjer aldri igjen.

Halstvedt forteller at Longva og de andre som måtte forlate IMAX-salen, har fått tilbud om erstatning for tort og svie. I e-posten sendt til Longva tilbyr Halstvedt ytterligere to gratisbilletter, to gratismenyer i kinokiosken og et gavekort på to måltider hos en nærliggende restaurant.