Raser mot NRK

Tirsdag ble CV-ene til sentralbanksjef-kandidatene Jens Stoltenberg og Ida Wolden Bache presentert under Dagsrevyen. Flere reagerer på at Stoltenbergs CV tilsynelatende fikk betydelig mer plass enn Baches.

KRITIKK: Slik ble CV-ene til Stoltenberg og Bache presentert under Dagsrevyen. Baches CV er betydelig lengre enn det NRK viser i Dagsrevyen. Det har skapt flere reaksjoner. Foto: Skjermdump NRK
KRITIKK: Slik ble CV-ene til Stoltenberg og Bache presentert under Dagsrevyen. Baches CV er betydelig lengre enn det NRK viser i Dagsrevyen. Det har skapt flere reaksjoner. Foto: Skjermdump NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Dagsrevyen tirsdag ble det viet plass til kampen om å bli Norges neste sentralbanksjef. Kandidatene det står mellom er nåværende Nato-leder Jens Stoltenberg og visesentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Det flere nå reagerer på er framstillingen av Baches CV kontra Stoltenbergs. Mens store deler av Stoltenbergs CV inkluderes i innslaget, er flere av Baches jobber utelatt.

Det nevnes riktignok at hun har hatt flere stillinger i Norges Bank, og har gjort mye siden hun kom inn som forskningsassistent i 1998.

Flere av hennes andre jobber nevnes derimot ikke - blant annet at hun har vært seniorøkonom i Handelsbanken, og at hun har vært Førsteamanuensis ved BI.

Kampanje har også omtalt saken.

NRK svarer på kritikken. Les hele svaret nederst i saken.

- Stor ubalanse

En av dem som reagerer er samfunnsdebattant Anita Halmøy Wisløff. Hun har tidligere vært en aktiv debattant for å utjevne kjønnsforskjellene i musikkbransjen. På Facebook delte hun et innlegg der hun er kritisk til statskanalens valg:

- Når vår statskanal presenterer de to toppkandidatene til jobben som Sentralbanksjef, så kunne det jo vært greit å la være å utelate store deler av hennes høyst relevante arbeidserfaring, utdyper Wisløff overfor Dagbladet.

En annen som også reagerer er presseekspert Gunnar Bodahl Johansen.

- Når du ser det som NRK presenterte, er det stor ubalanse. Det er mange ting som burde vært tatt med for å gi et mer komplett bilde. Det er uheldig, sier Bodahl Johansen til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Konsekvensen av det er at seerne får et inntrykk av at Jens Stoltenberg er en mye mer komplett kandidat enn Bache.

Stortingsrepresentant for Høyre, Lene Westgaard Halle, reagerer også på NRKs framstilling.

Hun understreker at hun ikke har noe grunnlag for å si noe om utdannelsen eller bakgrunnen til noen av kandidatene, men synes likevel det er en spesiell framstilling av NRK.

- Jeg mener det ville vært journalistisk riktig å inkludere det de begge har gjort, ikke bare den ene, sier Halle til Dagbladet.

Hun understreker videre at hun ikke vet noe om hvorfor NRK har gjort som de har gjort.

- Men det ser i alle fall merkelig ut all den tid Wolden Bache har langt mer på sin CV enn det de velger å ta med.

- Famøst

Sosiolog og omdømmeekspert Trond Blindheim ved Høyskolen Kristiania reagerer også på presentasjonen, spesielt siden Bache er mindre kjent enn Stoltenberg.

- Da er det rart at de utelater alle stillingene som gjør henne relevant til å søke jobben som sentralbanksjef, sier Blindheim til Dagbladet.

- Det er litt famøst å gjøre det på den måten. NRK bør være mer etterrettelige når de presenterer folks CV, fortsetter han.

I Dagsrevyen-innslaget står det oppført at Bache ble Forskningsassistent i 1998, og visesentralbanksjef fra 2020. Blindheim mener hun blir framstilt som en «akademisk tåkefyrste».

- Det framstår som hun har jobbet som forskningsassistent i 22 år, da har du på en måte mislyktes som akademiker.

Den oppfatningen deler også Kjell Lars Berge, professor i retorikk og språklig kommunikasjon på UiO.

- Forskningsassistent har ikke noen status i vitenskapen. Å ta med det i seg selv var komisk fra et ståsted, men også nedlatende mot henne. Ikke den stillingen som kvalifiserer henne til en slik stilling. Hun har en rik erfaring på sin CV, på samme måte som Stoltenberg har, sier Berge til Dagbladet.

NRK svarer

Dagbladet har sendt flere spørsmål til redaksjonssjef i Dagsrevyen, Hanna Elisabet Thorsen.

På spørsmål fra Dagbladet om hvorfor NRK valgte å framstille kandidatene slik, svarer Thorsen:

- Målet vårt var å opplyse publikum om bakgrunnen til de to kandidatene, i en totalpakke der både det visuelle og det som blir framstilt muntlig må sees i sammenheng.

Hun sier NRK tar selvkritikk på bruken av grafikken i innslaget.

- Vi ser at den grafiske framstillingen kunne vært mer utfyllende, det tar vi med oss, sier Thorsen til Dagbladet.

- Hva er deres kommentar på at flere mener det ser ut til at dere har tatt side i saken?

- Vi har selvsagt ikke valgt side, tvert imot ønsker vi å formidle en balansert journalistikk rundt denne prosessen.

Når Baches CV presenteres i Dagsrevyen nevnes ikke årstallet gradene ble gjennomført. Det tar også NRK selvkritikk på.

- Det burde vært med, sier Thorsen, og legger til.

- Som med alt annet vi sender, evaluerer vi også dette internt og tar med oss både engasjementet og kritikken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer