Raser mot NRKs sexguide

Tidligere idrettspresident og nåværende forbundsleder for Norsk forbund for utviklingshemmede, Tom Tvedt , mener NRKs sexguide ekskluderer funksjonshemmede.

STOR GUIDE: NRK viser ulike par i en rekke forskjellige sex-posisjoner i sin nye «sexguide». Klagene har ikke latt vente på seg. Foto: skjermdump / Skjalg Bøhmer Vold / NRK.
STOR GUIDE: NRK viser ulike par i en rekke forskjellige sex-posisjoner i sin nye «sexguide». Klagene har ikke latt vente på seg. Foto: skjermdump / Skjalg Bøhmer Vold / NRK. Vis mer
Publisert

Det var fredag 11. juni at NRK publiserte sin omfattende «sexguide» på nettsidene, som også har vært å se på forsiden av NRK.no.

I spesialen viser statskanalen fram posisjoner og aktiviteter som «stående munnfull», «silkeorm», «rimming» og «frosken».

NRK skriver at de ønsker å vise «et realistisk og mangfoldig bilde av sex», og at guiden er ment å fungere som «inspirasjon til gode og spennende sexopplevelser.» Guiden viser uretusjerte bilder av nakne par i en rekke ulike sex-posisjoner, og reaksjonene har ikke latt vente på seg.

Reagerer på utelatelse

Enkelte reagerer imidlertid på at guiden ikke har noe tilbud til personer med nedsatt funksjonsevne. Brukere kan blant annet velge mellom kategorier som «passer for gravide» og «vondt i ryggen», men tilbudet for dem som for eksempel ikke kan gå, finnes ikke.

Blant dem som reagerer er tidligere idrettspresident, og nå forbundsleder for Norsk forbund for utviklingshemmede, Tom Tvedt.

- Jeg oppfatter at denne guiden til NRK, som riksdekkende medie, handler om hvordan man kan ha seksuell omgang. De får med homofile, heterofile og mange personer med ulik kroppsfasong, men ingen med funksjonsnedsettelse, sier han og fortsetter:

KRITISK: Forbundsleder for Norsk forbund for utviklingshemmede, Tom Tvedt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KRITISK: Forbundsleder for Norsk forbund for utviklingshemmede, Tom Tvedt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Men igjen så makter de ikke å løfte fram de med nedsatt funksjonsevne. Dette er en stor del av befolkningen, og dette er ikke første gangen denne gruppen blir holdt utenfor.

- Er du 20 år og har en funsjonsnedesttelse, og ser disse stillingene, så kan det være at du ikke får til én av dem. Og ingen av de avbildede har noen tydelige nedsettelser. Ikke en eneste en. Man blir holdt utenfor, mener Tvedt.

Redaksjonssjef for dokumentar og samfunn i NRK, Reidar Kristiansen, sier til Dagbladet at de har vært bevisst på temaet og at de prøvde å få personer med funksjonsnedsettelser med i prosjektet. Les hele svaret nederst i saken.

- Ikke overrasket

Tvedt påpeker at NRK skriver at de med sexguiden ønsker å vise et realistisk og mangfoldig bilde av sex, og at det derfor er opprørende at de holder «en stor andel utenfor fellesskapet».

- Hvis man skal ha et likestilt samfunn, er det et minimum at NRK som allmennkringkaster skal inkludere alle, mener han, men forteller samtidig at dette ikke kommer som noe sjokk.

- Det overrasker meg ikke at dette skjer, men det som derimot overrasker meg er at ikke NRK har tenkt på dette selv.

Tvedt mener at personer med nedsatt funksjonsevne ofte blir glemt bort, og viser til at arbeidet med universell utforming fortsatt er svært mangelfullt i Norge.

- NRK skal drive opplysning for hele folket, og når de da utestenger en så stor gruppe, blir det en bekreftelse på kunnskapsløshet, mener den tidligere idrettspresidenten.

- NRK har vært flinke til dette før. Nå utfordrer jeg dem til å løfte problematikken en gang til, avslutter han.

PÅ SWINGERSKLUBB: Louise Fischer, reporter i danske Radio4, valgte en høyst uvanlig tilnærming da hun skulle lage en reportasje om gjenåpningen av swingersklubber i landet. Foto/lyd: Radio4 Vis mer

- Bra debatten kommer

Marianne Knudsen er leder i Norges Handikapforbund Ungdom (NHFU). Hun har selv bidratt til sexguiden, men sier hun forstår hvorfor kritikken kommer.

- Ja, jeg skjønner det. Personer med nedsatt funksjonsevne er altfor lite representert i samfunnet generelt, og blir ofte utelatt, selv om vi er den største minoriteten i samfunnet.

- Og så eksisterer det mange stereotypier og fordommer, kanskje spesielt når det gjelder seksualitet og kropp. Det kan at man tror at funksjonshemmede ikke egentlig har en seksualitet, eller at de ikke kan være gode seksualpartnere, forklarer hun.

Det stemmer imidlertid ikke, understreker hun tydelig.

Knudsen mener det er bra at debatten kommer, og at den i seg selv har verdi. Selv har hun bidratt inn i prosjektet i form av en video hvor hun snakker om funksjonshemning og seksualitet.

- Manglet frivillige

Redaksjonssjef for dokumentar og samfunn i NRK, Reidar Kristiansen, sier til Dagbladet at det så langt har kommet inn nærmere hundre klager på spesialen. Klagene går i hovedsak på at NRK utfordrer rammene for samfunnsoppdraget, at bildene oppfattes som støtende, og at de publiseres på forsiden.

Samtidig avslører han overfor Dagbladet at hele 898.000 unike brukere har besøkt guiden siden den ble lansert i helga.

HAR BIDRATT: Marianne Knudsen, leder i NHFU - Norges Handikapforbund Ungdom (t.h.), på en konferanse sammen med statsminister Erna Solberg i 2016. Foto: Terje Pedersen / NTB
HAR BIDRATT: Marianne Knudsen, leder i NHFU - Norges Handikapforbund Ungdom (t.h.), på en konferanse sammen med statsminister Erna Solberg i 2016. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Kristiansen sier han er glad for at temaet om funksjonshemning tas opp i forbindelse med sexguiden.

- Vi har vært bevisst på dette, og har hele tiden ønsket å ha mest mulig mangfold i guiden. Vi gikk målrettet til verks for å rekruttere mennesker med ulike funksjonshemninger, blant annet gjennom Handikapnytt og nrk.no, men det har ikke vært noen kø av frivillige med funksjonshemning. Og det skjønner vi godt, det er et veldig spesielt prosjekt å stille opp i, sier han.

Lover fokus på temaet

- Alt i alt endte vi opp med de 7 parene vi har, som viser et visst mangfold. Hele bredden er praktisk umulig å få med i en slik satsing. Vi skulle gjerne hatt et enda større mangfold her, men det er feil å si at vi ikke prøvde, sier Kristiansen.

Redaksjonssjefen lover mer fokus på temaet i tiden som kommer.

- Selv om ikke vi har noen modeller med synlig funksjonshemning, så kommer det mer journalistikk på temaet. Og det fins absolutt stillinger i guiden som er relevante for folk med funksjonshemning, litt avhengig av hva slags funksjonsnedsettelse det er snakk om. Funksjonshemning er jo ikke én ting, og langt fra alle funksjonshemninger er synlige, påpeker han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer