Raser mot ny Lisbeth Salander-roman: - Ren gravplyndring

I butikken 27. august.

MER BRÅK RUNDT MILLENNIUM-SERIEN:  Den fjerde boka om Stieg Larssons (bildet) romanfigurer Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander kommer i salg 27. august. «Det som ikke dreper oss», er skrevet av David Lagercrantz og møter mye motbør. Foto: JAN COLLSIOO / NTB SCANPIX
MER BRÅK RUNDT MILLENNIUM-SERIEN: Den fjerde boka om Stieg Larssons (bildet) romanfigurer Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander kommer i salg 27. august. «Det som ikke dreper oss», er skrevet av David Lagercrantz og møter mye motbør. Foto: JAN COLLSIOO / NTB SCANPIXVis mer

(Dagbladet): Den fjerde romanen i Millennium-serien om Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander er like rundt hjørnet.

Forfatteren Stieg Lasson døde i 2004, og den frittstående oppfølgeren er ført i pennen av David Lagercrantz.

27. august gir Gyldendal forlag ut den omstridte boka «Det som ikke dreper oss».

Gravplyndring og sirkus - Hvordan kunne det gå så feil med Stiegs storslåtte forfatterskap?

Dette spør forfatterens barndomsvenner Svante Brandén og Anders Lindblom i en kommentar i svenske DN.

- Når vi leser dagboka (hvordan boka ble til) av David Lagercrantz i DN, er gravplyndring det første ordet vi tenker på. Det andre er sirkus, skriver Larssons barndomsvenner.

Anslag mot Larsson Svante Brandén og Anders Lindblom skriver som ungdomskamerater av Larsson, og forteller at de var nære venner med forfatteren fram til hans død. De registrerer flere anslag mot Larssons forfatterskap:

Nå får hans romanfigurer fortsatt liv gjennom David Lagercrantz.

I sommerens nummer av bladet Agent X9 ble det utgitt en utrolig kjedelig fransk serieversjon av «Jenta som lekte med ilden».

Husker dere klærne fra H&M for noen år siden, «The Girl With the Dragon Tattoo Collection»?

Far og sønn ansvarlig - Med utgivelsen av den nye Millennium-boka antar kommersialiseringen av Stiegs livsverk rent sirkusartede former.

Barndomsvennen er oppriktig indignert og forferdet over det de mener er en kynisk kommersialisering og utnyttelse av det litterære verket Stieg Larsen skapte før han ble rammet av hjerteinfarkt i 2004.

TILBAKE: Noomi Rapace har spilt rollen som Lisbeth Salander, her i filmen «Menn som hater kvinner» fra 2009. Nå lever Stieg Larsson-figuren Salander videre i ei ny bok ført i pennen av David Lagercrantz.
TILBAKE: Noomi Rapace har spilt rollen som Lisbeth Salander, her i filmen «Menn som hater kvinner» fra 2009. Nå lever Stieg Larsson-figuren Salander videre i ei ny bok ført i pennen av David Lagercrantz. Vis mer

- Bak utnyttelsen av Stiegs forfatterskap står Erland og Joakim Larsson, hans far og bror, skriver vennene videre.

- La samboeren overta De mener at Stiegs Larssons forfatterskap og ettermæle er respektløst behandlet, også i forhold til samboeren Eva Gabrielsson.

- La forvaltningen av Stiegs opphavsrettigheter overføres til Gabrielsson, hun er den eneste som med troverdighet han forvalte Stiegs verden.

- Ingen utenom Stieg kan skrive fortsettelsen på hans fiktive verden. La Stiegs forfatterskap hvile i fred, avslutter vennen i DN-kommentaren.

Slår tilbake mot kritikken Den avdøde forfatterens far og bror, Erland og Joakim Larsson, skrev 21. juni i år en kommentar til kritikken som har svermet rundt dem. I innlegget på den svenske avisa Expressen slår de tilbake mot de de mener er «direkte feilaktig».

- Vi har respekt for at andre har synspunkter på hvordan vi forvalter arven etter Stieg. På et punkt blir kritikken om den fjerde Millenniumsboka derimot direkte feilaktig, skriver far og sønn Larsson.

Punktet det refereres til omhandler bøkenes inntekter, som ifølge familien selv har gått til det antirasistiske tidsskriftet Expo. Stieg var selv med på å starte opp tidsskriftet.

De tar også bladet fra munnen når det kommer til kritikken som går på at Stiegs tidligere samboer burde ha bokrettighetene. I kommentaren skriver de at de prøvde å stelle i stand en forhandling om rettighetene, men at Gabrielsen takket nei til tilbudet.

I innlegget kommer det fram at begge er stolte av den avdøde forfatteren, og at de er fornøyd med hvordan alle parter involvert har forvaltet arven etter han. Det mener de om David Lagercrantz' tolkning, og.

- Larssons univers ivaretatt Gyldendal norsk forlag viser til at det fins stor interesse for og mange synspunkter på at det kommer en fortsettelse på Millennium-bøkene. Den fjerde Millennium-boka er initiert av Larssons svenske forlag Norstedts i samarbeid med agent Magdalena Hedlund og Stieg Larssons familie.

KRITIKK: Forfatter David Lagercrantz, må tåle mye kritikk for å ha skrevet en frittstående bok basert på Stieg Larssons Millenniums-verk.
Foto: PETER LYDÉN / NTB SCANPIX
KRITIKK: Forfatter David Lagercrantz, må tåle mye kritikk for å ha skrevet en frittstående bok basert på Stieg Larssons Millenniums-verk. Foto: PETER LYDÉN / NTB SCANPIX Vis mer

- Vår oppgave som forlag er å forvalte rettigheter, i dette tilfelle rettigheter som eies av Larsson-familien, sier Cathrine Bakke Bolin, redaksjonssjef i forlaget.

- Det er umulig å vite hva Stieg Larsson selv hadde ønsket, og det er selvsagt svært leit at det er blitt konflikter rundt rettighetsforvaltningen. Men det er ikke første gang en forfatter går inn i avdøde forfatteres univers. Vi tenker at Larssons univers er svært godt ivaretatt av David Lagercrantz, sier hun.

- GI RETTIGHETENE TIL ENKA: Stieg Larssons venner mener at forvaltningen av hans rettigheter må overføres til enka Eva Gabrielsson - her i samtale med Fredrik Skavlan for fire år siden. Foto: ANDERS GRØNNEBERG
- GI RETTIGHETENE TIL ENKA: Stieg Larssons venner mener at forvaltningen av hans rettigheter må overføres til enka Eva Gabrielsson - her i samtale med Fredrik Skavlan for fire år siden. Foto: ANDERS GRØNNEBERG Vis mer