OSCARFAVORITT: «Detainment» er en av favorittene til Oscar-nominasjon. Kortfilmen tar for seg drapet på to år gamle James Bulger som rystet hele verden i 1993.Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

James Bulger:

Raser mot omstridt film om sin drepte sønn

Foreldrene til James Bulger, som ble drept da han var to år gammel, trygler Oscar-akademiet om å droppe nominasjon til filmen «Detainment».

I 1993 fikk hele verden sjokk av nyheten om at James Bulger (2) hadde blitt drept av to tiåringer i England.

Toåringen ble bortført fra et kjøpesenter, torturert og slått ihjel med en murstein og en jernstang av Robert Thompson og Jon Venables.

DØMT: Jon Venables (t.v.) og Robert Thompson ble i 1993 dømt for drapet på to år gamle James Bulger. Foto: Politiet
DØMT: Jon Venables (t.v.) og Robert Thompson ble i 1993 dømt for drapet på to år gamle James Bulger. Foto: Politiet Vis mer

Det har i seinere tid blitt laget en kortfilm om hendelsen, «Detainment», som nå er en av favorittene til Oscar-nominasjon, ifølge The Guardian. Den har tidligere vunnet flere priser, blant annet beste kortfilm, og en spesiell jurypris under Cannes Lions Festival i 2018. (Et separat arrangement fra den høyprofilerte filmfestivalen journ. anm.)

«Detainment» er skrevet og regissert av den irske filmskaperen Vincent Lambe, og tar for seg opptakene av avhørene, og intervjuene politiet hadde med de to tiåringene på den tiden. Guttene ble dømt til minimum åtte års fengsel for drapet, men ble i 2001 sluppet ut grunnet god oppførsel, 18 år gamle.

Foreldrene reagerer

Grunnen til at Bulger sine foreldre reagerer på filmen skal være at filmskaperen angivelig sympatiserer med drapsmennene. De skal heller ikke ha blitt kontaktet under produksjonen av filmen.

- Han tenkte kanskje at dette var noe for offentligheten, men han lager filmer og en karriere basert på drapet på min sønn. Det minste han kunne gjøre var å kontakte oss for å fortelle hva han planla. Det er tragisk om filmen vinner en Oscar, med tanke på hvor lite respekt han har vist familien, sier faren Ralph Bulger til Daily Mirror.

REAGERER: Moren til avdøde James Bulger, Denise Fergus, reagerer på måten filmen har blitt laget på. Foto: Shutterstock
REAGERER: Moren til avdøde James Bulger, Denise Fergus, reagerer på måten filmen har blitt laget på. Foto: Shutterstock Vis mer

Han erkjenner imidlertid at dette drapet er noe som alltid kommer til å bli skrevet om, men det er altså selve filmen han reagerer på.

- Jeg forstår at dette er et drap av slik størrelse at det alltid vil bli skrevet om, men å lage en film hvor de sympatiserer med James sine drapsmenn er ødeleggende.

Også moren til Bulger, Denise Fergus, har reagert på filmen. Dette fortalte hun som gjest i talkshowet «Loose Women».

- Jeg synes ikke Lambe hadde retten til å gjøre dette. Den er satt på nominasjonslisten til Oscar, og jeg ønsker at den fjernes fra lista, fortalte Fergus før hun også anklager skaperen for å lage filmen for egen vinning.

Fergus innrømmer også at hun ikke har noen som helst planer om å se filmen, og at hun kommer til å boikotte den.

- Jeg vil ikke leve i fortida. Jeg har blitt fortalt at et barn spiller James i filmen, og jeg tror ikke jeg kan se det. Det tar meg rett tilbake til den dagen. Jeg har tre tenåringer hjemme som jeg må ta vare på, forteller hun i programmet.

- Jeg beklager

I ettertid av Fergus sin opptreden på «Loose Women» har filmskaper Lambe gått ut og forsvart seg selv på Twitter. Han avviser anklagen om at filmen er laget for å tjene penger.

- Jeg beklager at jeg ikke har kontaktet henne da jeg lagde filmen. Jeg sympatiserer overhodet ikke med drapsmennene, og har ingen hensikt i å lage unnskyldninger for dem, som noe av kritikken går i, sier han og fortsetter:

- Om vi ikke kan akseptere at de er mennesker, vil vi aldri forstå hva som kan ha drevet dem til å begå denne forferdelige handlingen. Den eneste måten å forhindre at dette skjer i framtida, er om vi forstår årsaken til det.