<strong>OSCAR:</strong> Arrangørene av årets Oscar-utdeling for kritikk for å la «Beste kinematografi»-prisen deles ut i reklamepausen. FOTO: Danny Moloshok / INVISION
OSCAR: Arrangørene av årets Oscar-utdeling for kritikk for å la «Beste kinematografi»-prisen deles ut i reklamepausen. FOTO: Danny Moloshok / INVISION Vis mer

Oscar 2019:

Raser mot Oscar-arrangører

Arrangørene bak årets Oscar-utdeling kutter flere kategorier fra direktesendingen på TV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den gjeveste filmprisen, Academy Awards, bedre kjent som Oscar, går av stabelen natt til mandag 25. februar. I løpet av det direktesendte showet skal det deles ut 24 priser.

For å holde tidsrammen for TV-sendingen besluttet arrangørene mandag å ikke vise utdelingen i alle kategoriene direkte, skriver Variety.

Lederen for fagforeningen American Society of Cinematographers, Kees van Oostrum, går hardt ut mot Oscar-arrangørene, etter de valgte at prisutdelingen av kategorien «Beste kinematografi» ikke skal vises på TV.

Kinematografi innebærer blant annet valg av lyssetting og kamerabevegelser ved innspilling av film.

I tillegg er det tre priser til som ikke blir med i direktesendingen: «Beste filmredigering», «Beste live-action kortfilm» og «Beste sminke- og hårstyling».

Fordømmer beslutningen

Kees van Oostrum har nå sendt ut et brev til medlemmene i American Society of Cinematographers, hvor han fordømmer utfallet.

<strong>PRESS:</strong> President for Oscarakademiet, John Bailey, er i hardt vær etter å ha valgt hvilke priser som skal deles ut i reklamepausen under Oscar-utdelingen. Foto: Valerie Macon / AFP
PRESS: President for Oscarakademiet, John Bailey, er i hardt vær etter å ha valgt hvilke priser som skal deles ut i reklamepausen under Oscar-utdelingen. Foto: Valerie Macon / AFP Vis mer

«Etter å ha fått flere henvendelser fra ASC-medlemmer, tror jeg at jeg snakker for mange når jeg sier at dette er en uheldig beslutning», skriver han.

Videre skriver han at de ikke kan la beslutningen gå forbi i stillhet, uten protest.

«Å skape en film er et samarbeidsprosjekt, hvor regi, kinematografi, klipping og andre ansvarsområder krysser hverandre. Denne beslutningen kan oppfattes som en oppdeling av den kreative prosessen og minimerer vårt kreative bidrag», skriver fagforeningslederen.

Ifølge Variety har fagforeningen American Society of Cinematographers 390 aktive medlemmer og feirer sitt 100-årsjubileum i år.

Deles ut i reklamepausen

Prisutdelingene som ikke blir direktesendt vil likevel tas opp under reklamepausen.

«De vil bli redigert og kuttet ned og sendt seinere i sendingen», skriver president for Oscar-akademiet John Bailey i en e-post til akademiet, ifølge The Hollywood Reporter.

Bailey er selv medlem i American Society of Cinematographers og hører til i samme del av filmbransjen.

Til The Hollywood Reporter forklarer han at de fire prisene som blir delt ut i reklamepausene skal rullere for hvert år. På den måten vil det være fire andre kategorier som utsettes for det samme til neste år.

Kees van Oostrum sa til avisa på mandag at han tror Bailey ikke hadde noe valg, med tanke på presset knyttet til å kutte ned tiden på TV-sendingen.

Regissøren av filmen «The Shape of Water», Guillermo del Toro, skriver på Twitter at kinematografien ligger i selve hjertet av filmskapingen og at det er synd at den blir nedprioritert. «The Shape of Water» vant kategorien «Beste film» under Oscarutdelingen i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer