Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Raser mot selvmordsfilm

Rundt 1300 mennesker har tatt livene sine ved å hoppe fra Golden Gate Bridge. Eric Steel filmet 20 av dem.

(Dagbladet.no): Siden Golden Gate Bridge i San Francisco åpnet i mai 1937, har mellom 1200 og 1300 mennesker klatret opp på rekka og hoppet i døden.

I går hadde en ny dokumentar om broen premiere på Tribeca Film Festival i New York.

«The Bridge» er en 93 minutter lang film som viser selvmordene til over 20 mennesker.

Debatt

Filmteamet holdt Golden Gate Bridge under oppsikt 24 timer i døgnet i et helt år.

De har over ti tusen timer med opptak, som i tillegg til de over 20 selvmordene, også inkluderer intervjuer med pårørerende.

Selv om det bare har vært én visning av dokumentaren så langt, har filmen allerede ført til opphetet debatt i USA.

Flere organisasjoner som jobber med å forhindre selvmord, er svært kritiske til «The Bridge».

Raser mot selvmordsfilm

- Dette kan sammenliknes med om en avis hadde trykket et forsidebilde av noen som har skutt av seg hodet. Det er uansvarlig, umoralsk utnytting og appellerer til kikkere, sier Mark Chaffee, president i Suicide Prevention Advocacy Network-California, til Los Angeles Times.

Ført bak lyset

En rekke av de pårørende som er intervjuet i dokumentaren, raser også mot Steel. De mener produsenten har ført dem bak lyset, og sier at Steel ikke fortalte dem at han hadde opptak av selvmordene.

- Jeg føler at jeg har gjort det riktige, til tross for kritikken. Det er svært vanskelig å se på at noen dør. Alle i filmteamet er blitt preget av dette, sier Steel.

Han sier dokumentaren er laget for å få en debatt om selvmord.

- Mennesker begår selvmord mange andre steder enn fra denne broen. De gjør det alene, innelåst, på moteller og på skoler. Noen gjør det i offentlighet. Golden Gate Bridge finnes overalt.

  • Tribeca Film Festival har lagt ut traileren til filmen. Dokumentaren har ingen aldersgrense, men Dagbladet.no advarer mot sterke inntrykk.
Raser mot selvmordsfilm
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling