«The Family»

Raser mot serie om «hemmelig brorskap»

Netflix' dokumentarserie om den omstridte kristne organisasjonen The Fellowship skaper sterke reaksjoner, både blant kritikere og fans.

MAKT OG JESUS: Netflix' dokumentarserie «The Family» handler om en skjult kristen organisasjon som angivelig er tett innvevd med makta i Washington. Serien skaper sterke reaksjoner. Video: Netflix Vis mer

- Gud bruker alltid feilbarlige redskaper for å gjøre sitt ufeilbarlige arbeid. President Trump er et feilbarlig redskap.

Sitatet er hentet fra traileren til Netflix-serien «The Family», som hadde premiere på strømmetjenesten 9. august.

Dokudramaet handler om organisasjonen The Fellowship, kjent innad som «Familien»: et høyrevridd kristent brorskap som ifølge filmskaperne har vært tett innvevd i Washingtons maktstrukturer i flere tiår.

Douglas Evans Coe ledet organisasjonen fram til sin død i 2017. Ifølge dokumentaren ga han uttrykk for at både mafiaen, Hitler og Osama bin Laden var organisatoriske forbilder for «Familien», fordi de oppnådde makt ved å danne hemmelige pakter.

- Valgt av Jesus

I seriens første episode viser en dramatisering en av lederne for organisasjonen som forklarer hvordan «Familiens» medlemmer er «håndplukket av Jesus».

Det betyr at det som vanligvis vil være regnet som synd, ikke gjelder for de få.

Det kan til og med gjelde straffbare handlinger som overgrep mot barn.

Det kristne nettstedet Movieguide, som årlig deler ut prisen Movieguide Awards for «kristen og familievennlig underholdning», er blant dem som reagerer på serien. De kaller den «fordomsfull og begrenset».

- Våkne seere vil legge merke til at arkivmaterialet ofte er misvisende redigert, og mangler kontekst. I de dramatiske gjenfortellingene framstår skuespillerne som spiller kristne karakterer sosialt udugelige, merkelig og lite troverdige, skriver de i en lite flatterende anmeldelse.

De anklager også Netflix for å ha en ateistisk agenda og for å framstille troende konservative i et ufortjent dårlig lys.

- Den viser ofte bibeltroende, konservative kristne som maktsyke elitister og hyklere. Slik sett presenterer den et sterkt antikristent, humanistisk synspunkt. «The Family» er falsk, avskyelig og fordomsfull, slår de fast.

Kontakt med KrF

I 2004 avslørte Dagbladet at daværende statsminister Kjell Magne Bondevik hadde pleiet omfattende kontakt med organisasjonen.

«Nettverket rekrutterer høytstående ledere fra hele verden med et overordnet mål: Gjennom Kristus å finne en bedre hverdag med hensikt å jobbe for et lederskap styrt av gud i hjem, lokalsamfunn, nasjonen, verden og på alle nivå i samfunnet», skrev Dagbladet den gangen.

Kontakten med KrF skal ha blitt opprettet allerede i 1946, da stiftelsens leder besøkte Norge for å rekruttere støttespillere på Stortinget.

Til Dagbladet fortalte Bondevik at han hadde besøkt organisasjonens hovedkvarteret i Virginia flere ganger. Han sa han i all hovedsak deltok som privatperson, men også i embeds medfør, for å møte daværende justisminister i USA, John Ashcroft.

- De har ikke politisk makt, og det er ikke poenget deres heller. Poenget er å bringe sammen mennesker som har en religiøs dimensjon i sitt liv, ikke bare kristne. Jeg har aldri opplevd at de har vært opptatt av å utøve politisk makt, sa Bondevik til Dagbladet i 2004.

I stiftelsens egne dokumenter kunne imidlertid Dagbladets journalister lese om kamp mot kommunisme, samarbeid med diktatorer verden over og skjult politisk og diplomatisk virksomhet.

HILSERUNDE: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og tidligere diplomat Knut Vollebæk håndhilser på Douglas Johnston, som på det tidspunktet satt i styret i The Fellowship. Bilde tatt i 2004. Foto: Ørjan Ellingvåg / Dagbladets bildearkiv
HILSERUNDE: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og tidligere diplomat Knut Vollebæk håndhilser på Douglas Johnston, som på det tidspunktet satt i styret i The Fellowship. Bilde tatt i 2004. Foto: Ørjan Ellingvåg / Dagbladets bildearkiv Vis mer

- Slipper skatt

På spørsmål om han delte organisasjonens mål om «World leadership led by God», svarte Bondevik:

- Jeg synes det er fint at mennesker som tror på gud har ledende stillinger, for det gir en større dimensjon enn sekularismen.

Han presiserte videre at han bare forholdt seg til de møtene han deltok på, og ikke tok ansvar for virksomhet som foregikk utenfor disse.

Stiftelsen er registrert som en «non-profit-organisasjon». Det har gjort det vanskelig for journalister å få innsyn i gruppas virksomhet. I 2002 skrev Los Angeles Times at alle som deltok på «Familiens» lukkede møter måtte avlegge taushetsløfte.

- Andre lobbyister må oppgi hvem de jobber for, hvor mye de tar betalt og hvem de møter. Og de må betale skatt. Alt dette slipper denne stiftelsen, sa nestsjef Bill Allison i Center for Public Integrity til Dagbladet i 2004.

- Tendensiøs

Ifølge Newsweek har dokumentaren fått flere til å spekulere i hvor langt organisasjonens innflytelse strekker seg.

- «The Family» er mer eller mindre prologen til «The Handmaid's Tale», skriver en Twitter-bruker.

En annen går enda lenger, og skriver at dokumentaren viser at skillet mellom kirke og stat ikke egentlig eksisterer i USA.

I Sverige var Alf Svensson, tidligere leder for Kristdemokraterna (KD), kontaktperson for organisasjonen. Han mener dokumentaren maler opp et forvridd bilde av organisasjonens arbeid.

- Jeg synes den er tendensiøs, sier han til Dagens Nyheter.

I en uttalelse til People kommenterer The Fellowship selv serien slik:

- Selv om Netflix' dokudrama beskriver arbeidet til The Fellowship feilaktig, og forsøker å framstille troende mennesker i et dårlig lys, blir vi oppmuntret av hvor ofte seere blir introdusert til, og utfordret av, personen Jesus og prinsippene hans. Det er kjernen av vårt oppdrag og budskap.

Videre skriver de:

- Kanskje vil de forstå integriteten og evnen til å forandre folk som ligger i dette uformelle nettverket, en oppmuntring til alle om å elske gud med hjertet, sjelen og hodet, og til å elske sin nabo som seg selv.

Stiftet av nordmann

Ifølge The Washington Post ble «Familien» grunnlagt av norskfødte Abraham Vareide etter at han emigrerte til USA fra Gloppen i Sogn og Fjordane og bosatte seg i Seattle.

Han organiserte bønnemøter, og etter kort tid møttes flere av byens mest innflytelsesrike menn jevnlig for å lese Bibelen.

Netflix' dokumentar er regissert av Jesse Moss, og bygger på bøkene «The Family: The Secret Fundamentalism At the Heart of American Power» og «C Street: The Fundamentalism Threat to American Democracy» av journalist Jeff Sharlet.

Ifølge Sharlet var organisasjonen sterkt kritisk til det de oppfattet som Franklin D. Roosevelts venstrevridde tendenser. Han hevder bevegelsen raskt begynte å motarbeide den lokale arbeiderbevegelsen, og snart fikk fotfeste i borgerlige kretser.

I dag er «Familien» mest kjent som primus motor bak arrangementet Nasjonal bønnefrokost, som avholdes årlige i Washington DC i samarbeid med den amerikanske kongressen.

UNDERCOVER: Journalist Jeffrey Sharlet infiltrerte brorskapet The Fellowship, og skrev bøkene Netflix' serie er basert på. Foto: Foto: Ørjan Ellingvåg / Dagbladets bildearkiv
UNDERCOVER: Journalist Jeffrey Sharlet infiltrerte brorskapet The Fellowship, og skrev bøkene Netflix' serie er basert på. Foto: Foto: Ørjan Ellingvåg / Dagbladets bildearkiv Vis mer

Hver eneste president siden Dwight D. Eisenhower har deltatt på arrangementet.

Frokosten er organisasjonens eneste åpne arrangement, og flere norske politikere har deltatt opp gjennom åra, deriblant tidligere Sv-leder Kristin Halvorsen.

I et intervju med Refinery29 sier regissør Moss at prosjektet er motivert av et ønske om å forstå sammenhengen mellom det evangelisk-kristne høyre og Donald Trump.

- Hvordan kan man forklare at de troende omfavner en som tilsynelatende er så lite from? Handler det om politikk eller teologi? spør han.