Australia:

Raser mot stjernene

Hollywood-stjerner har bosatt seg i Australia under pandemien. Det har fått lokalbefolkningen til å reagere.

FEST: På grunn av de lave smittetallene, var det mulig å gjennomføre den årlige Mardi Gras-festivalen. 36 000 personer samlet seg på Sydneys cricket-stadion, hvor folkefesten skulle holdes, skriver BBC. Men de lave smittetallene har også lokket til seg Hollywood-stjerner. Australiere mener de blir nedprioritert på grunn av kjendisene. Video: AP. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 106 000 +599
innlagt245 -16
døde 711 +23
påvist smittet 138 000 000+817.0K
døde 2 970 000 +13.5K
Se mer

Australias pandemihåndtering regnes som en stor suksess, og landet er omtrent virusfritt. Det har superstjerner som Zac Efron, Julia Roberts og Ed Sheeran utnyttet seg av.

En av årsakene til de lave smittetallene er at myndighetene var tidlig ute med å stenge grensene da pandemien startet. Den australske regjeringen har samtidig lokket til seg utenlandske filminnspillinger ved å tilby skattelettelser for produksjonsselskapene.

- De kaller det «Aussiewood», sa en lokal reporter til BBC.

40 000 strandet

Grunnen til at dette er kontroversielt er fordi mange australiere er selv hardt rammet av landets strenge reiserestriksjoner. Per dags dato er det rundt 40 000 australiere strandet i utlandet.

Australias restriksjoner innebar blant annet at de fleste fly til Australia ikke kan ha mer enn 40 passasjerer. Det har ført til at prisen på flybilletter har skutt i været, i tillegg til at man må betale for obligatorisk karantene på hotell.

En flybillett fra Storbritannia til Australia kan koste mellom 3000 og 15 000 australske dollar, mellom 19 500 og 98 000 kroner, og karantenehotell koster fra 3000 australske dollar, 19 500 kroner, per person. Det har rett og slett blitt for dyrt for den vanlige australier å reise hjem.

- Vær klare

På Facebook-grupper forsøker Australiere å hjelpe hverandre komme hjem.

- Vær klare til å reise på 24 timers forvarsel. Aldri skru av telefonen, står det i gruppa «Stranded Australians Abroad».

PÅ JOBB: Julia Robert er også en av stjernene som har dratt til Australia for å jobbe. Hun var en av dem som slapp karantenehotell. Foto: NTB/Shutterstock.
PÅ JOBB: Julia Robert er også en av stjernene som har dratt til Australia for å jobbe. Hun var en av dem som slapp karantenehotell. Foto: NTB/Shutterstock. Vis mer

Denne gruppa har tatt til orde for å melde den australske staten inn for brudd på menneskerettighetene, og har startet en underskriftskampanje for å få FNs menneskerettighetskomité til å gripe inn.

Den australske regjeringen har stått fast på sitt om at prisen for å komme hjem er opp til flyselskapene.

Slipper karantene

De aller fleste av superstjernene er i Australia for å jobbe, men flere har sluppet den obligatoriske innreisekarantenen.

For eksempel bodde Julia Roberts og Ed Sheeran sammen på en luksuriøs ranch utenfor Sidney. Matt Damon, Nicole Kidman og Dannii Minogue fikk også tillatelse til å gjennomføre karantene i eget hjem.

- Kjendisene får være i sine private villaer, sier Andre Hornery, en kjendisreporter fra Sydney Morning Herald til BBC.

- Det er veldig annerledes enn å bli stuet sammen på et firestjerners hotell med utsikt til en motorvei, fortsetter han.

- Min beste sjanse er å bli deportert

Den australske regjeringen mottar massiv kritikk for å prioritere A-kjendiser framfor sine egne innbyggere. Australia innførte sine strengeste innreiseregler i januar av frykt for den britiske varianten. Men bare dager etter kom 1700 tennisspillere for å delta i Australian Open.

- De prioriterer en tennisturnering over sine egne innbyggere. Det er 100 prosent en forskjellsbehandling mellom de rike og berømte og vanlige folk, sier Kanisha Batty, en australsk kvinne som er coronafast i Storbritannia.

- Min beste sjanse for å komme meg hjem er vel å bli deportert, sier hun spøkefullt til BBC.

Status vaksinasjon Full oversikt

961 631 (17.9%)i Norge har fått dose nr 1
298 457 (5.56%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer