I HARDT VÆR: Taylor Swifts (25) nye musikkvideo til låta «Wildest Dreams» får krass kritikk for å underbygge afrikanske stereotypier. Det er ikke produsenten av filmen enig i. Foto: Stella Pictures
I HARDT VÆR: Taylor Swifts (25) nye musikkvideo til låta «Wildest Dreams» får krass kritikk for å underbygge afrikanske stereotypier. Det er ikke produsenten av filmen enig i. Foto: Stella PicturesVis mer

Raser mot Taylor Swifts nye musikkvideo: - Vi er sjokkerte

Mener artisten ønsker seg et hvitt Afrika.

(Dagbladet): Mandag slapp artisten Taylor Swift (25) sin nye musikkvideo til låta «Wildest Dreams».

Settingen i filmen, som allerede er sett over 18 millioner ganger, er fra en filminnspilling i et afrikansk landskap. Den romantiske filmen er satt til 1950-tallet, og viser både løver, giraffer, afrikanske fossefall og solnedganger. 

- Takk skal du ha, Swift I etterkant har filmen fått krass kritikk for å vise et stereotypisk bilde av kontinentet, til tross for at Swift skal donere pengene som blir til overs til African Parks Foundation of America.

- Takk skal du ha, Taylor Swift, for å igjen bevise at afrikanske stereotopier er trygge i amerikansk popkultur, skrev blant annet Matt Carotenuto, som underviser i afrikanske studier på New York States St. Lawrence Universitet, i en kommentar på salon.com.

I en artikkel skrevet for National Public Radio sin nettside, under tittelen «Taylor Swift drømmer om et veldig hvitt Afrika», går også artikkelforfatterne James Kaaga Arinaitwe og Vivane Rutabingwa hardt ut mot musikkvideoen.

- Vi er sjokkerte over at Taylor Swift, plateselskapet hennes og produksjonsteamet tror det er ok å lage en video som presenterer en glamorøs versjon av den hvite koloni-fantasien i Afrika i 2015, skriver de blant annet.

- En kjærlighetshistorie Regissøren av videoen, Joseph Kahn, er ikke enig i kritikken.

- Det er en ingen politisk agenda i videoen. Vårt eneste mål var å fortelle en tragisk kjærlighetshistorie i en klassisk Hollywood-setting, sier han i en melding, ifølge CNN.

Han understreker også at produsenten av videoen, Jil Hardin, og redaktøren av videoen, Chancler Haynes, er afrikansk-amerikanske.

Filmen hadde også opprinnelig svarte skuespillere i bakgrunnen, men det ble etterhvert fjernet, ifølge Kahn.

- Det ville ha vært historisk feil. Da ville vi ha blitt beskyldt for å skrive om historien, sier han i meldingen.

Taylor Swift selv har ennå ikke kommentert saken.