BLE TEKSTET FOR HØRSELSHEMMEDE: Etter påtrykk fra hørselhemmede valgte TV 2 å tekste sine direktesendte OL-sendinger fra Sotsji - som de er pålagt ifølge Kringkastingsloven. Nå har de ikke råd til å forttsette praksisen. Her er Arill Riise og Annemarta Giske fra Sotsji. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BLE TEKSTET FOR HØRSELSHEMMEDE: Etter påtrykk fra hørselhemmede valgte TV 2 å tekste sine direktesendte OL-sendinger fra Sotsji - som de er pålagt ifølge Kringkastingsloven. Nå har de ikke råd til å forttsette praksisen. Her er Arill Riise og Annemarta Giske fra Sotsji. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Raser mot TV 2-lovbrudd

Under OL i Sotsji tekstet TV 2 sine sendinger for hørselshemmede. Nå er det stopp.

Etter Kringkastingsloven skal TV2 tekste alle sine sendinger mellom klokka 18 og 23 på kvelden dersom det er teknisk og praktisk mulig. I et brev til Medietilsynet skriver TV2 nå at det vil bli for dyrt å få til dette på en permanent basis.

Det mener Hørselhemmedes landsforbund (HLF) er et klart lovbrudd.

Under OL i Sotsji tidligere i vinter valgte TV2 å tekste alle sine OL-sendinger, også de som gikk direkte - etter påtrykk fra HLF. Men kanalens direktesendinger etter OL er altså ikke blitt tekstet tekstet - og nå er det stopp.

- Slag i ansiktet Dette får generalsekretæren for HLF, Anders Hegre, til å se rødt på vegne av alle landets hørselhemmede. Han påpeker at hele 14,5 % av befolkningen har nedsatt hørsel, hvilket betyr at de trenger tekst for å få med seg direktesendte tv-programmer.

- Dette er et lovbrudd og et slag i ansiktet på landets 700 000 hørselshemmede, sier Hegre til Dagbladet.

Kommunikasjonsdirektør i TV2, Rune Indrøy, sier til Dagbladet at per i dag er det for kostbart å gjennomføre en slik teksting permanent, som krever personer som tekster direkte fra tale til tekst - slik NRK i dag har.

- Det er for kostbart, og det er heller ikke utviklet en teknologi for tale-til tekst som fungerer godt nok. Departementet har selv skrinlagt et slik prosjekt for noen år siden, sier Indrøy.

- Har du forståelse for at de hørselhemmede reagerer på dette?
- Jeg har forståelse for at de er utålmodige, det skjønner jeg. Men vi er nødt til å ta hensyn til kostnadene. Men når det foreligger en ny teknologi på feltet tar vi gjerne den i bruk, sier Indrøy.

I brevet til Medietilsynet skriver TV 2 i etterkant av debatten rundt OL følgende:
«TV 2 anser prosjektet som vellykket, men fastslår samtidig at dette var en svært kostbar operasjon og at manuell teksting er meget dyrt og ikke praktisk mulig som en 365-løsning. Å skulle holde en slik operasjon gående året rundt, er dessverre ikke et reelt alternativ for oss.»

- Holder ikke Hegre mener å argumentere med kroner og øre er uholdbart.

REAGERER KRAFTIG: Anders Hegre, generalsekretær i Hørselhemmedes Landsforbund (her med tidligere justisminister Grete Faremo) er frustrert over at TV2 ikke tekster direktesendinger på kveldstid. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
REAGERER KRAFTIG: Anders Hegre, generalsekretær i Hørselhemmedes Landsforbund (her med tidligere justisminister Grete Faremo) er frustrert over at TV2 ikke tekster direktesendinger på kveldstid. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

 - Å vise til økonomi er et klart lovbrudd. Det er teknisk og praktisk mulig å tekste direktesendinger i dag. TV 2 dokumenterte selv det under OL i Sotsji. Vi forventer at Medietilsynet nå pålegger TV 2 å tekste slik kringkastingsloven krever.  Bare på den måten får hørselshemmede et fullverdig TV-tilbud, sier Hegre, og legger til:

- Dette har vært en kamp for oss i flere år.

I NRK har man direktetekstere som tekster kanalens nyhets- og debattsendinger fortløpende, og også en del direktesendte underholdningsprogrammer. Det er dette TV2 mener blir for dyrt.

- Kostnadene blir for høye «Vi i TV 2 har som mål å finne løsninger som er hensiktsmessige for alle parter i tiden fremover. Da kostnadene blir for høye og teknologien for automatisert teksting ikke er på et tilfredsstillende nivå i dag, kan ikke TV 2 gi noen garantier i første omgang», heter det videre i brevet.

Flere hørselhemmede reagerte kraftig på at TV2 ikke tekstet kanalens valgsendinger i fjor høst, og mange føler seg nå utestengt av kanalen.

HAR IKKE RÅD: Rune Indrøy, kommunikasjonssjef i TV 2 sier en direkteteksting per i dag er for dyrt for kanalen.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet
HAR IKKE RÅD: Rune Indrøy, kommunikasjonssjef i TV 2 sier en direkteteksting per i dag er for dyrt for kanalen. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet Vis mer