- «BILLIG» UNDERHOLDNING: Fredrik Myhre er leder for Hjelp Havets Haier. Han mener Viasat 4 burde ta dokumentarserien «Haijegerne» av lufta. Foto: Hjelp Havets Haier
- «BILLIG» UNDERHOLDNING: Fredrik Myhre er leder for Hjelp Havets Haier. Han mener Viasat 4 burde ta dokumentarserien «Haijegerne» av lufta. Foto: Hjelp Havets HaierVis mer

Raser mot Viasat 4s nye haiserie - «smakløst og svært beklagelig»

- Burde holde seg for gode til å vise slike lystdrap som lørdagsunderholdning.

(Dagbladet): For en uke siden hadde dokumentarserien «Haijegerne» premiere på den norske underholdnings- og sportskanalen Viasat 4.

Programmet tar for seg tre haikonkurranser langs østkysten i USA, der fem menn konkurrerer mot hverandre om å fange den største haien. Gjerne er det haiens vekt som blir utslagsgivende for seier eller ikke.

Dette gjør at det som regel er makrellhaier, revehaier og store hammerhaier disse fiskerne gjerne vil fange, drepe og ta med tilbake til land for veiing.

- Lystdrap som lørdagsunderholdning Fredrik Myhre er leder for Hjelp Havets Haier, en organisasjon som jobber med internasjonal og nasjonal haiforvaltning. Han er blant dem som finner kanalens dokumentarserie meget kritikkverdig.

- Mange av haiartene som det fiskes etter i disse konkurransene er svært utrydningstruet. TV-kanaler burde holde seg for gode til å vise slike lystdrap som lørdagsunderholdning, sier Fredrik Myhre leder for Hjelp Havets Haier.

- «Billig» Organisasjonen kaller serien både smakløs og svært beklagelig. Myhre legger også vekt på at haier er blant de aller mest truede dyregruppene som finnes i havet.

- Haifiske etter utrydningstruede arter - da inkludert i slike konkurranser Viasat 4 velger å ha på sitt sendeskjema - burde forbys internasjonalt og TV-kanaler burde utvise bedre skjønn enn å gjøre dette om til «billig» underholdning på haiens bekostning.

Også på sosiale medier har serien skapt debatt. Flere har også uttrykt sin misnøye over det kontroversielle innholdet, på Viasat 4s Facebook-side. Myhre mener at programmet har en subjektiv framstilling, og synes «Haijegerne» bør tas av lufta.

Dagbladet har vært i kontakt med Viasat 4 lørdag ettermiddag, og kanalen ønsker foreløpig ikke å kommentere saken.