Raser over hviteste Oscar-utdeling på 17 år

Dagbladets kritiker: - Veldig overrasket over at «Selma» ikke fikk flere nominasjoner.

BARE TO NOMINASJONER: Skuespiller Chris Pine og leder for Oscar-akademiet Cheryl Boone presenterer filmen «Selma»  som en av de nominserte til årets film. Mange mener filmen burde ha fått langt flere nominasjoner enn bare to. Foto. NTB SCANIX / AFP /MARK RALSTON
BARE TO NOMINASJONER: Skuespiller Chris Pine og leder for Oscar-akademiet Cheryl Boone presenterer filmen «Selma» som en av de nominserte til årets film. Mange mener filmen burde ha fått langt flere nominasjoner enn bare to. Foto. NTB SCANIX / AFP /MARK RALSTON Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mens nordmenn jubler over hele åtte Oscar-nominasjoner til Morten Tyldums «The Imitation Game», har amerikanerne vært mer opptatt av hva som manglet blant nominasjonene som ble offentliggjort i går.

For det er særlig én tendens som er vanskelig å ikke legge merke til: Dette blir den hviteste Oscar-utdelingen siden 1998.

Ingen fargede skuespillere eller regissører er nominert. Mange har også reagert på at det ikke er noen kvinnelige filmskapere eller manusforfattere å se på listene.

Hvit Oscar
Kort tid etter at nominasjonene ble offentliggjort, startet advokaten og bloggeren April Reign hashtaggen #oscarsowhite, som raskt ble en av de mest populære hashtaggene på Twitter i USA i går kveld.

Mange mener at filmen «Selma», om Martin Luther King Jr, burde fått mer anerkjennelse. Den er nominert i kategoriene for beste film og beste låt (Common og John Legends «Glory»), men verken regissør Ava DuVernay eller noen av skuespillerne ble nominert.

- Jeg var veldig overrasket over at ikke «Selma» fikk flere nominasjoner. Det er påfallende fordi det er en allment hyllet film som har fått mange store priser. Clint Eastwoods film derimot, som han er nominert til beste regissør for, har mange ment at er en skuffelse. Men dette kan også ha med kjennskap og vennskap å gjøre. Eastwood er en gammel favoritt for mange i Oscar-akademiet, mens Ava DuVernay er nokså fersk, sier Dagbladets filmkritiker Inger Merete Hobbelstad.

MARTIN LUTHER KING JR.: David Oyelowo spiller Dr. Martin Luther King, Jr. i «Selma». Foto: NTB SCANPIX / AP /Paramount Pictures, Atsushi Nishijima
MARTIN LUTHER KING JR.: David Oyelowo spiller Dr. Martin Luther King, Jr. i «Selma». Foto: NTB SCANPIX / AP /Paramount Pictures, Atsushi Nishijima Vis mer

- Men man vet at aldrende hvite menn er overrepresentert i akademiet, og kanskje folk med en annen familiebakgrunn ville vært litt mer åpne for andre typer historier, sier hun.

92 prosent hvite medlemmer
- Oscar-akademiet er overveldende hvitt, overveldende mannlig, og de fleste av medlemmene er i 60-åra. Det er en bestemt smak og kultur der, og en spesiell form for historiefortelling som ikke er veldig inkluderende overfor flerkulturelle perspektiver, sier Darnell Hunt, direktør ved senteret for afrikansk-amerikanske studier ved Universitetet i California til Los Angeles Times.

Avisa viser til en tre år gammel studie som avslørte at 92 prosent av medlemmene i Akademiet var hvite, og gjennomsnittsalderen var 62. I etterkant har de tatt inn flere kvinner og personer med minoritetsbakgrunn, men fordi det er over 6000 medlemmer, som alle sitter på livstid, tar det tid før endringene blir særlig synlige.

I fjor publiserte IndieWire en grafikk som viser hvordan prisene har vært fordelt. Washington Post peker på at dersom Ava DuVernay hadde blitt nominert til beste regissør, ville hun blitt den første afrikansk-amerikanske kvinnen som oppnådde det.

- Kan telles på en hånd hvert år
- Det er nedslående hvert år. Du kan telle antall fargede nominerte på én hånd, sier April Reign til MTV, og spør samtidig hvordan det er mulig å nominere en film i kategorien «beste film», men uten å anerkjenne manusforfatter, skuespillere, regissør eller filmfotograf.

- Hvis ingenting annet er Oscar-verdig, hva er det da som gjør det til en av de beste filmene? spør hun.

I går tok flere tvitrere irritasjonen ut på den for mange ukjente nominerte regissøren Morten Tyldum:

- Jeg skulle gjerne sett en fra Oscar-juryen gi en detaljert forklaring på hvorfor Morten Tyldums regi av «The Imitation Game» var bedre enn Ava DuVernays på «Selma», skriver filmkritikeren Josh Rosenfield.

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer