Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nike Air Max 270:

Raser over Nike-sko: - Tråkker på Allah

- Det vil trolig bli trampet på, sparket og skitnet til med gjørme og skitt. Det er frustrerende.

ALLAH PÅ ARBISK: Det er denne sålen som skal ha gjort flere muslimer oppfrørt. Logoen skal ligne for mye på måten man skriver Allah på arabisk.
ALLAH PÅ ARBISK: Det er denne sålen som skal ha gjort flere muslimer oppfrørt. Logoen skal ligne for mye på måten man skriver Allah på arabisk. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det populære merket Nike har gjort stor suksess med sitt mangfoldige utvalg av sko. Blant annet er sneakers blitt svært mye brukt blant unge og gamle trendsettere verden over.

Nå raser en gruppe muslimer over en logo som befinner seg på undersiden av sålen på skotypen Nike Air Max 270, ifølge Bloomberg.

Grunnen skal være at logoen er veldig lik måten Allah skrives på arabisk. Det er ifølge gruppa, som også har laget en underskriftskampanje, blasfemisk.

- Vi krever at Nike tilbakekaller disse blasfemiske og støtende skoene, og alle andre produkter med designlogoen som likner ordet Allah, fra salg umiddelbart. Vi ber også om strengere gransking av produkter før de slippes på markedet, skriver Saiqa Noreen som er en av forkjemperne for underskriftskampanjen.

Blasfemi

Nike gjorde noe liknende i 1997. Da skal sportsmerket ha trukket joggeskoene fra markedet, og beklaget det de kalte en «misforståelse» - for logoen var ment å likne flammer, og ikke navnet Allah.

Saiqa Noreen er også opprørt over plassering av logoen, altså at den ligger under sålen på skoene og kommer i direkte kontakt med bakken.

- Det vil trolig bli trampet på, sparket og skitnet til med gjørme og skitt, skriver hun og fortsetter:

- Det er frustrerende og forferdelig at Nike tillater guds navn på en sko. Det er respektløst og ekstremt støtende mot muslimer og islam. Islam lærer om medfølelse, godhet og rettferdighet mot alle, skriver hun i underskriftskampanjen.

I skrivende stund har 18 500 signert oppropet. Målet er 25 000.

- Vi respekterer alle religioner

Nike har nå svart på kritikken. En talsmann for sportsmerket forteller at de aldri har ment å såre noen.

- Nike respekterer alle religioner, og vi tar bekymringer som dette seriøst. Air Max-logoen ble designet for å være en oppfrisket versjon av Nike sitt Air Max varemerke.

- Det er bare ment å gjenspeile Air Max-merket. Enhver annen oppfattet mening eller representasjon er ikke gjort med hensikt, forteller talspersonen fra Nike, ifølge Bloomberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!