Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Kraftskatteutvalget

Raserer kraft-komunenes økonomi

175 distriktskommuner kan miste rundt 4 milliarder kroner årlig.

BÆRENDE PRINSIPP: For Arbeiderpartiet er det et bærende prinsipp at de som gis muligheter til å høste av fellesskapets ressurser skal legge noe igjen i lokalsamfunnene, skriver nestleder Bjørnar Skjæran. Bildet viser anlegget Nore I i Rødberg i Buskerud. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BÆRENDE PRINSIPP: For Arbeiderpartiet er det et bærende prinsipp at de som gis muligheter til å høste av fellesskapets ressurser skal legge noe igjen i lokalsamfunnene, skriver nestleder Bjørnar Skjæran. Bildet viser anlegget Nore I i Rødberg i Buskerud. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Det regjeringsoppnevnte utvalget som skulle fremme forslag til hvordan skattesystemet kunne tilpasses for å øke investeringene i vannkraft, har levert et forslag som tar vekk milliardinntekter fra kommunene uten å legge til rette for økte investeringer.

Nestleder i Ap: Bjørnar Skjæran.
Nestleder i Ap: Bjørnar Skjæran. Vis mer

Finansministeren hadde alle muligheter til å slå fast at det ikke var aktuelt for regjeringen å kutte inntektene til kommuner og fylkeskommuner. Den muligheten benyttet hun ikke.

Naturligvis har reaksjonene vært store. Distriktsordførere fra flere partier har advart mot konsekvensene, Energi Norge som representerer selskapene mener utvalget ikke har svart på oppgaven, LVK sier at de kommunale kraftinntektene utraderes.

Det er ikke overraskende at det brukes sterke ord. 175 distriktskommuner står i fare for å miste rundt 4 milliarder kroner i årlige inntekter.

La meg ta et eksempel: Hemnes kommune i Nordland kan ende opp med å miste opp til 45 millioner kroner i årlige inntekter. Det vil føre til at den lille kommunen med 4500 innbyggere får rasert sitt tjenestetilbud. Utvalget hevder at dette kan kompenseres gjennom kommunenes inntektssystem. Det er det vanskelig å tro på.

For vertskommunene, som også har tatt de negative konsekvensene ved utbygging, er dette et fundamentalt brudd på samfunnskontrakten som lå til grunn: At en vesentlig andel av verdiskapingen skal bli værende i lokalsamfunnet.

Dersom forslaget gjennomføres, vil motstanden mot kraftutbygging øke. Eller som Energi Norge skriver: - Utvalgets forslag vil svekke den lokale oppslutningen om noe vi trenger mer av, nemlig fleksibel, fornybar kraftproduksjon.

Jeg frykter at dette også kan gi spillovereffekter til andre næringer

For Arbeiderpartiet er det et bærende prinsipp at de som gis muligheter til å høste av fellesskapets ressurser skal legge noe igjen i lokalsamfunnene. Norge er en ressursnasjon, og naturressursene våre er en viktig del av grunnlaget for vår velstand og velferd.

Samfunnskontrakten må innebære at samfunn som tar belastningen ved naturinngrep, får igjen for å stille for eksempel arealer til disposisjon for næringene. På den måten bygger vi sterk oppslutning om viktige distriktsnæringer som petroleum- kraft-, fiskeri- og havbruksnæringen. Og nettopp derfor ser vi at det ofte er stor lokal oppslutning om næringenes prosjekter.

Samfunnskontrakten kan vi ikke tukle med. Det vil hindre omstilling og næringsutvikling, det vil skape nye utfordringer for industriutvikling, og arbeidet med det grønne skiftet vil få mindre lokal oppslutning.

Det er skuffende, men ikke overraskende, at finansministeren ikke avviste å kutte i kommunenes inntekter. På område etter område ser vi at høyreregjeringen viser liten vilje til å bygge sterkere bånd mellom lokalsamfunn og viktige distriktsnæringer.

Maskinskatten som ble vedtatt fjernet for to år siden, skulle kommunene få kompensasjon for. Nå er det gått to år, men full kompensasjonen er uteblitt.

I fiskeripolitikken legger regjeringen opp til å samle mer av ressursene på færre hender, og svekke samfunnskontrakten med kystsamfunnene. Forslag om evigvarende kvoter og liten vilje til å styrke leveringsforpliktelser for «plikt-trålerne» er eksempler på det samme.

Slik kan vi ikke ha det. Arbeiderpartiet ønsker at fisken skal gi større verdiskaping og flere arbeidsplasser på land, og at dette bidrar til å styrke kystsamfunnene. For havbruksnæringa har regjeringen innført et fond som med ujevne mellomrom gir inntekter til kommunene når det er vekst. Å sikre forutsigbare, årlige inntekter for kommuner som stiller areal til disposisjon er de ikke interessert i. Høyrepartiene avlyste til og med sin egen utredning før konklusjonen var lagt frem.

Debatten som går om vindkraft over hele landet er også forutsigbar. Mange lokalsamfunn opplever ikke at de får nok igjen for å stille arealer til disposisjon for kraftproduksjon.

Det krever hardt arbeid fra lokale, regionale og nasjonale myndigheter for å legge til rette for vekst og arbeidsplasser i hele landet. Og det krever god samhandling og samarbeid med næringslivet.

Det er lite som skaper så stort, felles engasjement i distriktene, som når næringsliv og politikk finner sammen for å jobbe frem prosjekter som gir arbeidsplasser og sterkere lokalsamfunn. Bare i valgkampen så jeg utallige eksempler på stolte ordførere som presenterte viktige bedrifter for bygda si eller byen sin, og som hadde klare innspill til hvordan nasjonale myndigheter kunne legge enda bedre til rette for næringsutvikling i deres kommune.

Men det var samtidig mange som uttrykte bekymring for hvordan de lokale inntektene fra industri og kraft ble svekket. Også næringslivet i distriktene trenger godt finansierte kommuner som har råd til å investere i god velferd for deres arbeidstakere og deres familier.

Vi har lyktes før. Hammerfest var en by med kontinuerlig nedgang i flere tiår. Den tidligere så fremgangsrike fiskeribyen, der mer enn 1000 mennesker over tid mistet jobben på fiskeforedlingsfabrikken, og hvor 500 arbeidsplasser på sjøen forsvant, opplevde en ny vår da det ble petroleumsvirksomhet og ilandføring av gass på anlegget på Melkøya.

Det har både gitt mer enn 1200 årsverk knyttet til petroleum, og store inntekter for kommunen, som dermed har vært i stand til å investere i skoler, kultur og helse for sine innbyggere. Dette måtte det sosialdemokratisk politikk til for å få på plass.

Arbeiderpartiet er villig til å se på løsninger for hvordan vi kan tilpasse skattesystemet for å øke investeringer i kraft, industri, arbeidsplasser og næringsliv. Men samfunnskontrakten må ikke pulveriseres!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling