PRIVILEGERT: NRKs privilegerte særstilling blir stadig vanskeligere å forstå som nødvendig, annet enn for NRK selv. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PRIVILEGERT: NRKs privilegerte særstilling blir stadig vanskeligere å forstå som nødvendig, annet enn for NRK selv. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Raserer NRK sitt tekstemiljø, fjerner de enda en grunnstein i statskanalens byggverk

Tekstlig selvskading.

Kommentar

Hele arbeidslivet går i retning av fragmentering og ansvarsfraskrivelse. Der forlagene før hadde ansatte i de fleste funksjoner, er det nå frilansere som leverer språkvask, korrektur og oversettelser. Konkurranse tvinger fram dårlige vilkår for leverandørene, og kulturprodukter har stadig sterkere preg av hastverk.

Les også: Ligger an til å bli en stor konflikt i NRK . Flere tekstere vurderer å gå rettens vei.

Når NRK nå følger i samme spor, kan det kanskje skyldes institusjonens innbilte konkurransetilværelse. Mastodonten har i flere tiår insistert på å konkurrere med andre media i kamp om seertall og klikk, selv om konkurransen alltid har vært skjev på inntektssiden. NRK har vokst på offentlige midler. Begrunnelsen har vært særlige hensyn man har tenkt statskanalen skulle ivareta – journalistisk kvalitet, fokus på minoriteter, språklig røkt, upartiskhet, osv. Røsten fra Marienlyst skulle være hele landets røst, en statlig seremonimester.

Disse hensynene er svekket. Det slurves i dokumentarprogrammer, det pludres innimellom flatpopen, og sponsede evenementer, innkjøpte kjendisshow og innholdsfattige gigantarrangementer eser opp. NRKs privilegerte særstilling blir stadig vanskeligere å forstå som nødvendig, annet enn for NRK selv.

Tekstede programmer på skjerm er det mest leste mediet på norsk. Selv de som ikke leser bøker, aviser og blader, tar inn store mengder undertekst på filmer og tv-programmer. Det er stor variasjon i kvaliteten på slike tekster, og NRK har alltid vært en fremragende leverandør av god norsk tekst.

Dette kom ikke av seg selv, men gjennom langsiktig bygging av et kompetent miljø. Jovisst har NRKs oversettere vært bedre gasjert enn kolleger i de kommersielle byråene, men det er jo nettopp dette som har gitt dem mulighet til å yte så bra. Tekstlig kvalitet krever tid, kunnskap og alvor, og nettopp en toppfinansiert institusjon som NRK har hatt forutsetninger for å sette standard.

Også dette handler selvfølgelig om penger. Selv om NRK er et umåtelig pengesluk, vil de spare der det lar seg gjøre. Det finnes alltids annet det er fristende å bruke penger på. Risikoen er at institusjonen i stadige små jafs spiser opp sin egen eksistensbegrunnelse. Og de private byråene gleder seg til å sette tenna i den saftige biffen en NRK-kontrakt vil bli.

Om konkurranseillusjonen også klarer å annullere tekstkvaliteten, er vi enda nærmere oppløsning av statens eget medietiltak. Det vil glede alle andre medier, som endelig vil få konkurrere reelt om seertall og nettklikk. Kanskje en slik langsom selvskading er i tråd med regjeringspartienes historiske ønske om å redusere eller avvikle det hele. Men hvordan kan det være i NRKs egen interesse?