Raseri etter Indias coronagrep

Viruset dreper tusenvis av Indias innbyggere hver dag. Samtidig jobber myndighetene med blokkering av ytringer og informasjon på Twitter.

MASSEKREMASJON: Her brennes mennesker som har dødd med corona i New Delhi denne uka. Danish Siddiqui / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 116 000 +316
innlagt110 +4
døde 757
påvist smittet 158 000 000+786.5K
døde 3 280 000 +13.2K
Se mer

Oppdaterte tall fra India, viser at det daglig dør tusenvis av mennesker i landet som følge av Covid-19. Rapporter informerer om at godt over 2500 personer mistet livet på et døgn som følge av viruset, og det er bare tallene som er meldt inn offisielt.

En BBC-korrespondent rapporterer at de reelle dødstallene er svært mye høyre enn sifrene fra myndighetene, og at tilgangen på surstoff i landet er dødelig lav.

MASSEKREMERES: Likbål i New Dehli, India 24. april. Foto: NTB
MASSEKREMERES: Likbål i New Dehli, India 24. april. Foto: NTB Vis mer

Mange av dem som nå må gi tapt mot sykdommen, kveles av oksygenmangel og får ikke tilgang til tilstrekkelig helsehjelp eller medisiner. Pågangen er for stor.

Køer av syke

Utenfor sykehusene bygger det seg opp køer av covidsyke, skriver The Guardian, som informerte i går om at det er registrert nesten én million nye smittetilfeller på tre dager.

Mange tyr til Twitter for å fortelle om sykdomstilfeller, massekremering, folkeansamlinger, oksygenbehov og sykesenger. Derfor reageres det sterkt på avsløringen om at Indias myndigheter aktivt jobber for å fjerne ytringer og informasjon på sosiale medier.

Talsperson for Indias nasjonale kongress, Pawan Khera, raser mot myndighetene og deler en rettslig advarsel han har sendt til landets teknologiminister. Mandag stilte han opp for BBCs internasjonale nyhetskanal, og hudflettet regjeringens pandemitaktikk.

- Dette er ikke en smittebølge, det er en tsunami. De lar delstatene ta støyten i stedet for å ta ansvar, sa Khera.

Han er en av dem som nylig har fått blokkert en tweet som inneholdt kritikk av regjeringen.

En talsperson for Indias styringsparti bekrefter nettoffensiven:

- Vi kan ikke la falske nyheter skade landet vårt, sier talsperson Gopal Agarwal, i regjeringspartiet Bharatiya Janata Party, til BBC.

Det var teknologiavisa Medianamas som først rapporterte sensuren, en nyhet som nå går verden rundt.

Overfor BBC bekrefter Twitter at de har blokkert innhold lokalt i India den siste uka. Avisa The Hindu rapporterer at Indias regjeringsapparat har bedt Twitter fjerne over 100 covidrelaterte innlegg. Blant avsenderne som er rammet, finner man sentrale politikere, profilerte journalister og filmkjendiser.

Befolkningen lider

Blant annet kritiseres statsminister Narendra Modi for at han tillatte millioner å samles under den hellige festivalen Kumbh Mela tidligere i april, melder BBC.

Twitter reagerte som følge av at Indias sentrale myndigheter varslet selskapet om at meldingene bryter med landets IT-lover, skriver India Today.

Ifølge nyhetsbyrået AP ble det registrert 349 691 nye smittede i India søndag. Til sammen 16,9 millioner er smittet, og ca. 192 000 er registrert døde med corona. Søndag var antallet døde siste døgn hele 2757.

Hjelp er på vei

Flere land har nå lovet India hjelp. Både EU, USA og Storbritannia er i ferd med å sende oksygen og medisinsk utstyr, skriver NTB.

- Skremt av smittesituasjonen i India. Vi står klar til å hjelpe. EU samler ressurser for å svare raskt på Indias forespørsel om hjelp, via EUs ordning for sivil beredskap, skriver von der Leyen på Twitter søndag.

Ordningen er etablert for å hjelpe EU-landene til å samkjøre hjelpen i krisesituasjoner. EU-kommissæren for humanitær hjelp, Janez Lenarcic, sier koordinering av oksygenforsyninger og medisinsk bistand fra medlemslandene allerede er i gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer