KOMMENTARER

Bråket rundt J. K. Rowling:

Raseriet mot Rowling er skremmende

Når J. K. Rowling blir hetset og skjelt ut, til tross for at hun sier hun ville demonstrert for transpersoners rettigheter, har den viktige debatten om kjønn og identitet slått inn på et destruktivt spor.

SKJELLES UT: Harry Potter-forfatter J.K. Rowling har havnet i en storm på sosiale medier etter at hun redegjorde for sitt syn på biologisk kjønn, et syn som mange oppfattet som "transfobisk". Foto: Nils Jorgensen / Shutterstock / Scanpix
SKJELLES UT: Harry Potter-forfatter J.K. Rowling har havnet i en storm på sosiale medier etter at hun redegjorde for sitt syn på biologisk kjønn, et syn som mange oppfattet som "transfobisk". Foto: Nils Jorgensen / Shutterstock / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I flere tiår har generasjoner av barn, og en god del voksne, sittet i andektig stillhet og lest eller lyttet til J. K. Rowlings bøker om trollmannen Harry Potter. Nå blir forfatteren møtt av en brølende mengde med virtuelle fakler og høygafler, mange av dem voksne versjoner av barna hun en gang fortryllet. Denne helga har Rowling vært gjenstand for en storm uten like, etter at hun kom med utsagn på Twitter som mange oppfattet som nedlatende og hatefulle mot transpersoner. Lesere skriver at de synes det er motbydelig å tenke på at de noen gang likte bøkene hennes. «Offentlig hat som din tweet setter min sønns liv i fare», skriver en annen. Hun blir kalt for fitte og hurpe.

Så akkurat hva var det Rowling skrev? Først var hun kritisk til en artikkel som henviste til «mennesker som menstruerer», i stedet for bare å kalle dem «kvinner».

Da hun fikk reaksjoner på dette, svarte hun: «Jeg respekterer enhver persons rett til å leve på enhver måte som føles autentisk og komfortabel for dem. Jeg ville marsjert sammen med deg hvis du ble diskriminert fordi du var trans. På samme tid har livet mitt vært formet av at jeg har vært kvinne. Jeg synes ikke det er hatefullt å si … Hvis kjønn ikke er reelt, finnes det ingen seksuell tiltrekning mot mennesker av samme kjønn. Hvis kjønn ikke er reelt, blir den gjennomlevde virkeligheten til kvinner over hele verden visket ut. Jeg kjenner og elsker transpersoner, men å viske ut konseptet kjønn fjerner muligheten for mange til å beskrive livet sitt på en meningsfull måte».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer