IKKE ET ORD:  Kulturministeren har ikke nevnt kinopolitikk med et ord i den nye filmmeldingen, skriver kronikkforfatterne. Foto: Dagbladet
IKKE ET ORD: Kulturministeren har ikke nevnt kinopolitikk med et ord i den nye filmmeldingen, skriver kronikkforfatterne. Foto: DagbladetVis mer

Rasering av den norske kinopolitikken

Med den nylig framlagte filmmeldingen er svært viktige funksjoner for å beholde kinobransjen sterk og levende i fare.

Meninger

Kulturministeren har ikke nevnt kinopolitikk med et ord i den nye filmmeldingen. Det vil få konsekvenser for formidling av film i Norge.

Det er heller ikke slik at de fleste kinoene har gått fra kommunalt til privat eierskap slik Kulturministeren påstår i Dagbladet 22. juli. Til sammen er 53 av landets 192 kinoer private. Det er rundt 130 små og mellomstore kommunale kinoer rundt om i landet som er med å sikrer at befolkningen i hele landet får et kinotilbud. Det er de kommunale kinoene som til sammen har majoriteten av kinobesøket.  

De aller fleste av kinoene må ha kommunale overføringer for å kunne drive. Det er en betydelig offentlig subsidiering av kinoene på lokalt nivå, et viktig kulturpolitisk satsingsområde i mange kommuner.  

Med midlene fra Norsk kino- og filmfond har kinoenes organisasjon, Film & Kino, vært selve ryggraden for et Kino-Norge som har et unikt og desentralisert kinotilbud i verdenssammenheng. Det kan listes opp en rekke avgjørende oppgaver Film & Kino ivaretar. Dette gjelder blant annet store utviklingsprosjekter, hvor digitaliseringen av kinoene i Norge er det største. Kompetanse og rådgivning er de viktigste oppgavene som utføres.  

Kino er et spesielt fagområde som det er umulig for mindre kommuner å inneha kompetanse på. På vegne av de minste kinoene forhandler Film & Kino filmleie med filmdistributørene. Organisasjonen samler og håndterer statistikk for alle kinoene og er leverandør av nasjonale data. I forbindelse med bygging av nye kinoer og rehabilitering av eksisterende anlegg er det mange kompliserte forhold å ta hensyn til.  

Organisasjonen arrangerer filmtreff slik at kinosjefene kan programmere kinoene sine, samt at dette er en arena for kompetansedrivende nettverksbygging. Det arrangeres en rekke kurs og konferanser som gir kinosjefene og teknisk ansatte nødvendig oppdatert kunnskap i en bransje som er i hurtig utvikling. Film & Kino koordinerer viktige landsomfattende publikums- og kinotiltak, som Den store kinodagen, skolekino og publikumsrettede kampanjer.  

Hva tenker kulturministeren å gjøre? Hvem skal utføre disse viktige kulturpolitiske oppgavene som sikrer at kinoene som det viktigste visningsvinduet, som også skaper kulturelle og økonomiske ringvirkninger og bolyst i lokalmiljøene, forblir et tilbud i hele landet, ikke bare til storbyene?  

Kulturministeren bør være seg sitt ansvar bevisst og fortelle kinoene landet over, med kommunale eiere og kommunal støtte, hvordan deres framtidige rammevilkår blir når hun i praksis legger ned organisasjonen som tilbyr disse tjenestene.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.