DEBATT

Ullevål sykehus:

Rasering av pasienttilbudet i Oslo ved nedlegging av Ullevål sykehus

Ved nedlegging av Ullevål sykehus, halveres behandlingskapasiteten for sykehuspasienter i Oslo.

VEDTATT NEDLAGT: Ullevål sykehus er vedtatt nedlagt av styrene i Oslo Universitetssykehus, Helse Sør-Øst og av Helsedirektøren, selv om Ullevål har den største, beste, mest effektive og mest sentrale tomten for videre utbygging, skriver artikkelforfatter. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix
VEDTATT NEDLAGT: Ullevål sykehus er vedtatt nedlagt av styrene i Oslo Universitetssykehus, Helse Sør-Øst og av Helsedirektøren, selv om Ullevål har den største, beste, mest effektive og mest sentrale tomten for videre utbygging, skriver artikkelforfatter. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Oslo universitetssykehus (OUS) planlegger et stort Regionsykehus på Rikshospitalet (til 24 milliarder), utbygging av Aker sykehus (til 10 milliarder), Radiumhospitalet (6 milliarder) og en ny sikkerhetsavdeling.

Ullevål sykehus er vedtatt nedlagt av styrene i OUS, Helse Sør-Øst og av Helsedirektøren, selv om Ullevål har den største, beste, mest effektive og mest sentrale tomten for videre utbygging. Nytt regionsykehus på Ullevål sparer minst halvparten av Rikshospitalets kostnad og sparer nedlegging av dagens 1000 sykehussenger (800 somatiske og 200 psykiatriske).

Sykehussenger i Norge er redusert fra 14160 somatiske senger i 2002 til 11230 senger i 2017. Altså nesten 3000 senger. I dag er det 2,5 senger per 1000 innbyggere på landsbasis, noe som er lavere enn noensinne. Det er også lavere enn gjennomsnittet for 35 OECD- land.

Beleggsprosenten skal ikke overstige 85 prosent pga. beredskap, noe som reduserer kapasiteten ytterligere. Resultater er overbelegg, svingdørspasienter og alvorlige komplikasjoner for pasientene.

Sykehussenger og behandling ble sterkt redusert ved etablering av Oslo Universitetssykehus. Fra ca 2300 somatiske senger i de fire Oslo-sykehusene: Aker, Ullevål, Rikshospitalet og Radiumhospitalet, til 1640 i 2017!

Oslo, med sine 650 000 innbyggere har bare 2,4 sykehussenger per 1000 innbyggere. Dette er kritisk lavt, fordi minst 6-700 senger benyttes til ikke-Oslo-pasienter for landsdekkende behandling innen kreft og annen spisskompetanse. Disse mer kompliserte pasientene er lengeliggere; 10-14 dager eller mer, noe som fører til enda færre senger for Oslo-boere som trenger sykehusinnleggelse.

Utbyggingsplanene for OUS, inneholder ikke ett eneste ord om dagens eller fremtidens sengekapasitet. Det er ikke «sannsynlig at sengebehovet reduseres nevneverdig».

Beregnet fra 1640 senger ved OUS, kan maksimalt 150 000-200 000 pasienter behandles i 3-4 dager, forutsatt 100 prosent aktivitet, 365 dager i året og jevn belastning.

Fjernes 800 senger ved Ullevål, halveres tilbudet. Hvis beleggsprosenten skal oppfylles og landsdekkende kreft- og annen spesialbehandling med lengeliggere skal tas vare på, blir antall sykehussenger mindre enn 400, dvs. 0,6 per 1000 innbyggere i Oslo.

En så radikal og oppsiktsvekkende rasering av sykehustilbudet i Oslo samtidig med sterkt økende befolkningsvekst, vil kunne sammenlignes med forhold under naturkatastrofe eller krig.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer