DEBATT

Ullevål sykehus:

Rasering av pasienttilbudet i Oslo ved nedlegging av Ullevål sykehus

Ved nedlegging av Ullevål sykehus, halveres behandlingskapasiteten for sykehuspasienter i Oslo.

VEDTATT NEDLAGT: Ullevål sykehus er vedtatt nedlagt av styrene i Oslo Universitetssykehus, Helse Sør-Øst og av Helsedirektøren, selv om Ullevål har den største, beste, mest effektive og mest sentrale tomten for videre utbygging, skriver artikkelforfatter. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix
VEDTATT NEDLAGT: Ullevål sykehus er vedtatt nedlagt av styrene i Oslo Universitetssykehus, Helse Sør-Øst og av Helsedirektøren, selv om Ullevål har den største, beste, mest effektive og mest sentrale tomten for videre utbygging, skriver artikkelforfatter. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Oslo universitetssykehus (OUS) planlegger et stort Regionsykehus på Rikshospitalet (til 24 milliarder), utbygging av Aker sykehus (til 10 milliarder), Radiumhospitalet (6 milliarder) og en ny sikkerhetsavdeling.

Ullevål sykehus er vedtatt nedlagt av styrene i OUS, Helse Sør-Øst og av Helsedirektøren, selv om Ullevål har den største, beste, mest effektive og mest sentrale tomten for videre utbygging. Nytt regionsykehus på Ullevål sparer minst halvparten av Rikshospitalets kostnad og sparer nedlegging av dagens 1000 sykehussenger (800 somatiske og 200 psykiatriske).

Sykehussenger i Norge er redusert fra 14160 somatiske senger i 2002 til 11230 senger i 2017. Altså nesten 3000 senger. I dag er det 2,5 senger per 1000 innbyggere på landsbasis, noe som er lavere enn noensinne. Det er også lavere enn gjennomsnittet for 35 OECD- land.

Beleggsprosenten skal ikke overstige 85 prosent pga. beredskap, noe som reduserer kapasiteten ytterligere. Resultater er overbelegg, svingdørspasienter og alvorlige komplikasjoner for pasientene.

Sykehussenger og behandling ble sterkt redusert ved etablering av Oslo Universitetssykehus. Fra ca 2300 somatiske senger i de fire Oslo-sykehusene: Aker, Ullevål, Rikshospitalet og Radiumhospitalet, til 1640 i 2017!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer