Rasisme-anklaget historiker skal forelese om innvandring

Sjokk og vantro hos Antirasistisk senter. - Totalitært å nekte meg dette, svarer Langeland.

OMSTRIDT: Antirasistisk senter reagerer på at den kontroversielle historikeren Nils Rune Langeland skal undervise i et kurs som blant annet handler om nordmenns møte med verden som emigranter og mottakere av arbeidsinnvandrere og flyktninger. Her fra NRK-programmet «Trygdekontoret». Foto: STELLA PICTURES
OMSTRIDT: Antirasistisk senter reagerer på at den kontroversielle historikeren Nils Rune Langeland skal undervise i et kurs som blant annet handler om nordmenns møte med verden som emigranter og mottakere av arbeidsinnvandrere og flyktninger. Her fra NRK-programmet «Trygdekontoret». Foto: STELLA PICTURES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Tanken på dette ryster meg ganske dypt, sier leder av Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, til Dagbladet.

Han har akkurat lest Stavanger Aftenblad, som skriver at historiker Nils Rune Langeland skal forelese i immigrasjon og emigrasjon, og blant annet emnet «Nordmenns møte med verden utenfor som emigranter, særlig på 1800-tallet, og som mottakere av immigranter (arbeidsinnvandrere og flyktninger) med vekt på 1900-tallet.»

I forrige uke vakte Langeland stor oppsikt da han ble anklaget for rasisme etter et Facebook-utbrudd.

Sjokk og vantro «Prøvde å gå på restaurant her eg bur. Naturligvis vanvittig dyrt. Den pakistanske restaratøren flirer hånleg mot meg. Du din jævla pakistaner har ikkje tippoldefedre son slåst for Noreg. Kom her som analfabet. Hater dykk med god grunn», skrev Langeland, som tidligere har fått trøbbel for å rase mot «innvandring frå genetisk svake analfabeter frå Punjab».

Berglund Steen reagerer kraftig på at Langeland nå skal holde kurs i immigrasjon og emigrasjon ved Universitetet i Stavanger.

- Min første reaksjon var sjokk og vantro. Kollegaer brøt ut i spontan, forferdet latter. Dette går ikke an. Hva er konseptet? «Jeg hater pakistanere, og nå skal jeg fortelle dere litt om dem». Det blir som: «Jeg hater jøder, og nå skal jeg fortelle dere litt om dem».  Det går ikke. Jeg kjenner ikke Langeland og jeg kjenner ikke sjela hans, men det han har gitt oss og bydd på, gjør at det er helt umulig å se at han kan være egnet til å undervise i dette, sier Berglund Steen, og videre:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.