Rasisme-anklaget historiker skal forelese om innvandring

Sjokk og vantro hos Antirasistisk senter. - Totalitært å nekte meg dette, svarer Langeland.

OMSTRIDT: Antirasistisk senter reagerer på at den kontroversielle historikeren Nils Rune Langeland skal undervise i et kurs som blant annet handler om nordmenns møte med verden som emigranter og mottakere av arbeidsinnvandrere og flyktninger. Her fra NRK-programmet «Trygdekontoret». Foto: STELLA PICTURES
OMSTRIDT: Antirasistisk senter reagerer på at den kontroversielle historikeren Nils Rune Langeland skal undervise i et kurs som blant annet handler om nordmenns møte med verden som emigranter og mottakere av arbeidsinnvandrere og flyktninger. Her fra NRK-programmet «Trygdekontoret». Foto: STELLA PICTURESVis mer

(Dagbladet): - Tanken på dette ryster meg ganske dypt, sier leder av Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, til Dagbladet.

Han har akkurat lest Stavanger Aftenblad, som skriver at historiker Nils Rune Langeland skal forelese i immigrasjon og emigrasjon, og blant annet emnet «Nordmenns møte med verden utenfor som emigranter, særlig på 1800-tallet, og som mottakere av immigranter (arbeidsinnvandrere og flyktninger) med vekt på 1900-tallet.»

I forrige uke vakte Langeland stor oppsikt da han ble anklaget for rasisme etter et Facebook-utbrudd.

Sjokk og vantro «Prøvde å gå på restaurant her eg bur. Naturligvis vanvittig dyrt. Den pakistanske restaratøren flirer hånleg mot meg. Du din jævla pakistaner har ikkje tippoldefedre son slåst for Noreg. Kom her som analfabet. Hater dykk med god grunn», skrev Langeland, som tidligere har fått trøbbel for å rase mot «innvandring frå genetisk svake analfabeter frå Punjab».

Berglund Steen reagerer kraftig på at Langeland nå skal holde kurs i immigrasjon og emigrasjon ved Universitetet i Stavanger.

- Min første reaksjon var sjokk og vantro. Kollegaer brøt ut i spontan, forferdet latter. Dette går ikke an. Hva er konseptet? «Jeg hater pakistanere, og nå skal jeg fortelle dere litt om dem». Det blir som: «Jeg hater jøder, og nå skal jeg fortelle dere litt om dem».  Det går ikke. Jeg kjenner ikke Langeland og jeg kjenner ikke sjela hans, men det han har gitt oss og bydd på, gjør at det er helt umulig å se at han kan være egnet til å undervise i dette, sier Berglund Steen, og videre:

- Han snakker om dette på et nivå med holdninger hinsides enhver akademisk standard. Jeg trodde nesten at det var en spøk, deretter ble jeg forbanna. Jeg er ikke veldig overbevist om at han har noe å gøre på et norsk universitet.

Han mener at universitetet «må sette ham til å undervise i tema der han ikke har tilkjennegitt sitt hat».

Helvetes porter - For Langeland er disse uttalelsene bagateller, og det gjør det ikke bedre at han prøver å bagatellisere det. Å snakke om hat mot mennesker, er ikke en bagatell. Det er ingen fordømt bagatell at han sier han hater dem. Det er heller ingen bagatell at universitet skal gi ham en plass til å snakke om innvandrere. Han er et eksempel på det han skal undervise i, og et studie verdt, men ikke på denne måten.

Langeland selv påpeker at han er en av flere forelesere på kurset, som har «Norge i verden» som overordnet tema og skal omfatte langt flere sakskomplekser enn innvandring og emigrasjon - noe historikeren understreker ligger utenfor hans ekspertområde.

Men prinsipielt mener historikeren at Antirasistisk senter «åpner portene til helvete» med sin «totalitære tankegang», når Dagbladet ringer for å konforentere ham med Rune Berglund Steens uttalelser.

- Skal en diskvalifisere alle fra å undervise i emner de har uttalt seg om dem som privatperson, vil 80 eller 90 prosent av norske lærere være diskvalifisert. Tenkt på alle som har engasjert seg i krigen i Gaza - skal de diskvalifiseres fra å undervise i jødisk historie? Skal lærere med bakgrunn fra AKP nektes i å undervise om demokrati? spør han retorisk.

Totalitært - En slik totalitær tankemåte ville bli skutt ned umiddelbart i såvel norske som internasjonale domstoler. I prinsippet vil dette hindre alle lærere i å engasjere seg i politikk som privatpersoner. Det bryter med fundamentale, liberale rettsprinsipper Norge har bekjent seg til siden 1814, tordner han, og legger til følgende oppfordring:

- Antirasistisk senter er finansiert av skattebetalernes penger. Nå er det på tide at noen ser på hva de egentlig holder på med, sier Nils Rune Langeland.

Etter planen skulle han i høst også holde et introduksjonsforedrag om dannelse for nye studenter ved Universitetet i Stavanger. Det har han droppet etter den siste tidens kontrovers.

- Det ligger ingen dramatikk i dette. Det skyldes at det er vanskelig å konsentrere seg når det akkurat nå er så mye bråk rundt min person, og jeg har ikke hatt sterke motforestillinger mot å droppe dette foredraget, sier han.