Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Rasisme

Rasisme er et tveegget ord

Kine Mitchell ender opp med å bekrefte de fleste av mine poenger i innlegget hun kritiserer.

Mitt anliggende var aldri rasisme, men offentlig debatt. Som samfunnsviter og aktivist for en mest mulig sunn politisk kultur, bekymrer det meg at det å sette hverandre i politisk offside er en stadig mer omseggripende taktikk, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpiix
Mitt anliggende var aldri rasisme, men offentlig debatt. Som samfunnsviter og aktivist for en mest mulig sunn politisk kultur, bekymrer det meg at det å sette hverandre i politisk offside er en stadig mer omseggripende taktikk, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpiix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Den selverklærte antirasistiske aktivisten Kine Mitchell hevder i Dagbladet at jeg ikke forstår hva rasisme er. Det er uklart hvordan hun vet dette, men i innlegget sitt 29.05.20 ender hun opp med å bekrefte de fleste av mine poenger i innlegget hun kritiserer.

Den 25. mai hadde jeg som spaltist et innlegg som fikk tittelen «Rasismebeskyldninger er politisk offside». Det var et lekent forsøk på å si noe om det offentlige ordskiftet, der jeg brukte fotball som metafor og rasisme som eksempel. Poenget var å spre en forståelse av forskjellen mellom å snakke med folk man er uenige med, og å utdefinere dem fra samtalen.

Mitchell har fått det for seg at jeg verken forstår rasisme eller er like bekymret som henne. Den type påstander inviterer til erklæringer om hvor antirasistisk man er. Det er jævlig provoserende.

Det finnes grusom urettferdighet, ikke minst i historien. Slik urettferdighet ble ofte ledsaget av, og begrunnet med, nedverdigende ideologier om de utsatte folkeslagene.

Det finnes urettferdighet i Norge også, og den urettferdigheten blir ofte synlig i hudfarge. Men hvis man tror at all urettferdighet som får et fargelagt resultat, er resultat av rasisme, gjør man etter min mening en dårlig analyse av politikk og forvaltning i den liberale rettsstaten. Man ender opp med en spøkelsesjakt etter dårlige holdninger i oss selv og blant venner og oppnår ingen endring.

Rasisme er et tveegget ord. På samme måte som «kriminalitet» og «vold», er det både en beskrivelse av en handling og en fordømmelse. Passer man til beskrivelsen, følger fordømmelsen.

NY VIDEO: En ny overvåkingsvideo viser sekundene før George Floyd skal ha blitt lagt i bakken. Reporter: Madeleine Liereng. Video. Overvåkingsvideo / AP Vis mer

«Rasisme» er også en markør for hvor det akseptable uenighetsfelleskapet slutter. Den som er «rasist» er ikke en verdig samtalepartner. Noen tror en utstøting gjennom å generøst omtale andre som rasister, er et effektivt virkemiddel mot urettferdighet. Jeg deler ikke den optimismen. Samtidig smalner og ødelegger denne fremgangsmåten det politiske fellesskapet.

Det å sette folk «offside» er et allment fenomen. På rusfeltet har avholdsbevegelsen hatt hegemoni i over 100 år. De har lykkes med å gjøre alle synspunkter som åpner for en mer liberal politikk politisk døde. Kunne man assosieres med «legalisering» ble man ikke hørt. Man kom ikke til orde. Nå klager avholdsbevegelsen over at de blir «møtt med sjikane».

Det de kaller sjikane, er raseriet til undertrykte stemmer. Avholdsbevegelsen har mistet sitt meningsmonopol og retten til å bestemme hvilke stemmer som får være «med».

Resultatet er at diskusjonene handler om hvor de nye grensene skal gå. De handler ikke om hvordan rusfeltet skal reguleres. Det er et bikkjeslagsmål om retten til å bestemme, og de i avholdsbevegelsen fører seg fram med de taktikkene de alltid har benyttet: å nedsnakke motstemmene. Dermed blir legaliseringstilhengerne rasende.

Som debattkultur, vil jeg som samfunnsviter kalle dette «anomiske tilstander». Ordskiftet mangler klare regler.

Mitt anliggende var aldri rasisme, men offentlig debatt. Som samfunnsviter og aktivist for en mest mulig sunn politisk kultur, bekymrer det meg at det å sette hverandre i politisk offside er en stadig mer omseggripende taktikk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!