DEBATT

Rasisme er ikke underholdning

Radioresepsjonens utblåsning om rasisme var uprofesjonell og lite gjennomtenkt, og vi er veldig glade for at programlederne har trukket innslaget.

BOMMET: - Dette holder likevel ikke, ikke på langt nær. Det er hvite dette er "flaut" for, skriver forfatterne om Radioresepsjonens Tore Sagen. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
BOMMET: - Dette holder likevel ikke, ikke på langt nær. Det er hvite dette er "flaut" for, skriver forfatterne om Radioresepsjonens Tore Sagen. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Radioresepsjonen 29. oktober ramset Tore Skagen opp mye av det mest rasistiske noen folk har i hodet, som del av den såkalte "Flauhetsspalten". Dette omfattet blant annet en sammenligning av personer med afrikansk bakgrunn, med aper, og mye mer. Måten innslaget ble lagt opp på, gjorde det lett å forstå det som om Skagen delte sine egne, egentlige tanker, som han riktignok skammet seg over.

Mange ble etterlatt i stor forvirring om hva dette egentlig var ment å bety. I beste fall fikk man uansett en solid dose med grovkornet rasisme servert helt uforberedt.

Dette innslaget burde aldri vært på lufta. Innslaget etterlater et inntrykk av at NRK har glemt at norske lyttere i dag ikke bare er hvite. En del av det publikumet NRK er statskanal er til for, omfattes altså av den vulgære rasismen i Skagens ville apelyder. Er dette hva NRK tenker de bør høre når de slår på statskanalen? Er det hva de tenker at noen av oss bør høre? Hvem tenker de skal bli underholdt av dette, og hvorfor? Det vil ikke ha vært mange med afrikansk bakgrunn som lo.

Ja, vi forstår den satiriske konteksten, selv om innslaget sjangermessig lignet mer på generell underholdning enn egentlig satire, noe som bidro til forvirringen. Det er også bra at andre i Radioresepsjonen reagerte, til og med at en av dem mente at dette var for drøyt til å være med i den såkalte "Flauhetsspalten". Det var en god magereaksjon.

Dette holder likevel ikke, ikke helt, ut fra de forventningene vi må kunne ha til NRK. Det som er viktig å forstå, er at det er hvite dette er "flaut" for. For hvite lyttere blir dette litt pikant underholdning, ikke noe som forstyrrer eller ødelegger dagen deres. For mange med afrikansk bakgrunn vil dette bare være utrolig krenkende og vondt. Det vil være en påminnelse om den rasismen de ofte utsettes for, og ikke et bidrag til å gjøre noe bedre.

Akkurat som rasisme ellers kom den brått på for lytterne. Hvor enn de befant seg og hva enn de holdt på med: Plutselig måtte folk med minoritetsbakgrunn forholde seg til en majoritetsnordmann som tok ut hva han eller andre har i hodet på drøyeste vis. Rasismen er der mer enn ofte nok som det er. Når den blåses ut på radio på denne plutselige måten, blir det umulig for folkene som rammes av den, engang å prøve å beskytte seg mot de fordommene man bare så inderlig godt vet at mange bærer på.

Hva NRK og Sagen tenkte de skulle oppnå med dette, er uklart. Det må kunne ligge en viss forståelse i bunnen for at alt ikke skal ut på lufta. Å problematisere rasistiske forestillinger er viktig. Et lite gjennomtenkt innslag som dette risikerer derimot å bidra til å normalisere rasistisk retorikk, og kan raskt få gjenklang i rasistisk mobbing rundt omkring i landet, noe vi selvsagt ikke tror Sagen eller andre i Radioresepsjonen har noe som helst ønske om.

Det var en grunn til at Bjørn Sand sluttet med parodifiguren "Stutum". Han forsto at han helt utilsiktet ga ammunisjon til rasistene.

Vi mener ikke at Tore Sagen er rasist, aldeles ikke. Vi har ikke tenkt å slutte å lytte til ham. Vi har respekt for at han så raskt ønsket å trekke innslaget da han forsto hvordan det ble opplevd. Vi husker også hvor hardt Sagen og andre i Radioresepsjonen tok Resett i fjor. Da var Sagen og andre i programmet rimelig spissformulerte antirasister.

Problemet her ligger på et annet plan. For det er noe som svikter når man tenker at man kan ta selve kjernen av rasistiske fordommer ut på lufta på denne måten, som om det bare er enda en greie å gjøre en enkel sketsj på. Mange av oss slipper å leve med at det finnes en del folk som faktisk tenker vi er nærmest som apekatter. Det vi samtidig mangler, er forståelsen som følger med å leve i en slik virkelighet. Det er faktisk et slags privilegium å slippe rasisme som en grunnbetingelse i tilværelsen. Mange med afrikansk og annen minoritetsbakgrunn er rett og slett slitne - ikke bare av de faktiske rasistene, men også av at både velmenende og sympatiske folk ikke alltid skjønner helt hvordan det er, og noen ganger bare gjør vondt verre.

NRK er profesjonelle på så mange plan. NRK produserer så mye med høy kvalitet. Det er fordi vi forventer profesjonalitet og kvalitet at vi er så skuffet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer