Debatt: Moske-angrepet

Rasisme er terror

Rasismen sier at det ikke er galt å drepe, hvis det er «dem» du dreper. Det er her kjernen ligger: Rasisme er terrorisme på planleggingsstadiet.

SAMMEN SKAL VI LEVE: Det er ikke muslimene som er farlig, det er det rasistene som er. En ideologi som framstiller mennesker som en trussel mot vårt Norge, vil automatisk løfte spørsmålet om hva som bør gjøres for å forsvare landet, skriver innsenderen. Bilde fra rosemarkering utenfor tinghuset da rettssaken etter terroren 22. juli startet i april 2012. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SAMMEN SKAL VI LEVE: Det er ikke muslimene som er farlig, det er det rasistene som er. En ideologi som framstiller mennesker som en trussel mot vårt Norge, vil automatisk løfte spørsmålet om hva som bør gjøres for å forsvare landet, skriver innsenderen. Bilde fra rosemarkering utenfor tinghuset da rettssaken etter terroren 22. juli startet i april 2012. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Meninger

Hva var det slags samfunn vi sa vi ønsket? Hva var det vi skulle hindre? Dagene etter 22. juli var vi enig og tro om hvilket Norge vi ville bo i. Men det var ikke lenge etter myrderiene før det var noen som mente reaksjonene var for sterke, at all denne godheten hindret nødvendig fokus på innvandrere og kvelte ytringsfriheten.

Vi andre ønsket ikke å slå politisk mynt på katastrofen, så vi tiet og tenkte at ingen med slike holdninger kom til å slippe til igjen. Vi kom aldri til å glemme, trodde vi.

Christian Torset
Christian Torset Vis mer

Ytringsfriheten har aldri blitt forsvart mer helhjertet enn etter terrorismen på Utøya og i regjeringskvartalet. Intensjonen var god, men vi har uforvarende gitt ytre høyre drahjelp, ved at ABB er blitt forstått som en tusenårsflom, noe unikt som aldri kunne hende igjen. Men klimaet endrer seg på mer enn en måte, og tusenårsflommer vil inntreffe stadig oftere. Det siste året har verden sett to massakrer direkte inspirert av ABB, i Christchurch og El Paso. Hatet var ikke unikt, det var ikke bare én mann.

Ingen vil si seg uenig i at ytringsfriheten er, og skal være, en pilar i vår samfunnsorden, men ingen må heller påstå at ord bare er ord, uten noen kobling til handling.

Ord fører til handling. Når vi inviterer rasistene inn og later som meningene deres bare er abstrakt teori, gir vi dem legitimitet. Rasisme er ikke verre enn noen annen -isme, er det vi sier. Når vi sier de har rett til å bli hørt, at det er greit å framstille titusenvis av norske borgere som en trussel, sier vi at de har litt rett. Muslimer er litt farlige.

Men det er ikke muslimene som er farlig, det er det rasistene som er. En ideologi som framstiller mennesker som en trussel mot vårt Norge, vil automatisk løfte spørsmålet om hva som bør gjøres for å forsvare landet. Rasistisk ideologi sier at samfunnet er tatt over av forrædere som ønsker at samfunnet skal ødelegges, og definerer dermed vekk demokratiske virkemidler. Den logiske konsekvensen er at bare ulovlige handlinger har noe håp om å lykkes.

En ideologi som dehumaniserer ei hel gruppe mennesker, sier implisitt at disse kan angripes og myrdes uten at noen moralsk grense er overtrådt. Rasismen sier at det ikke er galt å drepe, hvis det er «dem» du dreper. Det er her kjernen ligger: Rasisme er terrorisme på planleggingsstadiet. Strukturen i rasismens ideologi er den samme som i islamisme, som heller ikke anerkjenner folkevalgte organer, og som også dehumaniserer og legger til rette for voldsbruk.

Hvis vi som samfunn skal ta vare på alle våre borgere, må det bli slutt på denne akademiske tilnærmingen til voldsideologier som rasisme. Vi må utdefinere slike ideologier fra det vi anser som akseptabelt. Vi må si at selv om slik tankegang ikke er forbudt, er den så definitivt ikke akseptabel. Rasisme fører til vold, og skal ikke inn i våre aviser, i våre debattprogrammer eller våre folkemøter med mindre hensikten er å advare mot konsekvensene av å slippe slik ideologi til.

Teorien om at troll vokser i mørket, og at rasismen blir sterkere hvis vi later som at rasister ikke er et problem, er fullstendig feil. All aksept av rasisme vil styrke den. Det er på tide at vi slår ned også på argumentasjon om at ytringsfriheten pålegger oss å behandle alle tanker likt. Alle tanker er ikke like. Noen tanker er basert på frykt og uvitenhet, og er smittsomme. Noen tanker skaper aggresjon og øker sjansene for vold. Noen tanker er farlige for samfunnet, spesielt hvis vi glemmer at tanker kan føre til handlinger.

Og vi har glemt. Vi lovte at vi aldri skulle glemme, men det er det vi har gjort.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.