DEBATT

Debatt: Moske-angrepet

Rasisme er terror

Rasismen sier at det ikke er galt å drepe, hvis det er «dem» du dreper. Det er her kjernen ligger: Rasisme er terrorisme på planleggingsstadiet.

SAMMEN SKAL VI LEVE: Det er ikke muslimene som er farlig, det er det rasistene som er. En ideologi som framstiller mennesker som en trussel mot vårt Norge, vil automatisk løfte spørsmålet om hva som bør gjøres for å forsvare landet, skriver innsenderen. Bilde fra rosemarkering utenfor tinghuset da rettssaken etter terroren 22. juli startet i april 2012. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SAMMEN SKAL VI LEVE: Det er ikke muslimene som er farlig, det er det rasistene som er. En ideologi som framstiller mennesker som en trussel mot vårt Norge, vil automatisk løfte spørsmålet om hva som bør gjøres for å forsvare landet, skriver innsenderen. Bilde fra rosemarkering utenfor tinghuset da rettssaken etter terroren 22. juli startet i april 2012. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hva var det slags samfunn vi sa vi ønsket? Hva var det vi skulle hindre? Dagene etter 22. juli var vi enig og tro om hvilket Norge vi ville bo i. Men det var ikke lenge etter myrderiene før det var noen som mente reaksjonene var for sterke, at all denne godheten hindret nødvendig fokus på innvandrere og kvelte ytringsfriheten.

Vi andre ønsket ikke å slå politisk mynt på katastrofen, så vi tiet og tenkte at ingen med slike holdninger kom til å slippe til igjen. Vi kom aldri til å glemme, trodde vi.

Ytringsfriheten har aldri blitt forsvart mer helhjertet enn etter terrorismen på Utøya og i regjeringskvartalet. Intensjonen var god, men vi har uforvarende gitt ytre høyre drahjelp, ved at ABB er blitt forstått som en tusenårsflom, noe unikt som aldri kunne hende igjen. Men klimaet endrer seg på mer enn en måte, og tusenårsflommer vil inntreffe stadig oftere. Det siste året har verden sett to massakrer direkte inspirert av ABB, i Christchurch og El Paso. Hatet var ikke unikt, det var ikke bare én mann.

Ingen vil si seg uenig i at ytringsfriheten er, og skal være, en pilar i vår samfunnsorden, men ingen må heller påstå at ord bare er ord, uten noen kobling til handling.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer