Rasisme: I begynnelsen var ordet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALI-SAKEN: Skandalen i Sofienbergparken har vakt mange sinte og sjokkerte reaksjoner og avisenes lederskribenter og politikere har vært rystet. Regjeringen vil utrede diskriminering av minoriteter fra offentlige instanser. Som om en utredning var det som manglet.

Episoden i Sofienbergparken er dessverre verken overraskende eller enestående. Det norske holdningsklimaet overfor minoritetsbefolkningen har aldri vært overstrømmende vennlig, og det siste tiåret har det blitt verre. Dette kan ikke sees atskilt fra en offentlig debatt som langsomt, men sikkert har blitt mer fiendtlig. Det reageres knapt på forslag og uttalelser som for 20 år siden var forbeholdt høyreekstreme bevegelser.

Dagens innvandringsdebatt har svingt fra et fokus på rasisme fra majoritet mot minoritet over til forhold internt i minoritetsmiljøene som tvangsekteskap og omskjæring. Dette har fortrengt rasisme og diskriminering fra den offentlige debatt, og kun en agurktid maktet å igjen få rasisme på dagsordenen.

Søkelyset på forhold blant minoriteter har også gjort det langt lettere å komme fram med rasistiske synspunkter. De siste årene har det fra mange hold blitt hevdet, fordi det har vært lagt et «lokk» på debatten. Denne konspirative tese er vanskelig å ta på alvor, men myten om lokket er seiglivet og brukes nå som begrunnelse for det frislipp av rasistiske ytringer som vi ser i offentligheten i dag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer