Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Valg 2017

Rasisme med et smil

Det er flere grunner til ikke å reagere på partileder Hans Jørgen Lysglimt Johansens forskjellige utspill i disse valgkamptider.

NYTT PARTI: Hans Jørgen Lysglimt Johansen leder Alliansen, som ble startet i fjor. Partiet har bare ett eneste programpunkt: Krav om folkeavstemning om Norges EØS-medlemskap. I likhet med Anders Lange er Johansen oppatt av eggelikør. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
NYTT PARTI: Hans Jørgen Lysglimt Johansen leder Alliansen, som ble startet i fjor. Partiet har bare ett eneste programpunkt: Krav om folkeavstemning om Norges EØS-medlemskap. I likhet med Anders Lange er Johansen oppatt av eggelikør. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er forståelig at de fleste ønsker at valgkampen skal dreie seg om de viktigste saker for land og folk: Helse, utdanning, skatt, miljø, klima, etc. Men hva skjer når Lysglimts provoserende og fordomsfulle utsagn overses?

Det er lett å være enig i at det hadde vært best å overse de rasistiske og antisemittiske utsagnene til partileder i Alliansen, Johansen. Når nå Dagbladet har brakt dem fram i lyset, tett fulgt av NRK, så er det blitt vanskeligere. Før Dagbladet var det bare noen tusen på Facebook som fikk del i Lysglimts holdninger til svarte, hans frykt for at mennesker med blå øyne skal bli borte og jødisk makt i Norge. Nå har hele Norge blitt eksponert. I hvert fall Dagbladets lesere og Kveldsnytts seere.

ANTIRASISTISK SENTER: Ervin Kohn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ANTIRASISTISK SENTER: Ervin Kohn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Vi har ikke hatt en handlingsplan mot rasisme i Norge siden 2013, selv om vi behøver det. Regjeringen har imidlertid erkjent behovet for å beskytte det norske samfunnet mot sykdommen antisemittismen står for og fulgt opp Stortingets ønske om en handlingsplan mot antisemittisme. Regjeringens «Handlingsplan mot antisemittisme 2016-2020» er signert av seks statsråder; Jan Tore Sanner, Solveig Horne, Torbjørn Røe Isaksen, Per-Willy Amundsen, Linda Hofstad Helleland og Børge Brende.

Handlingsplanen er et uttrykk for ønsket om å redusere nivået på antisemittisme i landet. Spredningen av Johansens konspirasjonsteorier bidrar til å øke nivået. Virkemidlene i kampen mot antisemittisme (og rasisme) er både kunnskap og holdninger. Siden disse virkemidlene ikke korrelerer, må man bruke begge. Holdninger er det vanskeligste. Den beste måten å jobbe med holdninger er å gå foran som gode eksempler. Å påtale det som ikke er innenfor når det skjer. Derfor etterlyser jeg de ovennevnte politiske ledernes respons på partileder Johansens bidrag til å øke nivået på antisemittisme i Norge. (Det hadde vært fint å kunne overse uttalelsene, men det er dessverre for sent.)

Partileder Johansen markedsfører rasisme med et smil. Han liker ikke de sinte rasistene. Han vil smile og klemme. Noen vil kunne hevde at han seiler under falskt flagg. Han framfører holdninger som også naziorganisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) har. Han stiller seg likegyldig til hvilke holdninger partimedlemmene har. Når han er blitt konfrontert med partimedlemmers holdninger til f.eks. antisemittiske konspirasjonsteorier har han dels svart at han ikke kjenner alle på de ulike listene og dels at Alliansen ikke har noen partipisk. At Alliansen skal ha medlemmer som også er medlemmer i DNM er uproblematisk for Johansen. Det kan virke som om Johansen ser sitt parti innta samme rolle til DNM som Sinn Féin har til IRA.

Vi lever i en tid der alarmistene får stadig mer gehør – de som fortegner virkeligheten og skaper fiendebilder basert på sine fordommer. De som lager sine egne fakta og de som polariserer på populistisk vis. De som skaper falske dikotomier; Mellom folket og eliten, eller ekspertveldet i Oslo, eller de som går i dress og slips.

Når en nettavis som Document.no har over 270000 lesere de siste 30 dager og Rights.no over 110000 i samme periode må varsellampene lyse.

De som en gang var små er i dag store.

Det er lett å trekke på smilebåndet eller skuldrene av en mann som Johansen fordi han er et «fringe»-fenomen. Men det var også Hege Storhaug og Hans Rustad for få år siden. Det var også Donald Trump da han proklamerte sitt kandidatur. Disse forble ikke marginalisert ved at folk lo av dem eller ikke tok dem på alvor.

Derfor må våre politiske ledere på banen og unisont gå i rette med Johansens holdningsødeleggende propaganda. Når han hevder at rap-musikk er «negerkultur» som forfører norsk ungdom, så må våre politiske ledere, alle med selvrespekt, på banen og si fra at dette er ikke «innafor». Når Johansen sprer gamle antisemittiske konspirasjonsteorier om jødisk makt så må våre politiske ledere, fra statsministeren og nedover, på banen og gå i rette med både form og innhold.

Vi vil verken ha rasisme eller antisemittisme med et smil i Norge. Det er samfunnsødeleggende. Dagbladet har kalt Johansen en fargeklatt. Jeg vil ikke kalle brunt en fargeklatt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!