DEBATT

Debatt: Valg 2017

Rasisme med et smil

Det er flere grunner til ikke å reagere på partileder Hans Jørgen Lysglimt Johansens forskjellige utspill i disse valgkamptider.

NYTT PARTI: Hans Jørgen Lysglimt Johansen leder Alliansen, som ble startet i fjor. Partiet har bare ett eneste programpunkt: Krav om folkeavstemning om Norges EØS-medlemskap. I likhet med Anders Lange er Johansen oppatt av eggelikør. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
NYTT PARTI: Hans Jørgen Lysglimt Johansen leder Alliansen, som ble startet i fjor. Partiet har bare ett eneste programpunkt: Krav om folkeavstemning om Norges EØS-medlemskap. I likhet med Anders Lange er Johansen oppatt av eggelikør. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er forståelig at de fleste ønsker at valgkampen skal dreie seg om de viktigste saker for land og folk: Helse, utdanning, skatt, miljø, klima, etc. Men hva skjer når Lysglimts provoserende og fordomsfulle utsagn overses?

Det er lett å være enig i at det hadde vært best å overse de rasistiske og antisemittiske utsagnene til partileder i Alliansen, Johansen. Når nå Dagbladet har brakt dem fram i lyset, tett fulgt av NRK, så er det blitt vanskeligere. Før Dagbladet var det bare noen tusen på Facebook som fikk del i Lysglimts holdninger til svarte, hans frykt for at mennesker med blå øyne skal bli borte og jødisk makt i Norge. Nå har hele Norge blitt eksponert. I hvert fall Dagbladets lesere og Kveldsnytts seere.

Vi har ikke hatt en handlingsplan mot rasisme i Norge siden 2013, selv om vi behøver det. Regjeringen har imidlertid erkjent behovet for å beskytte det norske samfunnet mot sykdommen antisemittismen står for og fulgt opp Stortingets ønske om en handlingsplan mot antisemittisme. Regjeringens «Handlingsplan mot antisemittisme 2016-2020» er signert av seks statsråder; Jan Tore Sanner, Solveig Horne, Torbjørn Røe Isaksen, Per-Willy Amundsen, Linda Hofstad Helleland og Børge Brende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer