DEBATT

Rasisme og definisjoner

- Jeg er opptatt av at vi skal være oss bevisst hva som skjer når vi slutter å behandle et individ som et individ.

JEG HAR ALDRI ropt ut om rasisme der den ikke finnes, skriver Cora Alexa Døving. Foto: Thomas Rasmus Skaug
JEG HAR ALDRI ropt ut om rasisme der den ikke finnes, skriver Cora Alexa Døving. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Definisjoner er vanskelige - særlig når de skal fange et komplekst fenomen som rasisme. I boka «Hva er rasisme», er det derfor presentert flere definisjoner. I denne avisen brukte jeg en definisjon som professor i filosofi Lars Johan Materstvedt kritiserer for å være for bred.

Materstvedt har kun gjengitt en del av definisjonen fra kronikken, og utelatt følgende: «For at noe skal kunne kalles rasisme inngår tre prosesser: 1) Å dele menneskeheten inn i ulike kategorier der noen tillegges negative uforanderlige trekk. 2) Å redusere et individs identitet til de gitte negative karaktertrekkene for en kategori. 3) Å bruke de negative karaktertrekkene som argument for underordning og diskriminering.» Ordet kategori er knyttet til ideer om opphav, det være seg av etnisk, kulturelt, religiøst eller geografisk opphav.

Materstvedt skriver: «Dersom gruppe X har en forkastelig kulturell praksis, og at de i Y en ditto religionsutøvelse. Jeg tillegger dem «bestemte egenskaper» gjennom en lite flatterende generalisering: Folk i X skader kvinner for livet med klitorisomskjæring, mens folk i Y bedriver fundamentalistisk, religiøs hjernevask. Da er jeg altså rasist». Dette er ikke en slutning som kan trekkes av min rasisme-forståelse. Eksemplet hans dreier seg om faktisk kulturell praksis og ikke forestillinger om naturgitte karaktertrekk, og det inneholder ingen uttalelser om at medlemmer av X og Y hierarkiseres som mindreverdige. Hvis Materstvedt hadde tatt med hele definisjonen og ikke bare den oppsummerende delen hadde ingen av de eksemplene han bruker passet inn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.