Rasisme på norsk

Verken å trekke en hijab av ei jente eller å be «de kvinneundertrykkende voldtektsfolka dra hjem» handler om kampen for frihet, likhet og brorskap. Det handler om rasisme.

NØDVENDIG KAMP?: Er Norge er rasistisk land? Finnes det norsk rasisme? Spørsmålene er utgangspunktet for en debatt arrangert av Interkulturelt Museum i kveld. Foto: NTB Scanpix
NØDVENDIG KAMP?: Er Norge er rasistisk land? Finnes det norsk rasisme? Spørsmålene er utgangspunktet for en debatt arrangert av Interkulturelt Museum i kveld. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norge er ingen rasistisk nasjon, men i jobbkøer lukes fremmede navn ut. Norge er en rettferdig rettsstat, men er man svart og har en veldig fin sykkel, er det større sannsynlighet for å bli stoppet av politiet. Norge har ingen rasistisk politisk bevegelse, men asylsøkere kan bli kalt lopper og lus. Den norske offentlighet er ikke rasistisk, men både jøder, muslimer og rom hetses på nett. Hvordan skal vi forstå rasisme i dagens Norge?

Den franske rasismeforskeren Wieviorka kritiserer en bruk av rasismebegrepet som ikke tar høyde for forskjeller i grad av rasisme. Det er en enorm forskjell på et samfunn der det finnes fragmentert rasisme, det vil si en form for hverdagsrasisme og der rasismen finnes på et politisk institusjonalisert og juridisk nivå. Det er den politiske rasismen som fører til diskriminering satt i system. Når vi diskuterer om Norge er et rasistisk land er nettopp grader og nivåer viktig å ha i mente. Jeg mener vi bør ha en bred definisjon av begrepet rasisme. Rasisme kan bygge på ulike argumenter og ha ulike former og nettopp derfor bør vi være tydelige i forhold til hvilket nivå vi snakker om rasisme på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer