Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rasismeanklagene har haglet mot denne filmplakaten

Nå blir plakatene trukket og selskapet beklager.

 ENDRET PLAKATEN:  Da filmplakatene til «12 Years a Slave» dukket opp i Italia var det Brad Pitt som var i fokus. Det italienske distribusjonsseskapet BIM Distribuzione hadde nemlig endret de opprinnelige plakatene, der hovedrollen Chiwetel Ejiofor var hovedmotivet. Foto: awayoutoftheblue.tumblr.com
ENDRET PLAKATEN: Da filmplakatene til «12 Years a Slave» dukket opp i Italia var det Brad Pitt som var i fokus. Det italienske distribusjonsseskapet BIM Distribuzione hadde nemlig endret de opprinnelige plakatene, der hovedrollen Chiwetel Ejiofor var hovedmotivet. Foto: awayoutoftheblue.tumblr.com Vis mer

(Dagbladet): Regissør Steve McQueens nye storfilm «12 Years a Slave» har allerede fått strålende kritikker i USA.

Hovedrollen spilles av Chiwetel Ejiofor, kjent fra «Love Actually», «2012» og «Menneskenes barn», men da filmplakatene dukket opp i Italia var det ikke Ejiofor som var i fokus.

Italienerne hadde nemlig forkastet de opprinnelige plakatene, hvor hovedrolleinnehaveren Ejiofor var hovedmotivet.

I stedet var det skuespilleren Brad Pitt som var i fokus på den italienske hovedplakaten. En annen viste Michael Fassbender, også han en hvit mann. Begge har mindre roller i filmen.

Rasismeanklager Rasismeanklagene lot ikke vente på seg i USA.

Plakaten ble først plukket opp på Tumblr-profilen awayoutoftheblue, som kommenterte:

- Jeg kan ikke huske at Brad Pitt spilte hovedrollen, eller at han hadde en viktig nok rolle i filmen til å være på midten av plakaten...

«'12 Years a Slave' Posters in Italy Promote White Actors, Ignore Its Black Star», skrev nettstedet Buzzfeed.

«White actors at the centerpiece of slave drama in country», skrev Variety.

Straks etterpå meldte det amerikanske distribusjonsselskapet Lionsgate at de ville kreve plakatene trukket tilbake, og kalte dem «uautoriserte».

Nå har det italienske distribusjonsselskapet BIM Distribuzione kommet med en offisiell beklagelse, skriver filmnettstedet Deadline.

- Beklager - Vi beklager at vi har produsert og gitt ut uautoriserte postere for «12 Years A Slave» i Italia med Brad Pitt og Michael Fassbender, som ikke samsvarer med det godkjente reklamemateriellet. Alt det upassende materiellet har nå blitt trukket tilbake. Vi er veldig stolte av filmen og er lei oss for distraksjonen dette kan ha skapt, skriver de i en uttalelse, ifølge Deadline.

Filmen handler om en fri mann fra nordstatene som blir bortført og solgt som slave, og gir visstnok et brutalt innblikk i dette mørke kapitlet i amerikansk historie.

Filmen har premiere i Norge 31. januar.