DEBATT

Rasismebeskyldninger er politisk offside

Det er noe med rasismebeskyldningene som florer for tiden, som minner om min tidlige karriere som midtstopper på 6-rangs fotballbaner.

IKKE KALL HAM RASIST: Det er nok av ting å være uenig med Rolness i (noen ganger er jeg for øvrig enig med ham). Kall ham hva du vil, dust, innskrenket, jålete, ubelest, fordomsfull, monoman: men ikke kall ham rasist, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
IKKE KALL HAM RASIST: Det er nok av ting å være uenig med Rolness i (noen ganger er jeg for øvrig enig med ham). Kall ham hva du vil, dust, innskrenket, jålete, ubelest, fordomsfull, monoman: men ikke kall ham rasist, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg var 19 år, tok ett skritt fram og rakte hånda i været; «offside» ropte jeg. Dommeren var uenig. Den irriterende spissen på det andre laget hadde fri bane mot målvakten vår, og nå var jeg håpløst langt bak. Jeg kunne likevel ikke bare stå og se på, så jeg halset etter, bare for å bevitne spissens ørlille skuddfinte på nært hold, hvorpå han nonchalant ekspederte ballen i det tomme målet. «Faen, a!» ropte jeg etter dommeren, som i retur knapt verdiget meg et blikk. I pausen fikk jeg støtte av de andre, «det var minst to meter offside, det hadde selv den blinde tanta mi sett med bind for øynene».

Den tiden da jeg satte folk offside er for lengst passert, men jeg kom til å tenke på den igjen da jeg så Morten Strøksnes bli beskyldt for å formidle rasisme i forbindelse med boken «Et mord i Kongo». Det er som et ekko av en rad andre beskyldninger, ikke minst mot Kjetil Rolness, fremsatt i boken «Rasismens retorikk». I Danmark har stjerneforskeren Ole Wæver opplevd det samme. Det er noe med rasismebeskyldningene som florer for tiden, som minner om min tidlige karriere som midtstopper på 6-rangs fotballbaner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer