Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rasismen i Breiviks høyreekstremisme

Det er feil at terroristen ikke er opptatt av rasebegrepet. Debattinnlegg.

HILSEN: Tiltalte Anders Behring Breivik gjør høyreekstrem hilsen i sal 250 i Oslo tinghus på tredje dag av rettssaken der han står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
HILSEN: Tiltalte Anders Behring Breivik gjør høyreekstrem hilsen i sal 250 i Oslo tinghus på tredje dag av rettssaken der han står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

I retten 31. mai redegjorde professor Terje Emberland for hvorfor han vurderte Anders Behring Breiviks ideologi som fascistisk. I Emberlands vurdering av om en slik fascisme var uttrykk for en psykose inngikk flere sammenligninger med rasistisk SS-ideologi.

Dette reagerte Behring Breivik på i sine kommentarer til vitnet, der han avviste at han har snakket om raser, og heller har konsentrert seg om etniske grupper. Dette er en viktig del av terroristens imagebygging: rasismen er så diskreditert at det, selv for en mann som Breivik, er nødvendig å distansere seg fra den.

Dette står imidlertid ikke til troende. Breivik sa i retten at kompendiet ikke snakker om rase og nordisk rase i det hele tatt. Det er heller ikke riktig. Kompendiet inkluderer en tekst (2.24) som sterkt forsvarer rasetenkning, og som hevder at det å skille rasene er en «evig lov» vi vil bli hardt straffet for å nekte å adlyde. Teksten, signert pseudonymet Reconquista, er kort sagt klassisk, utilslørt rasisme med den hvite rase som best og mest intelligent.

Før denne artikkelen gjør Breivik også noe han ikke gjør andre steder: han skriver en anmerkning om hvorfor han har tatt med denne teksten. Her avsløres noe av PR-strategien. Breivik skriver at han har en motstand mot å ta med tekster som bruker rasetenkning, mye fordi vi er blitt indoktrinert av det multikulturalistiske systemet til å reagere negativt på slike begreper. Men etter å ha tenkt seg om, kommer Breivik til at argumentene mot å snakke om rase og truslene mot den hvite rase ikke holder mål, og at dette perspektivet er «nødvendig».

I den siste delen av kompendiet, som Breivik har skrevet selv, er også rasetenkningen klart tilstede. I hans strateginotater for Knights Templar (3.84) kan vi lese: «Innen 100-150 år ... [vil] de Nordiske stammer bli utryddet med mindre vi gjør motstand og tar politisk og militær kontroll over våre land.» I samme avsnitt brukes også den «germansk-nordiske rase» som synonym for stamme.

Det er altså ingen grunn til la seg lure av terroristens PR-strategi: Breivik er rasist, og en av målsettingene er å bevare «den nordiske rasens» renhet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling