Rasismen i Breiviks høyreekstremisme

Det er feil at terroristen ikke er opptatt av rasebegrepet. Debattinnlegg.

HILSEN: Tiltalte Anders Behring Breivik gjør høyreekstrem hilsen i sal 250 i Oslo tinghus på tredje dag av rettssaken der han står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
HILSEN: Tiltalte Anders Behring Breivik gjør høyreekstrem hilsen i sal 250 i Oslo tinghus på tredje dag av rettssaken der han står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I retten 31. mai redegjorde professor Terje Emberland for hvorfor han vurderte Anders Behring Breiviks ideologi som fascistisk. I Emberlands vurdering av om en slik fascisme var uttrykk for en psykose inngikk flere sammenligninger med rasistisk SS-ideologi.

Dette reagerte Behring Breivik på i sine kommentarer til vitnet, der han avviste at han har snakket om raser, og heller har konsentrert seg om etniske grupper. Dette er en viktig del av terroristens imagebygging: rasismen er så diskreditert at det, selv for en mann som Breivik, er nødvendig å distansere seg fra den.

Dette står imidlertid ikke til troende. Breivik sa i retten at kompendiet ikke snakker om rase og nordisk rase i det hele tatt. Det er heller ikke riktig. Kompendiet inkluderer en tekst (2.24) som sterkt forsvarer rasetenkning, og som hevder at det å skille rasene er en «evig lov» vi vil bli hardt straffet for å nekte å adlyde. Teksten, signert pseudonymet Reconquista, er kort sagt klassisk, utilslørt rasisme med den hvite rase som best og mest intelligent.

Før denne artikkelen gjør Breivik også noe han ikke gjør andre steder: han skriver en anmerkning om hvorfor han har tatt med denne teksten. Her avsløres noe av PR-strategien. Breivik skriver at han har en motstand mot å ta med tekster som bruker rasetenkning, mye fordi vi er blitt indoktrinert av det multikulturalistiske systemet til å reagere negativt på slike begreper. Men etter å ha tenkt seg om, kommer Breivik til at argumentene mot å snakke om rase og truslene mot den hvite rase ikke holder mål, og at dette perspektivet er «nødvendig».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer