Helgekommentaren: Cathrine Sandnes

Rasismens #Metoo

Å si at alt er rasisme er like meningsløst som å si at det ikke finnes rasisme i Norge.

Illustrasjon: Flu Hartberg
Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det året jeg kom til Norge var statistikken over innvandring så lav, at grafen knapt er synlig. Den ligger så tett på den horisontale aksen at streken går i ett med den. Det var så få av oss at jeg trodde jeg var den eneste av mitt slag.

I ettertid har jeg tenkt at denne statistikken forklarer mye av hvorfor fremmede stadig vekk kom og tok på meg, som for å kjenne etter om jeg var et virkelig menneske, og om det var helt vanlig hår jeg hadde på hodet. Som voksen har det også slått meg at Kina-misjonen hadde hatt sitt å si for forestillingen om hvor ekstremt heldige vi var, vi som fikk lov til å komme hit – i stedet for å vokse opp blant gudsforlatte, primitive asiater som ikke en gang hadde lært seg å spise med kniv og gaffel.

I det siste har jeg blitt minnet på disse ubehagelige gamle damene, for det var stort sett gamle damer som henvendte seg til meg på den måten, og jeg kunne ikke utstå dem. Selv som veldig lite barn tenkte jeg at de lot som de var snille, mens de egentlig tråkket meg ned for å føle seg bedre. Jeg har puttet disse damene ned i en boks inni hodet, sammen med andre minner. Da jeg begynte å rote nedi der, oppdaget jeg at den var tom. Jeg vet at den har inneholdt dårlige opplevelser, ondskapsfulle meldinger og regelrette trusler, men hukommelsen er nesten blank. Men kroppen husker det som et nøste av ulike følelser, hvor de mest positive er raseri og trass.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer