DEBATT

Debatt: Rasismeparagrafen

Rasismeparagrafen er overflødig

Wåges «ringeakt».

NYANSERT: I oppropet understreker vi at mange ytringer er og bør være forbudt, alle alvorlige trusler og selvsagt oppfordring til vold, skriver artikkelforfatteren. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NYANSERT: I oppropet understreker vi at mange ytringer er og bør være forbudt, alle alvorlige trusler og selvsagt oppfordring til vold, skriver artikkelforfatteren. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Spaltist Jarl Wåge skriver 27.6 om oppropet mot §185, «rasismeparagrafen». Jeg er er av dem som skrev under. Vil vi underskrivere finne ut at det lønner seg å holde kjeft i denne saken? Wåge mener det er for mye å håpe på, og der har han rett. Selv ikke hans fantastiske innlegg makter det.

Wåge uttrykker dyp og inderlig ringeakt for underskriverne. Nå er «ringeakt» blant de holdninger som det er straffbart å uttrykke ifølge §185. Kan vi anmelde Wåge? Nei, for motivet for ringeakten er ikke nevnt i paragrafen. Vi kommer ingen vei med anmeldelsen og bra er det. Hvorfor har ikke Stortinget vedtatt forbud mot hat og ringeakt for alle, uansett motiv? Fordi man vil beskytte svake grupper. De sterke kan tåle det. For øvrig har jeg dyp og inderlig ringeakt for Wåges måte å argumentere på.

Hvorfor skal noe så alminnelig og menneskelig som ringeakt kriminaliseres? Vel, ikke i dette tilfellet, for verken Wåge eller jeg stiller tilstrekkelig svakt. Det er lett å forstå hvorfor svakhet er blitt et velbrukt trumfkort i mange slags politiske debatter.

De som er dømt etter §185, har naturligvis uttalt seg svært mye grovere enn vi har gjort. De har skrevet avskyelige ting. De fortjener høyeste grad ringeakt, og bør møtes med avsky. Det de har skrevet, bør eventuelt slettes av en redaktør.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.