DEBATT

Rasismetrøbbel i israelsk fotball og blant settlere på Vestbredden

Israel ser ut til å ha store problemer med sin rasisme, inkludert i fotball.

ISRAEL SER UT TIL  å ha store problemer med sin rasisme, inkludert i fotballen, skriver kronikkforfatteren. Foto: NTB scanpix
ISRAEL SER UT TIL å ha store problemer med sin rasisme, inkludert i fotballen, skriver kronikkforfatteren. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Den 17. juli spilte den israelske fotballklubben, Beitar Jerusalem, på bortebane i kvalifiseringsrunden til «The Europe League» mot belgiske Charleroi Sport Klubb. Rett etter kampstart suste lysbomber ut på fotballbanen. Beitars beryktede fanklubb, La Familia, orkestrerte det hele og kampen ble stoppet flere ganger. Beitar er kjent for sin rasistiske praksis, bl.a. nekter de å slippe til de beste palestinske spillerne i Israel i stallen sin. Av og til kan en høre fansen rope «død over arabere» og «Muhammed er homoseksuell». For å understreke sine ultra-Zionistiske holdninger, viftet deler av fansen med et «Kane lever»-flagg.

Meir David Kane (1932- 90) var en USA-israelsk ultra-Zionist som grunnla et jødisk militant, rasistisk og ekstremt høyrevridd, politisk parti, Katch. Det ble ulovlig i 1994. Hans bevegelse og nå forbudte parti er i krig med dagens jødiske stat. Sønnesønnen, Meir Ettinger, ble kjent i Norge etter at han skal være ansvarlig for drapet på 18 måneder gamle, Yedioth Aharonoth, ved en eksplosjonsartet husbrann i Duma på Vestbredden i sommer. Ettinger skal også være leder av en voldelig, Katch-relatert nyfascistisk undergrunnsgruppe.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.